"Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023": Μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλιματικής κρίσης

Το φιλόδοξο και πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού "Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Γιώργος Κουμεντάκης, Λίνα Μενδώνη © Myrto Kyritsi

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου παρουσιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη το πρόγραμμα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" που λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πάρθηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας, και είχε στόχο τη στήριξη των ανθρώπων της τέχνης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατα τη δύσκολη αυτή περιόδο, "προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν το δικό τους καλλιτεχνικό όραμα και τη δική τους δημιουργία", όπως δήλωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είπε συγκεκριμένα: "Έχοντας ως πολύτιμο εφόδιο την εμπειρία και την γνώση των προηγούμενων διοργανώσεων, σχεδιάσαμε ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που θα φωτίσει τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργίας".

 Η φετινή θεματική του προγράμματος είναι η κλιματική κρίση και οι συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτού του θεσμού οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τη κλιματική αλλαγή με φιλοσοφικό και αφηγηματικό τρόπο, διερευνούν το φαινόμενο απο το ιστορικό παρελθόν και την επιδρασή του στον πολιτισμό ενώ παρουσιάζουν το όραμα τους για μια παραγωγική αντιμετώπιση της κρίσης και έναν αναπροσδιορισμό της σχέσης της ανθρωπότητας με την πολιτιστική κληρονομιά. Μπορεί σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι να μη κινδυνεύουν, οφείλουμε όμως να προλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης κάτι το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της ελληνιικής κυβέρνησης. 

Ο Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε οτι "μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα παρουσιαστούν 70 νέες παραγωγές, σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης: Στην κατηγορία του θεάτρου συναντάμε 18 νέες παραγωγές, στη μουσική 18 παραγωγές, στις παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους 13 παραγωγές, στον χορό 9 παραγωγές, στα εικαστικά και περφόρμανς 8 παραγωγές και τέλος, στο μουσικό θέατρο 4 παραγωγές. Φέτος, εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του θεσμού 25 νέοι αρχαιολογικοί χώροι. Από τους ανεμόμυλους, στη Χώρα της Αμοργού, έως το Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς, από το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο της Τήνου στην Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα."

 Αναλυτικά, οι νέοι χώροι είναι οι εξής:

  • Ανεμόμυλοι, Χώρα Αμοργού
  •  Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο
  • Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι
  • Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία
  • Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης, Τήνος
  • Αρχαιολογικός χώρος Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας
  • Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
  • Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, Εξώμβουργο, Τήνος
  • Κάστρο Ακροκορίνθου, Κορινθία
  • Κόκκινη Εκκλησιά, Βουργαρέλι Άρτας
  • Μουσείο Αρχαίας Πέλλας
  • Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα
  • Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών
  • Αιτωλοακαρνανία, Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου
  • Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Σπηλαίου Γρεβενών
  • Παλάτι Ιουστινιάνι και Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο της Χίου
  • Περίπτερο Πικιώνη ( "π", Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού), Δελφοί
  • Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος
  • Πρόπυλο και κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης
  • Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
  • Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη
  • Χαρουπόμυλος, Πάνορμος Ρεθύμνου

Piandaemonium
© Yannis Gutmann

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 5 Ιουλίου με δύο νέες μουσικές παραγωγές απο το Πιανιστικό σύνολο Piandaemonium και την Ορχήστρα Βιολιώνε, μια εικαστική έκθεση υπο την επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου και του Χρήστου Χρυσόπουλου και μια θεατρική παράσταση με τη σκηνοθεσία του Νίκου Μάνεση. Σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Κουρκουμέλης, ο Αλέξανδρος Κοέν και η Γεωργία Κανελλοπούλου ανεβάζουν πρωτότυπες θεατρικές παραγωγές ενώ θα παρακολουθήσουμε μουσικές συνθέσεις από τη Μαριάνθη Ψωματάκη, τη Διαμαντίνα Βραχλιώτη και την Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης. Τις εικαστικές εκθέσεις επιμελούνται, μεταξύ άλλων, η Ακτίνα Σταθάκη και ο Παναγιώτης Μανουηλίδης και τις χορογραφίες έχουν αναλάβει η Κατερίνα Σκιαδά, η Άρια Μπαμπάκη και η Αποστολία Παπαδαμάκη. Πιο αναλυτικά: 

Στις 5 & 6 Ιουλίου παρουσιαζέται η εικαστική έκθεση "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" στο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο της Τήνου, οι μουσικές συνθέσεις "Voices at the End για έξι πιάνα" στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στη Καβάλα και "Κρίσεις από το ιστορικό παρελθόν στο σήμερα" στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων στη Ξάνθη και η θεατρική παράσταση "Θείε Βάνια, τα δάση μαλακώνουν τον άνθρωπο" στο Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου.

Στις 6 & 7 Ιουλίου παρουσιάζεται η παράσταση "Ο βιασμός της Λουκρητίας" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κουρκουμέλη στο Ζιντζιρλί Τζαμί στις Σέρρες.

Στις 7 & 8 Ιουλίου παρουσιάζεται η μουσική σύνθεση με τίτλο "Τα παλιά στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης" στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Θεσσαλονίκη και η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα" στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης στην Πρέβεζα.

Στις 8 & 9 Ιουλίου παρουσιάζονται οι παραστάσεις για παιδιά και εφήβους: "Προσοχή, τέρατα!" στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη και "Καυτές μέρες, τροπικές νύχτες: Επισκέπτριες Νο2" στο Αρχαίο Θέατρο Άργους στην Αργολίδα.

Στις 9 & 10 Ιουλίου παρουσιάζεται η μουσική σύνθεση "Η κατάρα του πεύκου" στην Αρχαία Ευρωπό στο Κιλκίς.

Στις 11 & 12 Ιουλίου παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Στις 13 & 14 Ιουλίου παρουσίαζεται η μουσική παραγωγή "4 εποχές" στο Μουσείο Αρχαίας Πέλλας.

Στις 14 & 15 Ιουλίου παρουσιάζονται οι εικαστικές εκθέσεις: "Θαλασσογραφία σε κήπο" στην Δήλο και "Με τον ποταμό του χρόνου" στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Σπηλαίου Γρεβενών.

Στις 15 & 16 Ιουλίου παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση "Νύχτα στη γη" στον Αρχαιολογικό χώρο Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας και η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Ο φύλακας της λίμνης" στον Αρχαιολογικό χώρο Ηραίου Περαχώρας στη Κορινθία.

Στις 17 & 18 Ιουλίου παρουσιαζονται: η θεατρικές παραστάσεις "Νέα Ζωή" στοΒ΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας , "2071" στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά και "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη και "Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά" στον χορό στον Αρχαιολογικό χώρο Ιερού Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στην Τήνο.

Στις 20 & 21 Ιουλίου παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση "Caerus" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η παραγωγή χορού "Ευρώτας" στο Πρόπυλο και κήπο Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Στις 22 & 23 Ιουλίου παρουσιάζονται: η μουσική παράσταση "Ίσως και να είμαστε αδέρφια τελικά" στη Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας και η μουσική παραγωγή "Ο έρωτας στα χρόνια της κλιματικής κρίσης" στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας στην Αχαΐα.

Στις 23 & 24 Ιουλίου παρουσιάζονται οι εικαστικές εκθέσεις "Oh, tranquility! Penetrating the very rock, A cicada’s voice" στο Περίπτερο Πικιώνη ("π", Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς και "Πτώση" στο Κάστρο Ακροκορίνθου στην Κορινθία και τη μουσική παράσταση "Τσουνάμι" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Αύλειος χώρος στην Ηλεία.

Στις 25 & 26 Ιουλίου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Μωρή Φύση!" στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στα Ιωάννινα.

Στις 27 & 28 Ιουλίου παρουσιάζονται η θεατρικη παράσταση "Κουρά" στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στην Θεσπρωτία και η εικαστική έκθεση "Aquatic Echoes" στο Παλάτι Ιουστινιάνι και Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο της Χίου.

Στις 29 & 30 Ιουλίου παρουσιάζεται η παράσταση "Εμείς ξέρουμε να κολυμπάμε" στο Μινωικό Ανάκτορο Κάτω Ζάκρου στο Λασίθι  και η παραγωγή χορού "Running Dry" στο Νεκρομαντείο Αχέροντα στην Πρέβεζα .

Στις 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου παρουσιάζεται η μουσική παράσταση "Ο μπερντές της Γης"  στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στον Βόλο και η χορευτική παραγωγή "Οι χρησμοί του νερού" στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών.

Στις 1 & 2 Αυγούστου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO" στον Αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών στο Λασίθι.

Στις 2 & 3 Αυγούστου παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Εμένα με νοιάζει" Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας στην Ροδόπη.

Στις 4 & 5 Αυγούστου παρουσιάζονται η μουσική σύνθεση "BEartH" στο Κάστρο Ζακύνθου και η θεατρική παράσταση "Ένα ταξίδι με τον Στράβωνα" στον Αρχαιολογικό χώρο Αιγών στην Ημαθία.

Στις 5 & 6 Αυγούστου παρουσιάζονται: η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο" στον Προμαχώνα Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, η δράση για παιδιά και εφήβους "Μικροί ήρωες σε κρίση" στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η εικαστική έκθεση "In memoriam" στους Ανεμόμυλους στη Χώρα Αμοργού.

Στις 7 & 8 Αυγούστου παρουσιάζεται η μουσική σύνθεση "Απόκοπος του Μπεργαδή" στο Κάστρο Τρικάλων και η δράση για παιδιά και εφήβους "Το μυστικό του δέντρου" στον Χαρουπόμυλο στο Πάνορμο Ρεθύμνου.

Στις 8 & 9 Αυγούστου παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση "ΓΑΙΑ" στον Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη και η μουσική σύνθεση "Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα" στον Αρχαιολογικό χώρο Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου στα Γρεβενά.

Στις 9 & 10 Αυγούστου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα" στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας.

Στις 10 & 11 Αυγούστου παρουσιάζεται η μουσική παράσταση "Είμαι δέντρο που μιλά" στο Κάστρο Λαμίας.

Στις 11 & 12 Αυγούστου παρουσιάζεται η παράσταση χορού "Commedia Divina" στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στη Χαλκιδική και η μουσική παραγωγή "Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο.

Στις 17 & 18 Αυγούστου παρουσιάζεται η μουσική παράσταση "Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής" στον Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας στον Αύλειο χώρο.

Στις 18 & 19 Αυγούστου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "σάμερταϊμ" στον Αρχαιολογικό χώρο Ναού Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Στις 19 & 20 Αυγούστου παρουσιάζονται οι μουσικές παραγωγές "Πνοές σε τρεις χορδές" στη Φορτέτσα Ρεθύμνου και "Η καμπάνα του νερού" στη Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών στην Αιτωλοακαρνανία.

Στις 20 & 21 Αυγούστου παρουσιάζεται η μουσική σύνθεση "Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια Αποκάλυψη" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Στις 22 & 23 Αυγούστου παρουσιάζονται οι μουσικές συνθέσεις "Selva Oscura" στον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και "Περί της φύσης των πραγμάτων" στο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη.

Στις 23 & 24 Αυγούστου παρουσιάζεται η χορευτική παραγωγή "NEMESIS" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.

Στις 24 & 25 Αυγούστου παρουσιάζεται η μουσική παραγωγή "Οι μέλισσες (Βιργιλίου Γεωργικά, βιβλίο IV)" στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου.

Στις 25 & 26 Αυγούστου παρουσιαζονται: η θεατρική παράσταση "Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στο Ηράκλειο και η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Οι τέσσερις εποχές" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Στις 26 & 27 Αυγούστου παρουσιάζονται: η θεατρική παράσταση "Euphoria" στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης στη Μεσσηνία, η μουσική παραγωγή "Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού" στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου και στον χορό η παράσταση "Μια κουκκίδα ευτοπία" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα

Στις 28 & 29 Αυγούστου παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Το πράσινο δεν μένει πια εδώ" στο Αρχαίο Θέατρο Απτέρας στα Χανιά.

Στις 29 & 30 Αυγούστου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Το τραγούδι της φάλαινας" στο Ξύλινο Θέατρο Σάμου.

Στις 30 & 31 Αυγούστου παρουσιάζονται: οι θεατρικές παραστάσεις "Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται" στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι στη Κεφαλονιά, η "Η φάλαινα" στον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, η δράση για παιδιά και εφήβους
"Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στον χορό η παραγωγή "Το δάκρυ" στο Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Χίου.

Η Υπουργός Πολιτισμού έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως "Ο στόχος μας είναι όσο γίνεται περισσότεροι χώροι και μουσεία να αποδίδονται για χρήση και για έμπνευση στη σύγχρονη δημιουργία" και παράλληλα οι πολίτες και οι επισκέπτες να μπορούν απολαύσουν και να ψυχαγωγηθούν με πρωτοποριακές δημιουργίες, συμβάλλοντας στην στήριξη των τοπιικών κοινωνιών. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.