"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός": Οι YELP danceco. δίνουν "ανάσα" σε όλο τον κόσμο

Το νέο χορογραφικό έργο της ομάδας χορού «Η ανάσα του κόσμου» έρχεται αυτόν τον Αύγουστο στο αρχαίο Θέατρο Δίον στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» 2023.

Η Ανάσα του Κόσμου

Ο επιτυχημένος θεσμός του ΥΠΠΟΑ "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της περιφέρειας, δίνει ραντεβού και φέτος το καλοκαίρι με την τέταρτη διοργάνωσή του και κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Προσφέροντας μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι υψηλού επιπέδου, δωρεάν πολιτιστικές παραγωγές του, με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φέρνουν σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά.

"Breathing in the breath of others, dreaming in the dream of others" είναι το μότο του νέου χορευτικού εγχειρήματος με τίτλο "Η ανάσα του κόσμου" της ομάδας σύγχρονου χορού YELP danceco. με επικεφαλής την Μαριέλα Νέστορα, που εστιάζει στην αναπνοή, ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Η παραγωγή, που αναμένεται να παρουσιαστεί 22 και 23 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίον στο Νομό Πιερίας, φέρνει στη σκηνή, υπό την χορογραφική διδασκαλία της Μαριέλας Νέστορα και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Ανάργυρου Δενιόζου, χορευτές και μουσικούς με πρόθεση τη δημιουργία εμπειρίας που θέτει ερωτήματα, μετατοπίζει οπτικές και ευαισθητοποιεί την αντίληψη του σώματος. Η ομάδα εξελίσσει το καλλιτεχνικό της έργο μέσα από τη συνομιλία θεωρίας και πράξης ενώ εξερευνεί την συνάντηση του χορού και της χορογραφίας με τα διαφορετικά πεδία της βιολογίας και οικολογίας.

Σε έναν κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συν-κάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

Η Ανάσα του Κόσμου
© Μυρτώ Αποστολίδου

Τρεις χορευτές (Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου) και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τρόπους συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών σωμάτων. "Η ανάσα του κόσμου" συντονίζεται χρονικά με τη δύση του ηλίου, ευαισθητοποιεί την ενσυναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή.

Ο εφήμερος "οργανισμός" της παράστασης γίνεται αντιληπτός, ως μέρος ενός άλλου, μεγαλύτερου οικοσυστήματος και "Η ανάσα του κόσμου" ενεργοποιείται ως εμπειρία αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

Η Ανάσα του Κόσμου
© Μυρτώ Αποστολίδου

Τα κοστούμια είναι της Ελευθερίας Αράπογλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.