Δύο ελληνικά θεατρικά έργα παρουσιάζονται στη Σόφια της Βουλγαρίας

Δύο μονόλογοι που υπογράφουν ο Άρης Ασπρούλης και η Ιόλη Ανδρεάδη, σε σκηνοθεσία της δεύτερης, παρουσιάζονται απόψε στο πλαίσιο του International Theatre Festival Monodrama 2024.

Αρτώ/Βαν Γκογκ Κική Παπαδοπούλου©

Δύο ελληνικά έργα σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη παρουσιάζονται απόψε στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του International Theatre Festival Monodrama Sofia 2024. Πρόκειται για τους μονολόγους "Αρτώ/Βαν Γκογκ" (φωτό εξωφύλλου) και "Κόκκαλο", που εμπνέονται από τον σπουδαίο οραματιστή του θεάτρου Αντονέν Αρτώ. Τον πρώτο ερμηνεύει ο Αμερικανός Gene Gillette, που είδαμε και στη χώρα μας το 2022. Ο εξαιρετικός ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά στην Ευρώπη, αποκλειστικά για το έργο των Ανδρεάδη-Ασπρούλη, ενώ το "Κόκκαλο" (που μόλις τελείωσε τις sold out παραστάσεις του στο Σημείο και αναμένεται να επαναληφθεί με τη νέα σεζόν) ερμηνεύει ο χαρισματικός Γεράσιμος Γεννατάς, μαζί με τον μουσικό περφόρμερ Γιώργο Παλαμιώτη.

Κόκκαλο
Κική Παπαδοπούλου©
Ο Γεράσιμος Γεννατάς στο "Κόκκαλο"

Τα δύο αυτά πρωτότυπα θεατρικά έργα βασίζονται στην πολυτάραχη ζωή του ρηξικέλευθου καλλιτέχνη και διανοητή Αντονέν Αρτώ (1896-1948), που οι οραματισμοί του για το θέατρο αποτέλεσαν τις βάσεις της σύγχρονης πρωτοπορίας. Μαζί με την "Οικογένεια Τσέντσι" των ίδιων συγγραφέων αποτελούν μέρος της θεατρικής τους τριλογίας "The Artaud Trilogy" που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Τα έργα παρουσιάστηκαν επίσης στη Νέα Υόρκη το 2023, στο The Tank Theatre κάτω από τον ενιαίο τίτλο "The Artaud Diptych" κερδίζοντας θερμή υποδοχή και τώρα, με τον ίδιο τίτλο, ταξιδεύουν στη Σόφια της Βουλγαρίας για να παρουσιαστούν, κατόπιν πρόσκλησης, απόψε το βράδυ στο City Mark Art Center με Βουλγαρικούς υπέρτιτλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Λίγα λόγια για τον Gene Gillette

Ο Gene Gillette έγινε ευρύτερα γνωστός στο θεατρικό κοινό της Νέας Υόρκης από τη συγκλονιστική ερμηνεία του ως "Άμλετ" στο Denver Civic Theatre και από τις παγκοσμίως γνωστές παραστάσεις στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια όπως το "To Kill A Mockingbird" (Lincoln Center Theater), το "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time" (Broadway, National Theatre) και το "War Horse" (Broadway), μεταξύ πολλών άλλων. Τον περασμένο Μάιο πρωταγωνίστησε στην παράσταση "Shooting Celebrities" του John Ransom Phillips στο Flea Theater της Νέας Υόρκης, σε σκηνοθεσία Christopher McElroen ενσαρκώνοντας τον φωτογράφο της Mary Lincoln και τον ίδιο τον Abraham Lincoln. Είναι ιδιαιτέρως γνωστός και αγαπητός παγκοσμίως και από τις συχνές εμφανίσεις του σε δημοφιλείς σειρές στις πλατφόρμες του NETFLIX, της DISNEY+ και του δικτύου του NBC και του CBS όπως: "Law & Order", "The Blacklist", "Punisher", "Madam Secretary", "The Good Wife", "Person of Interest" κ.ά.

Αρτώ / Βαν Γκογκ
Κική Παπαδοπούλου©
Ο Gene Gillette στο "Αρτώ/Βαν Γκογκ"

Κόκκαλο
Κική Παπαδοπούλου©
Ο μουσικός Γιώργος Παλαμιώτης στο "Κόκκαλο"

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κόκκαλο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση ξεκινάει με την φανταστική υπόθεση ότι, μετά από μια βραδιά προς τιμήν του στην οποία του απαγορευόταν η είσοδος, ο Αντονέν Αρτώ, απογοητευμένος, αρνείται την ελευθερία του και επιστρέφει οικειοθελώς στο κελί του, αποφασίζοντας να ξυπνήσει τα εκφραστικά του μέσα για να μεταμορφωθεί ο ίδιος στον πιο βιρτουόζο περφόρμερ και να δώσει ένα τελευταίο σόλο, μια παράσταση-ξέσπασμα, μπροστά σε ένα κοινό ανυπόκριτο. Ένα κοινό που θα πλάσει με το μυαλό του. Ένα κοινό που γεννήθηκε για να τον αγαπά. Απομονωμένος στο ψυχιατρικό άσυλο, ο Αρτώ στήνει από την αρχή το παλιό σκηνικό μιας αποτυχημένης του παράστασης και φέρνει την ψυχή του στο προσκήνιο, την ξεγυμνώνει και την τραγουδά με πάθος και μαεστρία. Σε ένα ονειρικό τοπίο μνήμης και με το ρυθμό της μουσικής του περφόρμερ και μουσικού Γιώργου Παλαμιώτη, ακολουθεί την κάθοδο μιας βαθιάς και ανείπωτης εξομολόγησης.

Αρτώ / Βαν Γκογκ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 55 '

Έπειτα από 9 χρόνια ψυχιατρικού εγκλεισμού, ο Αντονέν Αρτό δίνει μια διάλεξη στην οποία υποδεικνύει τους ηθικούς αυτουργούς της αυτοκτονίας του Βαν Γκογκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.