''Πλατόνωφ'': Το πρώτο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχοφ σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής

Η καινούργια δραματουργική επεξεργασία συμπυκνώνει ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αποτελεί τη "μήτρα" του τσεχοφικού σύμπαντος, με τον Μάξιμο Μουμούρη στον ομώνυμο ρόλο.

Πλατόνωφ Γιώργος Κρίκος

Ο "Πλατόνωφ", το πρώτο έργο του Άντον Τσέχοφ, γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923. Αποτελεί είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια κείμενο, που, αν παιχτεί ολόκληρο, κρατά πάνω από 8 ώρες. Ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συμπυκνώνει με τη δραματουργική του επεξεργασία το κείμενο σε μία ρηξικέλευθη παράσταση σχεδόν δύο ωρών, που θα ανέβει στο θέατρο Τόπος αλλού από τις 18/11, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Το έργο, που είναι η "μήτρα" όλων των κατοπινών μεγάλων δημιουργιών του Τσέχοφ καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας  διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του κείμενα, μας μεταφέρει στον κήπο του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ, όπου θα μαζευτούν, μετά από ένα βαρύ ρωσικό χειμώνα, όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, που θα τον αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Οι επαρχιακοί αριστοκράτες, όπως ο κτηματίας Πορφύρι Συμεώνοβιτς Γκλαγκόλιεβ (Δημήτρης Φραγκιόγλου,) που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου) είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το σύμπαν του Αντον Τσέχοφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας. Το καστ συμπληρώνεται από τους Θοδωρή Ελευθεριάδη, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννη Ζέρβα, Ιωάννα Μυλωνά, Μαριάνθη Φωτάκη, ενώ ο σκηνοθέτης
 θα παίξει τον ρόλο του γιατρού Νικολάι Τριλέσκι. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Κώστα Χαριτάτου και οι φωτισμοί του Γιάννη Ζέρβα.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber