"ΟK boomer", τα "Μαθήματα κωμωδίας" τελειώνουν

Οι δύο παραστάσεις του Θοδωρή Αθερίδη που σκόρπισαν το γέλιο στο Μικρό Παλλάς φτάνουν σιγά-σιγά στην τελευταία τους αυλαία. Προλάβετέ τες.

Μαθήματα κωμωδίας

Δύο κωμωδίες σε σκηνοθεσία και κείμενο του Θοδωρή Αθερίδη (ο οποίος και ερμηνεύει και στις δύο), αφού σκόρπισαν το γέλιο στο κοινό του θεάτρου Μικρό Παλλάς, φτάνουν σταδιακά στο τέλος τους. Λίγες ακόμη ευκαιρίες, λοιπόν, έμειναν για να παρακολουθήσετε το stand-up "ΟΚ boomer" αλλά και τα... άκρως διδακτικά "Μαθήματα κωμωδίας" στη σκηνή της οδού Αμερικής.

OK, boomer
© Γιώργος Καλφαμανώλης

"OK boomer"

Την Τρίτη 26 Μαρτίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του "ΟΚ boomer" του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς. Το "ΟΚ boomer" είναι μια προσπάθεια να συνυπάρξει σκηνικά αυτός και η Φαίδρα Δρούκα. Οι δυο τους ανεβαίνουν στη σκηνή κι ό,τι γίνει… Δίπλα τους, μόνιμος και μουσικός ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Τι γίνεται στην παράσταση με λίγα λόγια; Ο Θοδωρής και η Φαίδρα αγαπιούνται! Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία.  Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν κιόλας. Βασικά, δεν συμφωνούν. Σχεδόν σε τίποτα. Απορίας άξιο, λοιπόν, που αγαπιούνται κιόλας. Επί σκηνής, ο καθένας από τους δύο μιλά για τον εαυτό του. Τον πραγματικό εαυτό τους. Κι αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία. Ένα ξεκατινιάρικο ξεμπρόστιασμα που αν δεν γίνει, δεν κόβεις εισιτήρια. Τη Φαίδρα και τον Θοδωρή τους παρακολουθεί ο Αλκιβιάδης (σαν την κουτσομπόλα) και παίζει όλα τα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί, ζωντανά, μόνος του! Σαν συμφωνική ορχήστρα.

Κατάλληλο μόνο για ενηλίκους.

Προπώληση στο more.com με ένα κλικ εδώ.

Μαθήματα κωμωδίας
'Μαθήματα κωμωδίας'

"Μαθήματα κωμωδίας"

Η Κυριακή 31 Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα που τα "Μαθήματα κωμωδίας" (φωτό εξωφύλλου) του Θοδωρή Αθερίδη, θα παρουσιαστούν στο θέατρο Μικρό Παλλάς, μετά από τρία επιτυχημένα χρόνια sold out παραστάσεων. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Θοδωρής Αθερίδης, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Ηλίας Βαλάσης (τον οποίο βλέπουμε και στα "Αξύριστα πηγούνια"), ο Δημήτρης Σαμόλης κι η Αναστασία Τσιλιμπίου. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, οχτώ χρόνια μετά το "Δόξα πατρή", εκφράζοντας την άποψη του πως "το να μάθεις να γελάς με αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση".

Στην κριτική του "α" για το έργο, σχετικά με τον Θοδωρή Αθερίδη και την πένα του, διαβάζουμε: "Ο Αθερίδης μεταχειρίζεται ένα από τα κατεξοχήν εργαλεία του είδους, τη συνύπαρξη ετερόκλητων ανθρώπων με τονισμένα στοιχεία συμπεριφοράς ή χαρακτήρα και χτίζει πάνω τους ένα έργο που ταυτόχρονα διακωμωδεί αλλά ρίχνει και μια τρυφερή ματιά στη μαγική τέχνη του θεάτρου και της θεατρικής εκπαίδευσης. Πίσω από το ατακαδόρικο κείμενο, τους κωμικούς χαρακτήρες και μερικές ξεκαρδιστικές σκηνές, που περιπαίζουν τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, τις διάφορες σχολές ερμηνείας, ακόμη και σημεία της επικαιρότητας, δίνοντας μια "επιθεωρησιακή" διάσταση στο κείμενο που το κρατάει στο εδώ και τώρα, ο συγγραφέας διακατέχεται από την αγωνία για το μέλλον που καραδοκεί για τους ανθρώπους αυτού του επισφαλούς επαγγέλματος".

Προπώληση στο more.com με ένα κλικ εδώ.

Από τις 3 Απριλίου, τα "Μαθήματα κωμωδίας" μεταφέρονται στο θέατρο Κολοσσαίο στη Θεσσαλονίκη για 3 εβδομάδες παραστάσεων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα κωμωδίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελοιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

OK boomer

  • Stand up Comedy

Ο Θοδωρής κι η Φαίδρα αγαπιούνται. Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν κιόλας. Δεν συμφωνούν. Σχεδόν σε τίποτα. Απορίας άξιο που αγαπιούνται κιόλας. Μιλούν για τον εαυτό τους. Τον πραγματικό εαυτό τους. Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία! Μιλούν και για τους άλλους και κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα. Ένα ξεκαρδιστικό ξεκατινιάρικο ξεμπρόστιασμα που αν δεν γίνει, δεν κόβεις εισιτήρια. Καθόλη τη διάρκεια, τους παρακολουθεί ως άγρυπνος φρουρό (ή μάλλον ως μέγας… «κουτσομπόλης») ο Αλκιβιάδης, ενώ παίζει όλα τα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί, ζωντανά και μόνος του. Σαν να ήταν συμφωνική ορχήστρα. Καλά θα πάει αυτό…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.