Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

Γράμμα στον πατέρα

Για λίγες παραστάσεις (από 11 Μαΐου έως 10 Ιουνίου) έρχεται στο H.ug η παράσταση "Γράμμα στον πατέρα” από την ομάδα Abnormal. Η Πηνελόπη Φλουρή φέρνει στη σκηνή το κείμενο του Φραντς Κάφκα, με τον Φοίβο Παπακώστα επί σκηνής και τον Δημήτρη Καταλειφό σε βιντεοπροβολή. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Τhe Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης).

Ο Φραντς Κάφκα σε ηλικία 36 ετών και ενώ ζει μόνος του, γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση "Πολυαγαπημένε μου Πατέρα" και τελειώνει με την υπογραφή "Φραντς". Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα του.

Η Πηνελόπη Φλουρή σκηνοθετεί ένα εμβληματικό έργο τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Επί σκηνής παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, Φραντς Κάφκα (Φοίβος Παπακώστας), μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν το οποίο συντίθεται από ημερολογιακές καταγραφές κι όνειρα του ίδιου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή - εξομολόγηση - απολογία μέσα σε ένα σύμπαν με διαρκείς εναλλαγές ψυχικών καταστάσεων.

Γράμμα στον πατέρα

Ο πατέρας (Δημήτρης Καταλειφός), το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκε το γράμμα, μας αποκαλύπτεται μέσα από οθόνες, στο οποίο εμφανίζεται ως άλλος "Δικαστής" στην "τρομερή τούτη δίκη" που εκκρεμεί ανάμεσα τους. Πάνω στο υπαρξιακό άγχος και αδιέξοδο του Κάφκα, χτίζεται η μουσική παρτιτούρα η οποία ακολουθεί την πορεία των παιδικών - εγγραφών που ανασύρονται κατά την διάρκεια της παράστασης (Αλέξανδρος Βούλγαρης -The Boy).

Η επιστολή αυτή μας αποκαλύπτει πως η ενοχή και ο φόβος του Φραντς Κάφκα μπροστά στην πατρική φιγούρα γίνονται τα συγγραφικά του όπλα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιδραστικούς και ιδιοφυείς πεζογράφους του 20ου αιώνα. Ο Φραντς Κάφκα με το "Γράμμα στον Πατέρα” του, επιθυμεί να φτάσει στην προσωπική του Αλήθεια και Λύτρωση. Η γραφή του, πλημμυρισμένη από το υπαρξιακό του αδιέξοδο, φτάνει να γίνει τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα μέσα μας.

Γράμμα στον πατέρα

Γράμμα στον πατέρα

Η επιλογή αυτού του κειμένου συνδέεται με ένα πεδίο έρευνας μες στο οποίο βρίσκεται η ομάδα Abnormal τα τελευταία 5 χρόνια, δουλεύοντας με το έργο καλλιτεχνών μέσα από την ιδιαίτερη βιογραφία τους, δείχνοντας ενδιαφέρον για το κατά πόσο το έργο ενός καλλιτέχνη συνδέεται με το προσωπικό του βίωμα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο H.ug, τη νέα έδρα της ομάδας. Στην παράσταση "Γράμμα στον πατέρα” χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Φραντς Κάφκα.

Τα κοστούμια της παράστασης είναι της Μαρίας Καραθάνου, την κίνηση επιμελήθηκε η Ίριδα Νικολάου, τις βιντεοπροβολές σχεδίασε ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης, ενώ το τρέιλερ υπογράφει ο Γρηγόρης Πανόπουλος.

Προπώληση μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γράμμα στον πατέρα

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Φραντς Κάφκα σε ηλικία 36 ετών και ενώ ζει μόνος του, γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση «Πολυαγαπημένε μου Πατέρα» και τελειώνει με την υπογραφή «Φραντς». Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα του. Το έργο ανεβαίνει τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Επί σκηνής παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, Φραντς Κάφκα μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν το οποίο συντίθεται από ημερολογιακές καταγραφές κι όνειρα του ίδιου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή - εξομολόγηση - απολογία μέσα σε ένα σύμπαν με διαρκείς εναλλαγές ψυχικών καταστάσεων. Ο πατέρας, το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκε το γράμμα, μας αποκαλύπτεται μέσα από οθόνες, στο οποίο εμφανίζεται ως άλλος "Δικαστής" στην "τρομερή τούτη δίκη" που εκκρεμεί ανάμεσα τους. Πάνω στο υπαρξιακό άγχος και αδιέξοδο του Κάφκα, χτίζεται η μουσική παρτιτούρα η οποία ακολουθεί την πορεία των παιδικών εγγραφών που ανασύρονται κατά την διάρκεια της παράστασης.

H.ug (Human underground) art space

Μελιταίων 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Είδαμε το "My fierce ignorant step": Ορμή, πάθος και αποθέωση του "μαζί" στη σκηνή της Στέγης

Μια σωματική φουρτούνα από τον Χρήστο Παπαδόπουλο μετατρέπει τη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε συλλογικό παλμό. Το "My fierce ignorant step" είναι ένας χορός που σε παρασύρει. Μια ωδή στην ωμή ορμή της νεότητας και τη δύναμη του "μαζί".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
09/05/2025

Η Νία Βαρντάλος έρχεται στο Παλλάς με το "Tiny beautiful things" μία παράσταση-κατάθεση ψυχής

Η υποψήφια για Όσκαρ Νία Βαρντάλος φέρνει στην Ελλάδα και στη σκηνή του Παλλάς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (από 16/5), το "Tiny beautiful things", ένα συγκινητικό θεατρικό έργο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, ερμηνευμένο στην ελληνική γλώσσα.

"Girls & Boys": Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης με πρωταγωνίστρια την Νατάσα Εξηνταβελώνη

Δείτε φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα του επιτυχημένου θεατρικού μονολόγου που σκηνοθετεί η Λητώ Τριανταφυλλίδου, όπου έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Άννα Μενενάκου, Πάνος Βλάχος, Θέμης Καραμουρατίδης.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου περιοδεύει σε Αθήνα, Επίδαυρο, περιφέρεια και εξωτερικό

Η ιστορική παράσταση του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα, δίνοντας μας τη δυνατότητα να τη ζήσουμε για ακόμα μια φορά.

"Tiny Beautiful Things": Τι αποκάλυψε η Νία Βαρντάλος και ο θίασος πριν την πρεμιέρα στο Παλλάς

"Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, παίρνεις περισσότερη αγάπη". Αυτή η φράση συμπυκνώνει την ουσία της συγκινητικής παράστασης, όπως μάθαμε στη συνέντευξη τύπου με τους Νία Βαρντάλος, Δημήτρη Παπανικολάου, Δανάη Λουκάκη και Δημήτρη Κίτσο.

5 πράγματα που μας είπε ο Παντελής Δεντάκης για τη "Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος"

Με αφορμή την παράσταση "Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης μιλά για τον σύγχρονο μύθο της βίας, τη "βουβή" δύναμη της σιωπής, την τεχνική μαγεία των υλικών επί σκηνής, αλλά και τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στην Ευρώπη. Μια παράσταση που μετατρέπει το τραύμα σε τελετουργία κάθαρσης και αναγέννησης, μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα.

Ο "Βιτρούβιος" του Ντα Βίντσι γίνεται θεατρικός ήρωας στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο άνθρωπος πίσω από το ομώνυμο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παίρνει σάρκα και οστά στον θεατρικό μονόλογο του Στέφανου Κακαβούλη.