"Μυστήριο 60 metamorphoSEA": Μια site-specific περιπατητική, καλλιτεχνική παρέμβαση εμπνευσμένη από την ακτή της Ελευσίνας

Μια συνεργατική και καλλιτεχνική δράση που αναζητά όποια ομορφιά μπορεί ακόμη να κρύβεται μέσα στην καταστροφή.

Mystery 60 metamorphoSEA - ελευσις πολιτιστικη πρωτευουσα Jurjen Jellema©

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στη Βλύχα από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ, το Μυστήριο 60 metamorphoSEA, σε σκηνοθεσία του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar. Μια site-specific περιπατητική παράσταση στο παράκτιο τοπίο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας και μια πρόσκληση σε μία νέα Οδύσσεια. Οδηγός είναι το 14ο κεφάλαιο του "Οδυσσέα" του James Joyce που, αντλώντας έμπνευση από τη ραψωδία ‘μ’ της Οδύσσειας του Ομήρου, καταπιάνεται με την τρομερή ιστορία της σφαγής των ιερών Βοδιών του θεού Ήλιου στο νησί της Θρινακίας. Με όχημα αυτήν την ιστορία της ύβρεως που διαπράττεται από τους συντρόφους του Οδυσσέα, στη metamorphoSEA αναζητάται μια σύγχρονη κάθαρση αυτής της αρχαίας ιεροσυλίας. Εδώ, σήμερα, στη σύγχρονη Ελευσίνα, το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τις νέες Σειρήνες, καθώς διασχίζει τον βιομηχανικό χώρο του ΤΙΤΑΝΑ. Στην τοποθεσία "βραχάκια" θα ακουστούν οι φωνές μιας Ελευσίνας που δεν υπάρχει πια, καθώς και το κέλευσμα ΚΟΓΞ ΟΜ ΠΑΞ του αρχαίου Ιεροφάντη των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Αμέσως μετά, περνώντας από τη σημερινή Σκύλλα και Χάρυβδη, οι θεατές θα βρεθούν στo συμβολικά φορτισμένα παραλιακό μέτωπο του όρμου της Βλύχας. Σαν θεατές σε αρχαία Τιτανομαχία, τα μισοβυθισμένα και παροπλισμένα καράβια, δεξαμενόπλοια, μαούνες και επιβατηγά πλοία κείτονται μάρτυρες μιας άλλου είδους ύβρεως που έχει εκεί διαπραχθεί και που αφορά στον αφανισμό της ξακουστής –υμνημένης από την αρχαιότητα– φύσης του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας. Στη metamorphoSEA αναζητείται όποια ομορφιά μπορεί ακόμη να κρύβεται μέσα στην καταστροφή. Μια νέα γλώσσα θα αναδυθεί, ικανή να μας μιλήσει για την απαραίτητη σύγχρονη μεταμόρφωση μέσα σε όλους εμάς, τους σύγχρονους συντρόφους του Οδυσσέα. Ερμηνεύουν οι Σπύρος Δέτσικας, Ιωάννα Καρατέγου, Ηρώ Καρρά, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Θοδωρής Βράχας, Jolanda Bazzi και Laila el Bazi

Λίγα παραπάνω λόγια για τη δράση Μυστήριο 60 metamorphoSEA

Το Μυστήριο 60 metamorphoSEA υλοποιείται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας UlyssesEuropean Odyssey, που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe. Αφορά στη διασύνδεση 18 ευρωπαϊκών πόλεων, εστιάζοντας στην κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσα από πολιτιστικές πρακτικές. Αποτελεί μια συνεργατική και καλλιτεχνική μορφή συμμετοχικής δράσης μέσω της οποίας τοπικές κοινότητες, καλλιτέχνες, περιβαλλοντολόγοι και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κατέχουν καίριες θέσεις στην Ελευσίνα, μπορούν να φανταστούν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον. Η site specific καλλιτεχνική παρέμβαση του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar με πηγή έμπνευσης την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας, πραγματοποιείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Ξεκινά με ένα άνοιγμα προς την κοινωνία, διερευνώντας το πάθος των κατοίκων της Ελευσίνας για τη θάλασσα και την επιθυμία τους για επανένωση με την ακτογραμμή της. Για την εκτέλεση της περφόρμανς συνεργάζονται Έλληνες και Ολλανδοί καλλιτέχνες, ξεκινώντας μια διεθνή ανταλλαγή δεξιοτήτων, πρακτικών και εμπειριών. 

Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητη προκράτηση θέσης εδώ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μυστήριο 60 metamorphoSEA

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 120 '

Μια site specific περιπατητική, καλλιτεχνική παρέμβαση του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη στο νεκροταφείο πλοίων της Βλύχας στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, εμπνευσμένη από την ακτή της Ελευσίνας, όπου μας προσκαλεί σε μια νέα Οδύσσεια με οδηγό τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις. Με όχημα αυτήν την ιστορία της ύβρεως που διαπράττεται από τους συντρόφους του Οδυσσέα, η παράσταση αναζητά μια σύγχρονη κάθαρση αυτής της αρχαίας ιεροσυλίας. Εδώ, σήμερα, στη σύγχρονη Ελευσίνα, το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τις νέες Σειρήνες, καθώς διασχίζει τον βιομηχανικό χώρο του ΤΙΤΑΝΑ. Στην τοποθεσία «βραχάκια» θα ακουστούν οι φωνές μιας Ελευσίνας που δεν υπάρχει πια, καθώς και το κέλευσμα του αρχαίου Ιεροφάντη των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Αμέσως μετά, περνώντας από τη σημερινή Σκύλλα και Χάρυβδη, οι θεατές θα βρεθούν στο συμβολικά φορτισμένα παραλιακό μέτωπο του όρμου της Βλύχας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.