"Φεστιβάλ Ακροναυπλίας": Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα της νέας διοργάνωσης

Έρχεται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς το ολοκαίνουργιο φεστιβάλ του Ναυπλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Θοδωρή Γκόνη και με σημαντικά ονόματα όπως αυτά της Ρένης Πιττακή, της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και του Ρένου Χαραλαμπίδη.

Φεστιβάλ Ακροναυπλίας 2024

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας έρχεται το φετινό καλοκαίρι, 26 Αυγούστου με 6 Σεπτεμβρίου, στο Ναύπλιο, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα του θεάτρου, της μουσικής, των γραμμάτων και των τεχνών.

Φεστιβάλ Ακροναυπλίας 2024
© Δημήτρης Χαντζόπουλος.
Η αφίσα του Φεστιβάλ Ακροναυπλίας, την οποία ζωγράφισε ψηφιακά ο σκιτσογράφος και εικαστικός Δημήτρης Χαντζόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Όλια Λαζαρίδου, Ακύλλας Καραζήσης, Παντελής Μπουκάλας, Κόρα Καρβούνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Χριστίνα Μαξούρη, Νεφέλη Φασούλη, Φώτης Σιώτας, Μαρία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μπάκουλης, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης και οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις σε τοπόσημα υψηλού συμβολισμού: Θέατρο Ακροναυπλίας,  Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, Ακρόπολη Ασίνης, Σιδηροδρομικός Σταθμός Ναυπλίου, Πάρκο Κολοκοτρώνη. Το αναλυτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον ποιητή και σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη.

 

Φεστιβάλ Ακροναυπλίας 2024

Το μήνυμα του Θοδωρή Γκόνη

"Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας θέλουμε να είναι ένα φεστιβάλ δημιουργίας, οι παραστάσεις του δεν θα απευθύνονται μόνο στους κατοίκους της πόλης αλλά και σε όλους αυτούς που έρχονται στο Ναύπλιον σαν επισκέπτες και προσκυνητές. Θα έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του ματιά, το δικό του θέμα, διαφορετικό κάθε φορά, θα είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ τοπικής καλλιέργειας αλλά ταυτόχρονα θα αναπτύσσεται και θα ανοίγεται σε οικουμενικότερες περιοχές.

Θα παραγγέλνει έργα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, έργα που το θέμα τους θα ξεκινά από τον τόπο, την ιστορία  και τη λογοτεχνία του, χωρίς αυτό  βέβαια να το περιορίζει, απεναντίας θα έχει ορίζοντα ανοιχτό, θα προσπαθήσει να γίνει ένας τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού, να αποκτήσει σιγά σιγά τα μέσα να γίνει ένα σημαντικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Ένα φεστιβάλ που δεν θα υποδέχεται μόνο αλλά και θα παράγει. 

Θα έχει πάντα τη σκέψη του σε εκείνους που αποχωρήσαν αλλά που σε αυτόν τον τόπο είναι πάντοτε παρόντες, θα τους υπολογίζει και θα σκέφτεται ότι ανά πασά στιγμή θα μπορούσαν να εμφανιστούν να περπατούν στα "Πέντε αδέλφια", να ανεβαίνουν τα χίλια σκαλοπάτια του, να βγαίνουν από τα νερά της Αρβανιτιάς, να φωτογραφίζονται στο πάρκο από τους δυο υπαίθριους φωτογράφους, γιατί οι άνθρωποι συζούν ζώντας σε διαφορετικούς χρόνους και εμείς αυτό το ξέρουμε, το γνωρίζουμε καλά σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και το φετινό μας φεστιβάλ –συγκρατημένα είναι αλήθεια, γιατί είναι το πρώτο- με  αυτούς ξεκινά και σε αυτούς είναι αφιερωμένο.”

Φεστιβάλ Ακροναυπλίας 2024

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ 

26/8  - Θέατρο Ακροναυπλίας

"Η σονάτα του σεληνόφωτος", με τη Ρένη Πιττακή

"Θέλω να ξανακάνω την ποίηση να "βλέπεται" και να "ακούγεται" και όχι μονάχα να διαβάζεται. Θέλω να ξανακάνω και τον θεατή να μπορεί, όχι μόνο να διαβάζει την ποίηση, μα και να την ακούει από πρώτο χέρι. Και σκέφτομαι, τι θα ήταν η Σονάτα πχ. αν "παίζονταν" από αληθινούς, έμπειρους και καλλιεργημένους ηθοποιούς. Νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο, και ο πιο απλός και απληροφόρητος ακροατής και θεατής θα μπορούσε να νιώσει το κείμενο και στα πιο λεπτά και δύσκολα σημεία του και να συγκινηθεί".

Με οδηγό, λοιπόν, αυτά τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου του ποιητή των μεγάλων αφηγήσεων, και ερμηνεύτρια τη Ρένη Πιττακή παρουσιάζουμε τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος", τον εμβληματικότερο, ίσως, μονόλογο της "Τέταρτης Διάστασης".

> Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας.

 

"Οι φυλακές του Ναυπλίου" του Ανδρέα Καρκαβίτσα, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Το 1891-92 ο Ανδρέα Καρκαβίτσα έρχεται στο Ναύπλιο λόγω της πρώτης περιοδείας του στην Πελοπόννησο. Επισκέπτεται τις φυλακές εκεί και συγκλονίζεται από την απάνθρωπη κατάσταση που βλέπει. Οι εντυπώσεις του που δημοσιεύονται λίγο αργότερα στο περιοδικό "Εστία” είναι μια κραυγή ψυχής απέναντι σε έναν κόσμο τραγικής αθλιότητας του οποίου την ύπαρξη δεν είχε φανταστεί, και ταυτόχρονα μια καταγγελία για τη σκληρότητα της Πολιτείας προς τους καταδίκους. Οι "Φυλακές του Καρκαβίτσα" είναι η δαντική κόλαση ενός τόπου που πάρα πολύ απέχει από το να είναι παράδεισος.

Συναυλία Νεφέλης Φασούλη - Φώτη Σιώτα

Η εξαιρετική τραγουδίστρια και μουσικός Νεφέλη Φασούλη με τον πολυσχιδή συνθέτη - τραγουδοποιό Φώτη Σιώτα παρουσιάζουν τα τραγούδια τους ."Ο Κόσμος σου" του Φοίβου Δεληβοριά , "Ο Κήπος" του Αντώνη Απέργη με τη φωνή της Νεφέλης Φασούλη , "τα δεύτερα" και τα "δύο λάθη" σε μουσική του Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη .

> Οι συντελεστές: η Νεφέλη Φασούλη στο τραγούδι, ο Φώτης Σιώτας στο τραγούδι, το βιολί και τη κιθάρα, ο Κωστής Κωστάκης στην κιθάρα και χαβάγια, ο Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο και ο Γιώργος Φουντούκος στην κλασική κιθάρα. 

28\8 - Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα

"Ο Πέτρος της Μάνης και το φάσμα των φατριών"

Ένας διπλός μονόλογος

Η Καλλιόπη Καλποδήμου παρουσιάζει το βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα και συνομιλεί με τον Συγγραφέα. Ο Παντελής Μπουκάλας θα διαβάσει αποσπάσματα του έργου του, ενώ η Δήμητρα Τσαγκαράκη μαζί με τρεις μουσικούς, (Νικόλαος Δαλιάνης, Παύλος Κόρδης, Πέτρος Χρηστάκης) συνομιλώντας με το κείμενό του, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο "Θραύσματα μνήμης – Ένας μουσικός διάλογος της ζωής και του θανάτου" με μανιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια.

31/8 - Ακρόπολη Ασίνης

"Ο βασιλιάς της Ασίνης – Στην Ασίνη οι πορτοκαλιές*

Συνομιλία δύο ποιητών και δύο ποιημάτων 

Ο Γιώργος Σεφέρης συναντά τον Νίκο Καρούζο στην Ακρόπολη της Ασίνης. Ο Ποιητής και μελετητής του έργου του Γιώργου Σεφέρη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα μιλήσει για αυτήν τη "συνάντηση". Τα ποιήματα διαβάζουν η Όλια Λαζαρίδου και η Κόρα Καρβούνη.

"Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών"

Μια ποιητική μουσική αφήγηση από τη Χριστίνα Μαξούρη και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, με οδηγό το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο σπουδαίων ποιητών, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίλτος Σαχτούρης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Νίκος Καββαδίας κ.ά. 

Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο των Διονυσίου Σολωμού, Κ.Π. Καβάφη, Ντίνου Χρσιστιανόπουλου, Μαρίας Πολυδούρη, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και τη συνοδεία συντόμων έργων κλασικής μουσικής. Διαχρονικές πλέον συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου, Νίκου Ξυδάκη, Θάνου Μικρούτσικου κ.ά. συνομιλούν με τον λόγο των μεγάλων ποιητών και έργα των Ρομαντικών Ερίκ Σατί και Κλοντ Ντεμπισί.

> Οι συντελεστές: Χριστίνα Μαξούρη στην επιλογή τραγουδιών και κειμένων – ερμηνεία και Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης στην επιλογή κλασικών κομματιών – πιάνο.

 

3/9 - Σιδηροδρομικός σταθμός Ναυπλίου

"Διεύθυνση: Δημητρίου Σούτσου 36"

Στις 13 Ιουνίου του 1986, ο Γιάννης Ζουγανέλης καταφτάνει στην οδό Δημητρίου Σούτσου 36, στο ημιυπόγειο όπου κατοικούσε ο Νίκος Καρούζος. Ο Ζουγανέλης φτάνει εκεί κατόπιν πρόσκλησης του ποιητή, έχοντας στα χέρια του ένα μαγνητόφωνο. "Μια μέρα μου ζήτησε να μιλήσουμε. Έλα, μου λέει, θέλω να μιλήσουμε. Θα πάρεις ένα χαρτί και θα γράφεις. Θέλω να μιλήσεις για μένα. Δε μου είναι εύκολο να γράφω, του λέω, θα φέρω ένα μαγνητόφωνο". 

> Διαβάζουν: Ακύλας Καραζήσης  – Ρένος Χαραλαμπίδης

"Παραμύθια του δρόμου, παραμύθια χαράς"

Ο Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν ένα μέρος της δουλειάς του από τους δίσκους "Varvara Project" (2023), "Τα παραμύθια της Μελπομένης" (2024) καθώς και τα αγαπημένα "Ρεμπώτικα" (2021). Μαζί τους ο Στράτος Γκρίντζαλης στο μπουζούκι και το μαντολίνο.

 

4/9 - Πάρκο Κολοκοτρώνη

 

"Φωτογραφίες που "μιλάνε"

Πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων αλλά και γειτονικών δήμων, που φωτογραφήθηκαν στο πάρκο από τους δυο υπαίθριους φωτογράφους, έρχονται με τις φωτογραφίες τους και αφηγούνται την ιστορία τους. Από το παρακείμενο Τζουκ Μποξ ακούγονται λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας ‘60-’70 και οι σερβιτόροι από το ξύλινο περίπτερο-καφενείο των αδελφών Μανιταρά προσφέρουν αναψυκτικά, παγωμένη μπύρα και φυσικά το θρυλικό υποβρύχιο.

 

6/9 - Θέατρο Ακροναυπλίας

 

Η Μαρία Παπαγεωργίου, ύστερα από μία σειρά σημαντικών παραστάσεων σε εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας και μετά από την ιδιαίτερη αίσθηση που προκάλεσε η πρόσφατη παράσταση - πρότασή της στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, έρχεται στο Θέατρο Ακροναυπλίας, με το ιδιαίτερο project "3 In Loop" .

Με την δεκάχρονη πλέον προσωπική της δισκογραφία, αλλά και την ικανότητα της στις νέες αναγνώσεις αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την ευρύτερη έννοια της μουσικότητας, η Μαρία δημιουργεί ένα σπάνιο ηχητικό περιβάλλον, όπου πλέκονται οι δεκαετίες, οι γλώσσες, οι τραγουδοποιοί και οι ιστορίες τους και μας προσκαλεί σε μια μυσταγωγική παράσταση, γεμάτη από τη συγκίνηση της επιστροφής –και της τέχνης της.

 

Νὰ γυρίζεις — αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα -—
νὰ γυρίζεις στὴν καλὴ πλευρά σου.
Κόψε ἕνα τραγούδι ἀπ᾿ τ᾿ ἄνθη
μὲ δάχτυλα νοσταλγικά.
Νὰ γυρίζεις — αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα.

-Νίκος Καρούζος 

> Παίζουν επί σκηνής : η Μαρία Παπαγεωργίου (κιθάρα, loops, davul, handpans) ο Ευριπίδης Ζεμενίδης (ηλεκτρική κιθάρα, programming) και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος στα synths.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Ο θρυλικός "Αρσέν Λουπέν" σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια από την Αθηνά Χατζηαθανασίου

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αθηνά Χατζηαθανασίου μάς επιφυλάσσει μια παράσταση βασισμένη στις ιστορίες του θρυλικού ήρωα του Μορίς Λεμπλάν, που πρόσφατα αναγεννήθηκε και μέσα από τη σειρά "Λουπέν" του Netflix για τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2025

Οι "'Όρνιθες" του Άρη Μπινιάρη επιστρέφουν για να ξαναπετάξουν!

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έναν σύνολο σπουδαίων συντελεστών, οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη μεταμορφώνουν την αρχαία κωμωδία σε μια σύγχρονη τελετουργία που αξίζει να ζήσετε αυτό το καλοκαίρι.

Οι "Σπυριδούλες" των 4Frontal στη Θεσσαλονίκη και από τη νέα σεζόν ξανά Αθήνα

Το βραβευμένο ελληνικό έργο που μιλά για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με αφορμή την αληθινή ιστορία της ομώνυμης "ψυχοκόρης" που υπέστη βαριά κακοποίηση, συνεχίζεται, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα.

Το "Parliament" έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη και ζητά τη συμμετοχή σου

Όλοι είναι προσκεκλημένοι να έρθουν στο Μπενάκη και να μπουν στο συμμετοχικό έργο που ετοιμάζει ο χορογράφος και εικαστικός Michael Kliën.

Ταιριάζει τελικά το πένθος στην Ηλέκτρα, Κωνσταντίνε Κυριακού;

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συν-δημιουργός της θεατρικής εταιρείας THEARTES -μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη- γράφει για τη νέα τους παράσταση, όπου ο Ευγένιος Ο’Νιλ συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.