Η ανερχόμενη ηθοποιός Ισιδώρα Δωροπούλου αυτοσυστήνεται

Μαθαίνουμε τα πάντα για την ανερχόμενη ηθοποιό, που μόλις ανέλαβε έναν σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη παράσταση του θεάτρου "Μπέλλος", "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα".

Ισιδώρα Δωροπούλου Απόστολος Δελάλης©

Πού σε ξέρω;

Παίζω θέατρο τα τελευταία αρκετά χρόνια της ζωή μου και ψάχνοντας, χρόνο με το χρόνο, τρόπους μέσα μου και συνεργασίες που θα με βελτιώνουν καλλιτεχνικά.

Πού σε βρίσκω αυτό τον καιρό;

Στο θέατρο "Μπέλλος", στο έργο "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" του Ματέι Βίσνιεκ, σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Πότε και πώς κόλλησες το μικρόβιο του θεάτρου;

Σπούδαζα πολλά χρόνια χορό, όλοι πίστευαν ότι θα ακολουθούσα αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο, κάτι δεν μου ήταν αρκετό. Έλειπε ο λόγος. Το θέατρο είναι σωματοποιημένος λόγος και η φωνή του ηθοποιού το μουσικό όργανο. Συνειδητά, πήρα την απόφαση 16 χρονών. Ασυνείδητα, όμως, η απόφασή μου είχε ήδη παρθεί πολύ νωρίτερα. Το ερέθισμα μου το έδωσε, χωρίς να το ξέρει, η θεατρόφιλη μητέρα μου.

Πες μου μια παράσταση που θυμάσαι έντονα.

Το "Γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα (Δωροπούλου)
© Ελίνα Γιουνανλή
Σκηνή από την παράσταση 

Τι σε αγγίζει στο "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα";

Το αντιπολεμικό και βαθιά ουμανιστικό του μήνυμα. Ο καταγγελτικός του χαρακτήρας προς οποιοδήποτε ιδεολογία διχάζει τους ανθρώπους και τους μετατρέπει σε εχθρούς. Η εναντίωσή του στην πάλη των ανθρώπων για χρήματα και κάθε σύνορο που, στην τελική, καμία σημασία δεν έχει, γιατί στο τέλος  "όλη η γη ένα μνήμα είναι". Και η -δυστυχώς- διαχρονικότητά του.

Ποια είναι η αγαπημένη σου σκηνή από το έργο;

Η πρώτη σκηνή του έργου. Η έναρξη. Μέσα στη τραγικότητά της, έχει μία τρυφεράδα και μία ανθρωπιά που την καθιστούν ακόμη πιο δραματική.

Ποια είναι τελευταία σου σκέψη πριν το τρίτο κουδούνι;

Έχω ακόμα το άγχος της πρεμιέρας, καθότι μόλις μπήκα σε μία παράσταση ήδη έτοιμη. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί έχουν διανύσει χιλιόμετρα, τα οποία εγώ ακόμα τρέχω να προλάβω. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, όταν χτυπάει το τρίτο κουδούνι, προσπαθώ ακόμα να με χαλαρώσω και να σκεφτώ εάν όλα μου τα φροντιστηριακά αντικείμενα είναι στη θέση που πρέπει. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι σε καλύτερη κατάσταση!

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα (Δωροπούλου)
© Ελίνα Γιουνανλή
Σκηνή από την παράσταση

Τι σε φτιάχνει στην Αθήνα;

Οι πολλές επιλογές.

Και τι σε χαλάει;

Τα άσχημα κτίρια και η βρωμιά (με εξαίρεση  το ιστορικό κέντρο).

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο θέατρο τι θα ήταν αυτό;

Να διορθωθεί η ανεκδιήγητη προσβολή προς τους καλλιτέχνες, με την εξίσωση των διπλωμάτων μας με τα απολυτήρια Λυκείου. Αυτό θα άλλαζα καταρχάς. Τα υπόλοιπα έπονται αυτού.

Πες μου κάτι off the record.

Η "Λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" είναι από τις ωραιότερες και πιο εποικοδομητικές καλλιτεχνικές μου συναντήσεις. Με την ομάδα "The young quill" αισθάνομαι οικεία και καλλιτεχνικά ασφαλής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μέσα από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο διαδραματίζεται η ρεαλιστική ιστορία του Βίγκαν και της Γιάσμινσκα, που επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιού που πολεμούσε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους. Οι άνθρωποι, ζωντανοί ή νεκροί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέσα εκμετάλλευσης για την παραγωγή κέρδους. Η μοναδική πηγή εσόδων του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Ίντα, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μπλέχτηκε σε κύκλωμα σωματεμπορίας και πλέον εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Η Ίντα βιώνει μια παράλληλη ιστορία εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα

Η ζωή και η προσωπικότητα της ασυμβίβαστης καλλιτέχνιδας ξεδιπλώνεται μέσα από το φιλόδοξο διπλό εγχείρημα του Ανδρέα Ζαφείρη, σε μια παράσταση με ωραίες ποιότητες και μια αξιοσημείωτη κεντρική ερμηνεία. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
01/05/2025

Αποκλειστικό: Ο θρυλικός "Αρσέν Λουπέν" σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια από την Αθηνά Χατζηαθανασίου

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αθηνά Χατζηαθανασίου μάς επιφυλάσσει μια παράσταση βασισμένη στις ιστορίες του θρυλικού ήρωα του Μορίς Λεμπλάν, που πρόσφατα αναγεννήθηκε και μέσα από τη σειρά "Λουπέν" του Netflix για τη σεζόν 2025-26.

Οι "'Όρνιθες" του Άρη Μπινιάρη επιστρέφουν για να ξαναπετάξουν!

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έναν σύνολο σπουδαίων συντελεστών, οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη μεταμορφώνουν την αρχαία κωμωδία σε μια σύγχρονη τελετουργία που αξίζει να ζήσετε αυτό το καλοκαίρι.

Οι "Σπυριδούλες" των 4Frontal στη Θεσσαλονίκη και από τη νέα σεζόν ξανά Αθήνα

Το βραβευμένο ελληνικό έργο που μιλά για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με αφορμή την αληθινή ιστορία της ομώνυμης "ψυχοκόρης" που υπέστη βαριά κακοποίηση, συνεχίζεται, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα.

Το "Parliament" έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη και ζητά τη συμμετοχή σου

Όλοι είναι προσκεκλημένοι να έρθουν στο Μπενάκη και να μπουν στο συμμετοχικό έργο που ετοιμάζει ο χορογράφος και εικαστικός Michael Kliën.

Ταιριάζει τελικά το πένθος στην Ηλέκτρα, Κωνσταντίνε Κυριακού;

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συν-δημιουργός της θεατρικής εταιρείας THEARTES -μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη- γράφει για τη νέα τους παράσταση, όπου ο Ευγένιος Ο’Νιλ συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.