Ο "Ταρτούφος" του Μολιέρου επανέρχεται στο Θέατρο Σταθμός

Η "σκοτεινή" κωμωδία του Μολιέρου που στηλιτεύει τη θρησκοληψία και την υποκρισία ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη.

Ταρτούφος Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την προηγούμενη σεζόν, ο "Ταρτούφος" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από τις 23 Οκτωβρίου. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Μάνος Καρατζογιάννης στο πλευρό των Θανάση Βλαβιανού, Ελίζας Σκολίδη, Αγγελικής Μαρίνου, Γιώργου Κορομπίλη, Μέγκις Σούλι, Χρήστου Παπαδόπουλου, Χριστίνας Θεοδωροπούλου και Θωμά Σιέκα

Ταρτούφος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Διαβάστε Επίσης

Αξίζει να αναφερθεί ότι 400 χρόνια μετά τη γέννηση του Μολιέρου, οι "σκοτεινές" λεγόμενες κωμωδίες του εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν διαφορετικές γενιές σκηνοθετών για καινούργια και ανατρεπτικά ανεβάσματα. O Γιάννης Νταλιάνης, ο οποίος στο παρελθόν έχει δουλέψει ιδιαιτέρως πάνω στο έργο του Μολιέρου, σκηνοθετεί ένα δυνατό θίασο εννέα ηθοποιών, με όχημα την έγκυρη μετάφραση του Ανδρέα Στάικου. Το τελικό κείμενο της παράστασης το διαμόρφωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης μένοντας πιστός στο πνεύμα του έργου και της μετάφρασης. Η απόδοσή του εμπνέεται από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα, εμπλουτισμένη με τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης

Ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη του στο "α" αναφέροντας γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο έργο του Μολιέρου και τι ήταν αυτό που τον γοήτευσε περισσότερο στη σκοτεινή κωμωδία σημειώνει: "Οι λόγοι που ένα έργο με συναρπάζει είναι ανεξήγητοι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αίσθημα που μου δημιουργεί, μια επιθυμία βαθύτερης γνωριμίας και εξερεύνησης. Από τα έργα του Μολιέρου, αυτή την επιθυμία μου τη γεννούν ο "Ταρτούφος" και ο "Δον Ζουάν". Δουλεύοντας αργότερα στις πρόβες, εντόπισα στο έργο πάνω από τριάντα έξι διαφορετικές ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες μάλιστα εξελίσσονται! Ίσως να ήταν αυτό που με συνάρπασε ασυναίσθητα από την πρώτη επαφή". Σε σημείωμα του αναφέρει, επίσης, ότι: "Ο Ταρτούφος μαζί με τον Δον Ζουάν είναι για μένα το πιο συναρπαστικό έργο του Μολιέρου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει παιχθεί πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα έργα του στην Κομεντί Φρανσέζ αλλά και στην παγκόσμια θεατρική σκηνή, ενώ υπήρξε μακράν η μεγαλύτερη επιτυχία του όσο ζούσε".

Ταρτούφος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Πρόκειται για ένα έργο, φυσικά, ανοιχτό στις ερμηνείες, όμως, η δική μας παράσταση, δεν πρόκειται να αγνοήσει το κωμικό στοιχείο"όπως διαβάσαμε σχετικά και στην κριτική του "α", για τον "Ταρτούφο". Κύριο άξονα της παράστασης αποτελεί η σχέση υποκρισίας και πίστης. Μιας υποκρισίας όχι μόνο του Ταρτούφου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας που τον περιβάλλει. Μιας πίστης με την έννοια της ανάγκης να πιστέψουμε, σε κάτι, σε μια αμόλυντη αξία. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη, που συχνά μας κάνει ευάλωτους, είναι που εκμεταλλεύονται κάθε λογής απατεώνες και υποκριτές, τονίζει ο Γιάννης Νταλιάνης. 

Ταρτούφος Νταλιάνης
Patroklos Skafidas©

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος εντρύφησε στη δραματουργία του Μολιέρου και έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο, η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του.

Ταρτούφος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ταρτούφος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η σκοτεινή κωμωδία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου για την υποκρισία ανεβαίνει σε μια εκδοχή εμπνευσμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα, εμπλουτισμένη με τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ, που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.

Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 30 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 ως 22 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

"The party": Χορός σαν μαύρη κωμωδία στο Olvio

Η ομάδα χορού Dance Company Μαζί κι η Μαρία Μάργαρη παρουσιάζουν μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία της Σάλι Πότερ, όπου μία μάζωξη παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά από κάποιες αποκαλύψεις.