Updated | Τελευταία ευκαιρία για εννιά θεατρικές παραστάσεις

Διαβάστε εδώ ποια έργα κατεβάζουν αυλαία τις επόμενες επτά ημέρες (11-17/1) και προλάβετε ένα εισιτήριο της τελευταίας στιγμής.

Κολάζ τελευταίες παραστάσεις

"Κουκλόσπιτο"

Κουκλόσπιτο Τάρλοου
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Το διαχρονικό έργο που ξεχώρισε την προηγούμενη σεζόν μέσα από την σύγχρονη και ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, με τη Λένα Παπαληγούρα ως Νόρα και τον Νικόλα Παπαγιάννη ως τον σύζυγό της Τόρβαλντ Χέλμερ τελειώνει στις 14 Ιανουαρίου. Μια πλασματική ατμόσφαιρα θαλπωρής αλλά και cosy πολυτέλειας κυριεύει τη σκηνή, τόσο πλασματική όσο και η ευτυχία της συζυγικής και οικογενειακής ζωής της ηρωίδας, η οποία μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών θα διασχίσει μια μεγάλη διαδρομή αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Το καστ συναποτελούν οι Χρήστος Σαπουντζής, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κατερίνα Δημάτη, Όλγα Δαλέκου. (θέατρο Πορεία)

>>Διαβάστε εδώ την κριτική του "α" για την παράσταση:

Διαβάστε Επίσης

 

"Σεισμός"

Παράσταση Σεισμός, σκηνοθεσία Βασίλης Βηλαράς

 

Το έργο που έκανε πρεμιέρα πέρυσι στη Στέγη Ωνάση φέρνοντας στη σκηνή τρανς θηλυκότητες, non binary άτομα, χοντρά σώματα, σεξεργάτες και queer μετανάστριες, "ώστε να τραγουδήσουν τη ρητορική μίσους που υφίστανται καθημερινά απλώς επειδή υπάρχουν” ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο του στη σκηνή του Bios την Τετάρτη 17/1. Και αυτό λίγο πριν πάρει τη σκυτάλη ο "Καταποντισμός”, το τρίτο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με τον "Λοιμό” (από 21/3 στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου). Πρωταγωνιστούν τα: Βασίλης Βηλαράς, Μότσι Γεωργίου, Iacovos, Αγκίμ Τζίμης Μίτσι, Αρτεμισία Ρέππα.

>> Πώς προέκυψε στον δημιουργικό νου του Βηλαρά ο "Σεισμός"; Η απάντηση εδώ:

Διαβάστε Επίσης

 

Updated: "Ρέκβιεμ"

Ρέκβιεμ
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Η περσινή επιτυχία του Θεάτρου Άττις σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, που ενθουσίασε το κοινό, ρίχνει αυλαία στις 28 Ιανουαρίου. Στο έργο, δύο γυναίκες, που τις υποδύονται η Σοφία Χιλλ και η Αγλαΐα Παππά συναντιούνται, ή μάλλον αιωρούνται, σ’ έναν ρευστό χρόνο και σ’ έναν αχαρτογράφητο τόπο που μπορεί να είναι ο Άδης. Η μια γυναίκα υποδέχεται την άλλη, την προσκαλεί και την καθοδηγεί σε ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο ταξίδι μνήμης, όσο η δεύτερη αρνείται να αναγνωρίσει την τωρινή κατάστασή της και να ανακαλέσει τον εφιάλτη. Η κάθοδος στον Άδη καταλήγει σε μια κατάφαση: αλληλεγγύη και μνήμη για τα θύματα των γυναικοκτονιών.

>> Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης από την Τόνια Καράογλου για το "α":

Διαβάστε Επίσης

 

Updated: "Να σου πω μια ιστορία"

Να σου πω μια ιστορία

Η παράσταση-εμπειρία που είδαμε για δεύτερη χρονιά από την ομάδα Τόπι φτάνει πια στο τέλος της στις 4 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μία κωμικά δραματοποιημένη εκδοχή του έργου "Να σου πω μια ιστορία" του Χόρχε Μπουκάι, με τον θεατή να εμπλέκεται ενεργά στις απρόσμενες συνεδρίες του Ντέμιαν που επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε, έναν εκκεντρικό θεραπευτή που τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια αλληγορική ιστορία. Πρωταγωνιστούν οι Μαλαματένια Γκότση, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μαρία Θρασυβουλίδη και Δημήτρης Πλειώνης. (Bios)  

 

Updated: "Κόκκαλο"

Το Κόκκαλο
Κική Παπαδοπούλου©

Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στο θέατρο Τέχνης και με τριπλό sold out τον περασμένο Μάιο στο δημοφιλές The Tank Theatre της Νέας Υόρκης, η πολυσυζητημένη παράσταση που σκηνοθέτησε η Ιόλης Ανδρεάδη, με τον Γεράσιμο Γεννατά και τον μουσικό περφόρμερ Γιώργο Παλαμιώτη επί σκηνής, ρίχνει αυλαία στις 13/2. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο-"γροθιά στο στομάχι" γραμμένο από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη, μια λυτρωτική ροκ τελετουργία για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό, του ιδιοφυούς καλλιτέχνη και αναθεωρητή του σύγχρονου θεάτρου. (θέατρο Σημείο)

>> Για τα ταξίδια της παράστασης μάς μίλησε η Ιόλη Ανδρεάδη εδώ:

Διαβάστε Επίσης

 

Updated: "Love and money"

Love and money

Τελευταίες παραστάσεις είναι αυτές στις 30/1 για την παράσταση που έφεραν η σκηνοθέτρια Σοφία Μαραθάκη και οι Ατονάλ στο Υπόγειο του Τέχνης. Το τρομακτικά επίκαιρο έργο του Ντένις Κέλι που μιλά για τις επιπτώσεις του σύγχρονου καπιταλισμού στην ανθρώπινη ψυχή, συνθέτει τις ιστορίες ενός πρώην καθηγητή που έγινε πωλητής, μιας εθισμένης στην υπερκατανάλωση γυναίκας, ενός γάμου που καταρρέει από τα χρέη, δύο γονιών που συνειδητοποιούν την εμπορευματοποίηση του θανάτου, μιας μάνατζερ που δοξάζει το χρήμα κι ενός στελέχους ανακαλύπτει ένα φρικτό μυστικό. Ερμηνεύουν οι Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη.

>> "Το έργο του Ντένις Κέλι εμφανίζεται ως προάγγελος θανάτου" εκμυστηρεύεται η Σοφία Μαραθάκη στη συνέντευξή της στο "α":

Διαβάστε Επίσης

 

Updated: "Χορεύοντας με τη θύελλα"

Χορεύοντας με τη θύελλα

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου συνεχίζεται το έργο του Πίτερ Κουίλτερ που σκηνοθετεί ο Τάκης Παπαματθαίου. Το ξεκαρδιστικό έργο καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις με κύριο θέμα του τη μοναξιά στη σύγχρονη κοινωνία. Μέσα από άφθονο γέλιο, ανατρεπτικές καταστάσεις αλλά και στιγμές συγκίνησης, ο συγγραφέας αγγίζει τις ανθρώπινες ψυχές στέλνοντας σημαντικά μηνύματα για τη ζωή στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Κεντρικοί ήρωές του, ο μοναχικός Πάτρικ (Τάκης Παπαματθαίου) ο οποίος θα δεχτεί μια απρόσμενη επίσκεψη στο σπίτι του από την εκκεντρική Τζούντιθ (Γιούλη Ηλιοπούλου), μαζί με την οποία θα αποκλειστεί λόγω μιας θύελλας. (Πειραιώς 131)

>> Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι δύο πρωταγωνιστές:

Διαβάστε Επίσης

 

"Φοβάμαι, ταυρομάχε"

Φοβάμαι, ταυρομάχε

Το βιβλίου του Πέδρο Λεμεμπέλ που ανέβηκε για πρώτη φορά ως θεατρικό στην Ελλάδα την περασμένη σεζόν -αποσπώντας θερμή υποδοχή- σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά κλείνει τον κύκλο του στο θέατρο Μεταξουργείο στις 14/1. Το έργο περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σ’ έναν μεσήλικα ομοφυλόφιλο, την "Τρελή" (Νίκος Αρβανίτης) και έναν νεαρό φοιτητή (Σταμάτης Μπάκνης), μέλος επαναστατικής οργάνωσης επί δικτατορίας Πινοσέτ. Τους δύο αυτούς "αταίριαστους" χαρακτήρες φέρνει κοντά η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πινοσέτ το 1986. Κάτω από τον συνεχή φόβο της σύλληψής τους, θα δεθούν συναισθηματικά και ο ένας θα αλλάξει τη ζωή του άλλου.

>> Η Άννα Βαγενά μιλά στο "α" και τη Χρύσα Πασιαλούδη:

Διαβάστε Επίσης

 

"Δωδέκατη νύχτα"

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η φαντασμαγορική εκδοχή του σαιξπηρικού έργου που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας θα παίζεται μέχρι και τις 14/1 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας, φωτίζονται στην παράσταση με τρόπο αποκαλυπτικό, με αφορμή την ιστορία της Βιόλα και του Σεμπάστιαν, δύο αδερφών που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Μετά από ένα ναυάγιο οι δυο τους βρίσκονται σε έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας. Και έτσι αρχίζει η περιπέτεια... Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αλέξανδρος Σκουρλέτης κ.ά.

>> Ο Γιάννης Κακλέας συνομιλεί για το queer, το τώρα και το παρελθόν με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο:

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σεισμός

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Νon binary άτομα, τρανς θηλυκότητες, χοντρά σώματα, μετανάστριες και σεξεργάτες ανεβαίνουν στη σκηνή για να τραγουδήσουν τη ρητορική μίσους και ρατσισμού που υφίστανται καθημερινά ως μέλη της LGBTQIA+ κοινότητας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Future Now” της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Love and money

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Ο Ντέιβιντ, ένας πρώην καθηγητής αγγλικής φιλολογίας που έγινε πωλητής για να βγάζει περισσότερα χρήματα. Η Τζες που παθαίνει νευρικό κλονισμό εξαιτίας του εθισμού της στην υπερκατανάλωση. Ένας γάμος που καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και μια σχέση που οδηγείται στον αφανισμό με τραγικές συνέπειες. Δυο γονείς, που ο θρήνος για την κόρη τους και η συνειδητοποίηση τους για την εμπορευματοποίηση του θανάτου, τους οδηγεί στον βανδαλισμό. Μια επιτυχημένη μάνατζερ που έχει αντικαταστήσει την πίστη της στον Θεό με την παραδοχή της αξίας του θαυμαστού κόσμου του χρήματος. Τέλος, η Σαντρίν, στέλεχος σε πολυεθνική, που στην αρχή μιας ερωτικής ιστορίας ανακαλύπτει ένα φριχτό μυστικό. Ένα έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις που διαλύονται από το χρήμα, τον καταναλωτισμό, τα χρέη.

Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας και τότε ξεκινούν τα μπερδέματα. Τα πρόσωπα του έργου, στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου, μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητές τους. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής.

Χορεύοντας με τη θύελλα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση βασίζεται στο νέο έργο του πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Πίτερ Κουίλτερ. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές δύο αντίθετα πλάσματα που προσπαθούν να συνδεθούν σε έναν μοναχικό κόσμο όσο επικρατεί μία σφοδρή θύελλα. Κατά τη διάρκειά της είναι που εκείνη έρχεται από το διπλανό χωριό και χτυπά την πόρτα του σπιτιού εκείνου, ψάχνοντας λίγο ψωμί, ίσως λίγα αυγά και μαζί λίγη παρέα. Η θύελλα όμως φουντώνει και έτσι αναγκαστικά αποκλείονται μαζί. Μια συγκινητική και συχνά ξεκαρδιστική ιστορία συντροφικότητας, κρασιού, άφθονου γέλιου αλλά και δακρύων, χορού και… πίτσας.

Να σου πω μια ιστορία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– ο οποίος τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του. Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο. Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται και οι ρόλοι ανατρέπονται.

Κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Ρέκβιεμ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Το τελευταίο μέρος της άτυπης τετραλογίας που υπογράφει ο Θ. Τερζόπουλος για τη σύγκρουση και την εξουσία («Alarme», «Amor», «Ανκόρ») εστιάζει στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και έχει τη μορφή ενός σκηνικού έργου τέχνης υψηλής αισθητικής, που υπερβαίνει τις δικλείδες ασφαλείας του ρεαλιστικού θεάτρου. Την τελετουργική κατάβαση των δύο γυναικείων μορφών στο μαύρο σκοτάδι του θανάτου ερμηνεύουν μοναδικά η Αγλαΐα Παππά και η Σοφία Χιλλ.

Φοβάμαι, ταυρομάχε

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα το πολιτικό μυθιστόρημα για την αποδοχή της διαφορετικότητας, όπου ένας μεσήλικας ομοφυλόφιλος, η «Τρελή», ερωτεύεται έναν νεαρό φοιτητή, μέλος επαναστατικής οργάνωσης, επί δικτατορίας Πινοτσέτ. Τους δύο αυτούς «αταίριαστους» χαρακτήρες φέρνει κοντά η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πινοσέτ το 1986. Κάτω από τον συνεχή φόβο της σύλληψής τους, θα δεθούν συναισθηματικά και ο ένας θα αλλάξει τη ζωή του άλλου. Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε και ένα ακόμη ζευγάρι, το οποίο εκφράζει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, τον ίδιο τον Πινοσέτ και τη γυναίκα του. Αυτή είναι κοντολογίς η υπόθεση του βαθιά πολιτικού κειμένου-ύμνος στον άνθρωπο και τους αγώνες για ελευθερία, που μέσα από την αποδόμηση του δικτατορικού καθεστώτος, αποδομεί κάθε μορφή απολυταρχικής εξουσίας.

Κόκκαλο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση ξεκινάει με την φανταστική υπόθεση ότι, μετά από μια βραδιά προς τιμήν του στην οποία του απαγορευόταν η είσοδος, ο Αντονέν Αρτώ, απογοητευμένος, αρνείται την ελευθερία του και επιστρέφει οικειοθελώς στο κελί του, αποφασίζοντας να ξυπνήσει τα εκφραστικά του μέσα για να μεταμορφωθεί ο ίδιος στον πιο βιρτουόζο περφόρμερ και να δώσει ένα τελευταίο σόλο, μια παράσταση-ξέσπασμα, μπροστά σε ένα κοινό ανυπόκριτο. Ένα κοινό που θα πλάσει με το μυαλό του. Ένα κοινό που γεννήθηκε για να τον αγαπά. Απομονωμένος στο ψυχιατρικό άσυλο, ο Αρτώ στήνει από την αρχή το παλιό σκηνικό μιας αποτυχημένης του παράστασης και φέρνει την ψυχή του στο προσκήνιο, την ξεγυμνώνει και την τραγουδά με πάθος και μαεστρία. Σε ένα ονειρικό τοπίο μνήμης και με το ρυθμό της μουσικής του περφόρμερ και μουσικού Γιώργου Παλαμιώτη, ακολουθεί την κάθοδο μιας βαθιάς και ανείπωτης εξομολόγησης.

Πειραιώς 131

Πειραιώς 131

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Σημείο

Χ. Τρικούπη 10

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Bios

Πειραιώς 84

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.