"Βίρα τις άγκυρες": Το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα στην Αθήνα από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φέρνει στην Αθήνα την παράσταση που παρακολούθησαν πάνω από 25.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία του Αστέριου Πελτέκη.

Βίρα_τις_άγκυρες Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έρχεται τον Απρίλιο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο θέατρο Παλλάς με το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα "Βίρα τις άγκυρες", σε ένα φαντασμαγορικό, λαμπερό ανέβασμα, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Αστέριου Πελτέκη. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς, με περισσότερους από 25.000 θεατές, βάζει πλώρη για την πρωτεύουσα με πρεμιέρα στις 19 Απριλίου και για δέκα μόνο παραστάσεις με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές. 

Σε μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα μας παρασύρει το "Βίρα τις άγκυρες", ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό από το πρώτο ανέβασμά του και παρουσιάζεται φέτος από το ΚΘΒΕ -με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης- μέσα από μια νέα οπτική της παράστασης που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό, συνδυάζοντας τραγούδι, χορό, γέλιο, νοσταλγία και συγκίνηση.

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Λίγα λόγια για το έργο

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση "Λίγο απ’ όλα”, οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από "υπαρκτά υλικά".

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Ο Αστέριος Πελτέκης σημειώνει 

"Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την πρώτη ελληνική επιθεώρηση, γιορτάζουμε αυτό το μοναδικό θεατρικό είδος. Ένα είδος που προέκυψε από την ιστορική διαδρομή της θεατρικής τέχνης, εκκινώντας από τον Αριστοφάνη και καταλήγοντας στο φυσικό του χώρο,  στον τόπο που γεννήθηκε το θέατρο, ως ένα νέο θεατρικό είδος στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή με πολλές ανατροπές, δάνεια και αντιδάνεια από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.  

Οι Ρέππας - Παπαθανασίου, ένα συγγραφικό δίδυμο, πολυαγαπημένο, με λαμπρή διαδρομή στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην ιστορία αυτού του είδους, που αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό κοινό της Ελλάδας, από το πρώτο ακόμα ιστορικό ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο το 1997, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο, από όπου αναδείχθηκαν μεγάλοι πρωταγωνιστές και σημαντικοί ηθοποιοί".

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

"Τριάντα περίπου χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα έχουμε την τιμή να μας παραχωρούν το δικαίωμα να ανεβάσουμε και πάλι αυτό το υπέροχο κείμενο για να θυμηθούμε μέσα από την ψυχαγωγία, την ομορφιά του κειμένου, το κέφι και το γέλιο που χαρίζει αλλά και τον προβληματισμό τον οποίο μπορεί να περικλείει. Αυτή την υπέροχη διαδρομή η οποία συμπορεύεται με την ιστορική διαδρομή του πολύπαθου ελληνικού λαού σε μια περίοδο ενός "δραστήριου αιώνα", δυο παγκόσμιων πολέμων, ενός ψυχρού πολέμου που μας "συντρόφευε" για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και πολλών μεγάλων διανοητικών, κοινωνικών, πολιτικών αλλά και τεχνολογικών αλλαγών.
Άνθρωποι, κέφι, χορός, τραγούδι, ζωή!!! Τρίτο κουδούνι, φώτα και πάμε!!!”. 

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Πρωταγωνιστούν οι: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας, Ζωή Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Θάνος Κοντογιώργης, Άννα Κυριακίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Σπύρος Σαραφιανός, Εύη Σαρμή, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Ορέστης Τζιόβας, Θάνος Φερετζέλης, Ανδριάνα Χαλκίδη.

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Τα σκηνικά υπογράφει ο Μανόλης Παντελιδάκης, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου, τις ενορχηστρώσεις ο Γιώργος Ανδρέου, τα κοστούμια ο Νίκος Χαρλαύτης, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος και το video art η Βαλεντίνα Κόπτη.

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Επί σκηνής χορεύουν οι Στέλλα Εμίνογλου και Αναστασία Κελέση, παίζουν μουσική ζωντανά οι Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο), Αλέξιος Φούρκας (τρομπέτα), Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο), Αλέκος Παπαδόπουλος (ντραμς), Ορφέας Κάνουρας (μπουζούκι), Σπύρος Μελισσανίδης (ακορντεόν), ενώ συμμετέχουν και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς και Πασχάλης Τερζής.

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.