Τι ετοιμάζει για φέτος το θέατρο Μπέλλος;

Το “α” βρέθηκε στην παρουσίαση που διοργάνωσε το θέατρο της Πλάκας για το πρόγραμμα της νέας σεζόν και σας μεταφέρει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καινούργιες παραστάσεις του.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα © Ελίνα Γιουνανλή

"Ερεβώδες” και "ριψοκίνδυνο” χαρακτήρισε το εγχείρημα της επαναλειτουργίας του θεάτρου Μπέλλος η Αικατερίνη Παπαγεωργίου στην αρχή της χθεσινής παρουσίασης του νέου του προγράμματος. Ένα χρόνο μετά, το στοίχημα φαίνεται να έχει κερδηθεί, αφού η σκηνοθέτρια μαζί με την ομάδα της "The young quill”, μετά τις επιτυχίες της προηγούμενης σεζόν όπως τα "Μπλε καστόρινα παπούτσια”, ετοιμάζουν ένα άκρως ενδιαφέρον δραματολόγιο.

Θέατρο Μπέλλος - The young quill
© Θωμάς Δασκαλάκης
Η ομάδα "The young quill"

Οι στόχοι της φετινής χρονιάς είναι οι ίδιοι, εκτός από έναν: η στήριξη πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών αλλά και θεατρικών ομάδων θα συνεχίσει ακόμα πιο ισχυρή, όμως, τα σύνορα της δραματουργίας θα διευρυνθούν με σύγχρονα ξένα έργα. Κοινό σημείο όλων θα είναι o επίκαιρος κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός, με θέματα που εκτείνονται από την κλιματική αλλαγή μέχρι την κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Με δύναμη από τον Βορρά

Η σεζόν στο "Μπέλλος” θα ανοίξει με δύο έργα που έρχονται από τη συμπρωτεύουσα για λίγες παραστάσεις. Στις 22 του Σεπτέμβρη αλλά και στις 23, 29 και την 1 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί το "Swallow”, ένα βρετανικό έργο του 2015 που σκηνοθετεί ο Χάρης Θώμος, με τις Μυρσίνη Καρματζόγλου, Γεωργία Ποντσουκτσή και Ραφαέλα Τσομπανούδη στους ρόλους τριών καθημερινών ανθρώπων που ερωτεύονται και συγκρούονται μεταξύ τους, όσο προσπαθούν να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Για τρεις μόνο παραστάσεις (30/9, 6-7/10) θα δούμε και το "Εκτός σύμβασης” που βασίζεται σε μικρά διηγήματα της Γιώτας Τεμπρίδου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Διογένη Γκίκα και Δέσποινας Μπισχινιώτη.

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Επαναλήψεις που αξίζουν

Περνώντας, τώρα στις παραγωγές που αφιερώνονται σε όσους/ες τις αγάπησαν πολύ και θέλουν να τις ξαναδούν ή σε αυτούς/ές που δεν πρόλαβαν το πρώτο ανέβασμά τους, βλέπουμε ότι την τιμητική τους έχουν οι 4Frontal. "Φτιάχτηκε για τον "Μπέλλο”, μπορεί να παιχτεί μόνο στον "Μπέλλο” παραδέχτηκε αστειευόμενος ο Θανάσης Ζερίτης, όταν ξεκίνησε να μας μιλά για τα "Μπλε καστόρινα παπούτσια”, το δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου που μας μεταφέρει στο νυχτερινό κέντρο "Χαβάη”, όπου σύχναζαν "άντρες που ντύνονταν με γυναικεία ρούχα”. Φέτος, ο ηθοποιός, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, θα ενταχθεί και στο καστ, το οποίο μένει ίδιο πλην του Γιάννη Λατουσάκη (από 11 έως 22/10). Πάλι από τους 4Frontal, θα παίζονται για τρίτη χρονιά σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου (1-29) οι "Αριστερόχειρες” της Νεφέλης Μαϊστράλη, η οποία άντλησε την έμπνευσή της από τις "Παιδοπόλεις”, τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που δημιούργησε η Φρειδερίκη κατά τον Εμφύλιο.

Γιάννης Σκουρλέτης - Θέατρο Μπέλλος παρουσίαση
© Θωμάς Δασκαλάκης
Ο Γιάννης Σκουρλέτης μιλώντας για το "σάμερταϊμ"

Γραφή ελληνική…

"Αναρωτιόμαστε πώς θα ακουστούν όσα ειπώθηκαν σε αυτήν την παράσταση στο τώρα” μας εκμυστηρεύτηκε ο Γιάννης Σκουρλέτης, όταν κλήθηκε να μιλήσει για το νέο έργο της bijoux de kant. Ο λόγος; Το "σάμερταϊμ”, η καινούργια δουλειά του Άκη Δήμου πάνω σε μια ιδέα του Σκουρλέτη, μιλά για την κλιματική αλλαγή και πρωτοπαρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνος στην πρόσφατα χτυπημένη από τις πλημμύρες Καρδίτσα. Η Καλλιρρόη Μυριαγκού πρόκειται να υποδυθεί μία ραδιοφωνική παραγωγό επαρχιακού σταθμού και ο Γιάννης Τσουμαράκης έναν νεαρό ξεναγό. Και οι δύο ήρωες αδημονούν για την έλευση του χειμώνα όσο καλά κρατεί ένα ανυποχώρητο καλοκαίρι (από 16/10). 

Γιάννης Αποσκίτης - Θέατρο Μπέλλος παρουσίαση
© Θωμάς Δασκαλάκης
Ο Γιάννης Αποσκίτης μαζί με τους "The young quill"

Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου του επόμενου έτους το θέατρο "Μπέλλος” πρόκειται να υποδεχτεί και το έτερο έργο ελληνικής υπογραφής, το "Μαύρη Μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν” σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Αποσκίτη. Αυτή η "μαύρη κωμωδία απειλής”, όπως χαρακτήρισε το έργο ο ίδιος ο δημιουργός του, στρέφει το βλέμμα προς τη γενιά τον millennial και τα συμπλέγματά της. Πώς και γιατί πέθανε η μητέρα του Κωνσταντίνου Χελιδόνη, υπαλλήλου ασφαλείας σούπερ μάρκετ και πρώην παιδιού σταρ στην επιτυχημένη οικογενειακή σειρά των 90’s "Οικογένεια να σου κάτσει"; Αυτό το ερώτημα είναι ο πυρήνας αυτής της σκοτεινής φάρσας, η οποία κοιτά την επικαιρότητα κατάματα και όχι μέσα από αναφορές -μία ανάγκη επιτακτική στο σημερινό θέατρο κατά τον Αποσκίτη. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Γιαλελής, Γιώργος Κατσής, Ελένη Κουλογιαννη, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

…αλλά και ξένη

Ένα κείμενο λογοκριμένο από το καθεστώς Τσαουσέσκου που εμπνέεται από την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια έρχεται από 27/10 στο θέατρο "Μπέλλος” σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Ο λόγος για το καταγγελτικό όσο και υπερρεαλιστικό και λυρικό έργο του Ματέι Βίζνιεκ "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα”. Μία ιδιαίτερη φωνή της σύγχρονης δραματουργίας, με κείμενα που πολλές φορές καταργούν τη θεατρική συνθήκη όπως την έχουμε συνηθίσει, ο Βίζνιεκ δημιούργησε το 2000 ένα έργο με ένα σαφές ερώτημα: "τι είναι η πρόοδος στον 21ο αιώνα;”. 23 χρόνια μετά, έχοντας βιώσει ως κοινωνία τις ματαιώσεις και τις διαψεύσεις τους φιλελεύθερου καπιταλισμού, το ερώτημα αυτό επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Στην παράσταση παίζουν ο Αλέξανδρος Βάρθης, ο Τάσος Λέκκας, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Πετρόπουλος και η Ελίζα Σκολίδη. (Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από την παράσταση αυτή)

© Θωμάς Δασκαλάκης
Το καστ του "Ψάρια στη γυάλα" με τη σκηνοθέτρια στο κέντρο

Τον Δεκέμβριο αναμένουμε την πρεμιέρα μίας παράστασης που βασίζεται σε ένα έργο βρετανικό αυτή τη φορά. Πρόκειται για το "Ψάρια στη γυάλα”, μία μεταφορά του "Dusa, Fish, Stas and Vi" της Παμ Τζεμς, του πρώτου φεμινιστικού έργου που έγινε επιτυχία στο West End του Λονδίνου. "Είμαστε πολύ χαρούμενες που είμαστε σε αυτόν τον χώρο, που ήταν αυτό που ονειρευόμασταν όταν βρήκαμε το έργο” ανέφερε η Μαριλένα Ρασιδάκη, σκηνοθέτρια της παράστασης, μιλώντας εξ ονόματος των ηθοποιών του καστ (Αιμιλία Κεφαλά, Φανή Κωστελίδου, Ειρήνη Μπαζάνη, Μαρίνα Νικητοπούλου), που υποδύονται τέσσερις διαφορετικές νέες που συμβιώνουν σε ένα διαμέρισμα και αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς της πατριαρχίας.

Για τους μικρούς θεατές

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παιδικές παραστάσεις από το πρόγραμμα του θεάτρου "Μπέλλος”. Από τη μία πλευρά έχουμε την επανάληψη των επιτυχημένων "Νεφελών”, οι οποίες περιόδευσαν το περασμένο καλοκαίρι. Η διασκευή των "The young quill” έφερε στο σήμερα την κωμωδία του Αριστοφάνη με έναν τρόπο εύληπτο για τα παιδιά, όπως συμπέρανε ο ηθοποιός Νίκος Γιαλελής μετά την εμπειρία του από την περιοδεία, καθώς κατάφερε να τα προβληματίσει για το τι είναι το δίκαιο ή το άδικο και πόσο σημαντική είναι τελικά η παιδεία, ειδικά στις μέρες μας. Η ανανεωμένη διανομή της παράστασης αποτελείται από τους Νίκο Γιαλελή, Τρύφωνα Ζάχαρη, Στεφανία Ζώρα, Αφροδίτη Κατσαρού, Γιώργο Κουμούτσο, Γιώργο Μαρτίνο και Μιχάλη Κατσούδα, με την Αικατερίνη Παπαγεωργίου στη σκηνοθεσία και τον Κωνσταντίνο Ζωγράφο μαζί με εκείνη στη διασκευή.

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης φάνηκε η ομάδα που παρουσιάζει τη δεύτερη παιδική παράσταση που ετοιμάζει για εμάς φέτος το "Μπέλλος”: "ContraTiempo” το όνομά της και θα μας παρουσιάζει από 4/11 το "Πες το ψέματα…”. Δυνατό χαρτί της δουλειάς του Γιώργου Αντωνόπουλου (κείμενο-σκηνοθεσία) και του Θωμά Θάνου (πρωτότυπη μουσική μαζί με τον πρώτο) είναι η ζωντανή μουσική από ποικίλα όργανα, αλλά και η ιδιαίτερα επιμελημένη κίνηση από την Άννα Ανουσάκη. Η διανομή αυτού του "live action video game” που μιλά για τον πρώτο ψεύτη στην ιστορία αποτελείται από τους Θωμά Θάνο, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Βαγγέλη-Ραφαήλ Καλλίτσογλου, Ντίνο Ψυχογιό, τη Νατάσα Παντερμαλή και τον Μάνο Βλάχο ως μουσικό επί σκηνής.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.