"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024": Ο θεσμός επιστρέφει με 70 παραγωγές που κινούνται γύρω από την έννοια της "Σύγκρουσης"

Χορός, θέατρο, μουσική, εικαστικά, performance και δράσεις για παιδιά και εφήβους συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του επιτυχημένου θεσμού του ΥΠΠΟΑ για το καλοκαίρι του 2024.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις 70 συνολικά καλλιτεχνικές παραγωγές που επιλέχθηκαν από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024", με θεματικό άξονα την έννοια της "Σύγκρουσης"

Εστιάζοντας σε τέσσερις επιμέρους άξονες, όπως αυτών της εσωτερικής σύγκρουσης, της σύγκρουσης των πολιτισμών, της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και της πολεμικής σύγκρουσης, οι καλλιτέχνες,  στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024" καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, την πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς στον σύγχρονο κόσμο.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Κουμεντάκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ο θεσμός "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” καταθέτει για ακόμη μία φορά το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στο θεματικό άξονα της "Σύγκρουσης". Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, ως σήμερα, ο θεσμός "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Παράλληλα, μέσω του θεσμού δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό και εντόπιων συνεργατών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συντίθεται από τις προτάσεις των δημιουργών, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μίας μορφής τέχνες. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς και με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια, στηρίζοντας, με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, τον θεσμό. Πολλές ευχαριστίες στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, για την πάντα παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες της ΕΛΣ και τα στελέχη του ΥΠΠΟ,  χάρη στην εμπειρία και την αφοσίωση των οποίων, υλοποιείται υποδειγματικά, μια σημαντική πολιτική μας, αυτή της όσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία". 

Κατά τη διάρκεια/σύγκλιση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 23, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2024 για το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟ "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024" η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000.

Ανά κατηγορία χρηματοδότησης:

-Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 34 προτάσεις
-Στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 29 προτάσεις
-Στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 7 προτάσεις

Επιλεχθείσες προτάσεις ανά τέχνη:

Μουσική: 25
Θέατρο: 19
Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους: 9
Χορός: 7
Εικαστικά/performance: 6
Μουσικό θέατρο: 4

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  για το 2024 ήταν: 

-Γιώργος Κουμεντάκης - Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ
-Δημήτρης Μαραγκόπουλος - Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου "Γέφυρες" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες
-Κωνσταντίνος Χατζής - Σκηνοθέτης
-Δάφνις Κόκκινος - Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ
-Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
-Νατάσα Τριανταφύλλη - Σκηνοθέτις
-Αναστασία Γκαδόλου – Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Μετείχαν στην Ειδική Επιτροπή, από το ΥΠΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου:

-Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Η Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Ο θρυλικός "Αρσέν Λουπέν" σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια από την Αθηνά Χατζηαθανασίου

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αθηνά Χατζηαθανασίου μάς επιφυλάσσει μια παράσταση βασισμένη στις ιστορίες του θρυλικού ήρωα του Μορίς Λεμπλάν, που πρόσφατα αναγεννήθηκε και μέσα από τη σειρά "Λουπέν" του Netflix για τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2025

Οι "'Όρνιθες" του Άρη Μπινιάρη επιστρέφουν για να ξαναπετάξουν!

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έναν σύνολο σπουδαίων συντελεστών, οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη μεταμορφώνουν την αρχαία κωμωδία σε μια σύγχρονη τελετουργία που αξίζει να ζήσετε αυτό το καλοκαίρι.

Οι "Σπυριδούλες" των 4Frontal στη Θεσσαλονίκη και από τη νέα σεζόν ξανά Αθήνα

Το βραβευμένο ελληνικό έργο που μιλά για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με αφορμή την αληθινή ιστορία της ομώνυμης "ψυχοκόρης" που υπέστη βαριά κακοποίηση, συνεχίζεται, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα.

Το "Parliament" έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη και ζητά τη συμμετοχή σου

Όλοι είναι προσκεκλημένοι να έρθουν στο Μπενάκη και να μπουν στο συμμετοχικό έργο που ετοιμάζει ο χορογράφος και εικαστικός Michael Kliën.

Ταιριάζει τελικά το πένθος στην Ηλέκτρα, Κωνσταντίνε Κυριακού;

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συν-δημιουργός της θεατρικής εταιρείας THEARTES -μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη- γράφει για τη νέα τους παράσταση, όπου ο Ευγένιος Ο’Νιλ συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.