"Perplex": Οι χαρακτήρες μιλούν για τη φρέσκια, σαρκαστική κωμωδία

Οι πρωταγωνιστές του "Perplex" μας εισάγουν στον παράλογο και ρευστό κόσμο του έργου του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποκαλύπτοντας τις συνεχείς μεταμορφώσεις, τις ρωγμές των σχέσεων και το παιγνιώδες χάος της σύγχρονης ταυτότητας.

Perplex Μαρίνα Σατανάκη, Νικήτας Φουστέρης©

Σε ένα παράξενο κόσμο μας βάζει το "Perplex" του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ που παίζεται στην Κάμιρο. Η Εύα και ο Ρόμπερτ επιστρέφουν από τις διακοπές τους και βρίσκουν το σπίτι τους αγνώριστο. Το φως δεν λειτουργεί, μια άγνωστη γλάστρα έχει εμφανιστεί και σύντομα γίνεται σαφές πως το διαμέρισμα δεν τους ανήκει πια. Η Γιούντιτ και ο Σεμπάστιαν, το φιλικό ζευγάρι που φρόντιζε τα λουλούδια τους, τους πετά έξω χωρίς εξηγήσεις. Έτσι ξεκινά ένας εφιαλτικά φαρσικός χορός, όπου ο ασφαλής αστικός κόσμος καταρρέει και οι ταυτότητες διαλύονται. Οι σχέσεις ανασυντίθενται απρόβλεπτα, οι ρόλοι αλλάζουν από σκηνή σε σκηνή και κάθε κοινωνική και προσωπική βεβαιότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εμπνευσμένο από τον Πιραντέλλο, τον Μπέκετ και τον Στόπαρντ, το "Perplex" είναι ένα γρήγορο, σαρκαστικό έργο σύγχρονου παραλογισμού. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Έρις Κύργια και σκηνοθεσία / σκηνογραφία Γιώργου Παύλου και οι ηθοποιοί Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Κατερίνα Νταλιάνη, Γιώργος Φασουλάς, Ανδρομάχη Φουντουλίδου που ερμηνεύουν τους χαρακτήρες μας εισάγουν στον κόσμο του.

Perplex
Μαρίνα Σατανάκη, Νικήτας Φουστέρης©

Ανδρομάχη Φουντουλίδου: Γυρνώντας από τις διακοπές

Γυρνάτε επιτέλους στο σπίτι σας με τον σύντροφό σου από τις διακοπές σας και το ρεύμα είναι κομμένο, γιατί ο σύντροφος σου άλλα λέει και άλλα κάνει. Δεν πλήρωσε το λογαριασμό. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη λεει μονο ναι, ναι. Γυρνάς σπίτι σου μετά από τόση υποβρύχια περιπλάνηση σε κοραλλιογενείς υφάλους στην άλλη άκρη της γης, μετά από τόσο ήλιο που έχεις φάει στο κεφάλι σε ατελείωτες αχανείς παραλίες και το μόνο που χρειάζεσαι είναι να περιποιηθείς το ταλαιπωρημένο κορμί σου. Ο σύντροφος σου είναι στον κόσμο του. Έχεις βρεθεί χωρίς ρεύμα, χωρίς να μπορείς να κάνεις το μπάνιο που ονειρευόσουν και χωρίς καμία κατανόηση από τον άνθρωπο που διάλεξες να πορευτείς μαζί του στη ζωή.  Και απορείς, αυτον διάλεξα; Και έπειτα στην σκοτεινή κουζίνα ανακαλύπτεις ένα περίεργο φυτό που δεν το θυμάσαι... Τι κάνει αυτό εδώ; Εγώ το διάλεξα; Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ… Τι κάνει μέσα στο σπίτι μου αυτό το φυτό; Και ξαφνικά εμφανίζεται στο σαλόνι το ζευγάρι φίλων που διάλεξες να δώσεις κλειδιά του σπιτιού για να ποτίζουν τα φυτά. Και τελικά καταλαβαίνεις ότι μάλλον λείψατε πολύ καιρό γιατί αυτοί είναι πολύ άνετοι. Τοσο άνετοι που σπάνε ελαφρά τη καρδία τα φλιτζάνια του καφέ στην προσπάθεια τους να το παίξουν οικοδεσπότες στο ίδιο σας το σπίτι. Έπειτα κρύβουν τα σπασμένα θρύψαλα κάτω από τον καναπέ μπροστά στα έκθαμβα μάτια σας, επαναφέρουν το ρεύμα, σαν να μην κόπηκε ποτέ και σας διώχνουν από το σπίτι. Σας διώχνουν κακήν κακώς από το σπίτι σας με τις βαλίτσες σας, πριν προλάβεις να χαλαρώσεις, πριν προλάβεις να πιεις έναν καφέ, πριν προλάβεις να κάνεις ένα μπάνιο. Και σκέφτεσαι, μα το σπίτι μου είναι αυτό, έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι; Οι φίλοι μου είναι αυτοί, έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι; Ο άντρας μου είναι αυτός, το παιδί μου είναι αυτο, έτσι δεν είναι; Φασίστας είναι αυτός με τη σβάστικα στο χέρι, αυτός, όχι εγώ, αυτός, έτσι δεν είναι; Η υπογραφή μου είναι αυτή, έτσι δεν είναι; Εμένα με λένε Ανδρομάχη, έτσι δεν είναι; Κάποιος με κοιτάζει απ’ έξω, έτσι δεν είναι; Ή μήπως οχι;

Perplex
Μαρίνα Σατανάκη, Νικήτας Φουστέρης©

Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: Υπάρχει ακόμα πάνω και κάτω;

Πρέπει να φύγετε θέλω να πλυθώ, θέλω να σκεφτώ, ξέρεις τι συνειδητοποίησα; πως φτάσαμε ως εδώ; που είναι το παιδί μου; που είναι η ζώνη του; Τι έγινε στο τζούντο; Γιατί φέρεται έτσι αυτό το παιδί; Όλα υπό έλεγχο; Τι έχει μέσα του δέμα; Να σε βοηθήσω στις αναμείξεις; Να βαλθούμε κι εμείς να χουφτωνόμαστε; Τελικά τι έχει μέσα του δέμα; Παρε με Γιώργο, πάρε με, τόσο τρομερό ήταν πια; Με τον Γιώργο; τόσο απελπισμένος είμαι; Τι θα απογίνουμε εμείς τώρα που τα βερίκοκα γέρνουν; Ξέρεις τι αντιλήφτηκα; Το ΔΕΜΑ περί ου ο λόγος όλο το απόγευμα. Κάνεις παύση ή μπορείς να βάλεις ένα χεράκι; Υπάρχει ακόμα πάνω και κάτω; Τελειώσαμε; Που θες να το ξέρω;

Perplex
Μαρίνα Σατανάκη, Νικήτας Φουστέρης©

Γιώργος Φασουλάς: Για να με πάρουν στα σοβαρά

Γύρισα που λέτε από τις διακοπές μου και έμεινα εμβρόντητος γιατί τα πράγματα στο σπίτι μου δεν ήτανε όπως τα περίμενα και οι φίλοι μου δεν μου φέρθηκαν καλά οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ με το τζούντο για να τους κάνω να με πάρουνε στα σοβαρά. Δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα οπότε αναγκάστηκα να φορέσω την απαγορευμένη στολή. Να φτάσω τα πράγματα στα άκρα . Να σηκώσω το χέρι. Είχε αποτέλεσμα θα τους χάλαγα το πάρτυ αλλά αποφασίσω να τους συγχωρήσω και να παίξω το παιχνίδι τους. Να γλιστράω ανέμελος στο χιόνι . Να χορέψω ερωτικούς χορούς , να δω τα πράγματα αλλιώς , να γνωρίσω νέους κόσμους, νέα είδη , άλλες θάλασσες. Με απέρριψαν και πάλι. Δεν πτοήθηκα επανήλθα και πήγα να πάρω τα πράγματα από την αρχή για να το λύσω. Και πάλι όμως τα παιδιά δεν με άφηναν να μπω στο παιχνίδι τους ώσπου αποφάσισα να ανοίξω το κουτί Το κουτί Δεν θα σας πω τι είχε μέσα. Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω τώρα που σας γράφω Όσο μπορώ ακόμα δηλαδή.

Perplex
Μαρίνα Σατανάκη, Νικήτας Φουστέρης©

Κατερίνα Νταλιάνη: Κατά λάθος εδώ

Πιστεύω ό,τι και να πω δεν θα είναι κατανοητό καθώς εγώ η ίδια αδυνατώ να κατανοήσω την περίπλοκη συνθήκη στην οποία μπλέχτηκα. Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις θέλω να σπάσω πράγματα τώρα όμως ούτε αυτό βοηθάει συνεπώς πρέπει να κάνω ότι κατανοώ μπας και μας βγάλει κάπου. Ακατανόητα πράγματα . Πάντως για ένα πράγμα είμαι σίγουρη ... Μας μάτιαξαν! Εμείς ήμασταν πολύ αγαπημένοι όλοι ...

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Συζήτηση με αφορμή "Τα κύματα" της Βιρτζίνια Γουλφ

Αρχές Μαϊου, μετά την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ένκε Φεζολλάρι στο Θέατρο Noūs, σημαντικοί ομιλητές αναλύουν το ρευστό σύμπαν της Γουλφ. Μια συνάντηση θεάτρου και ψυχανάλυσης για την ανθρώπινη ταυτότητα, με ειδική τιμή εισιτηρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2026

Τι είναι το "Black Dot" της Όλγας Γερογιαννάκη;

Η Όλγα Γερογιαννάκη παρουσιάζει μια τελετουργική έρευνα ανάμεσα στο φως και τη σκιά, όπου η κίνηση ενώνει ιστορίες, μνήμες και ανθρώπινα αποτυπώματα.

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (1 & 2/05)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία 1 και 2 Μαϊου και ξεχωρίζουν.

Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου γίνεται φέτος οικουμενική σκηνή: Το πρόγραμμα για το 2026

Φιλοξενεί επτά εμβληματικές παραστάσεις: Από το ρεμπέτικο και τη σύγχρονη περφόρμανς έως τη χορωδιακή κραυγή της Ουκρανίας, η τέχνη ανασκάπτει το παρελθόν για να φωτίσει το σήμερα.

Εννιά χρόνια επιτυχίας για την "Κυρά της Ρω"

Η επιτυχία της "Κυράς της Ρω" σφραγίζει εννέα χρόνια συγκίνησης. Μια παράσταση-σταθμός, που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει για τελευταία φορά, τιμώντας τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και την ιστορική μνήμη μιας ολόκληρης πατρίδας.

Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την "Ιεροτελεστία" του Κώστα Τσιούκα

Η αναμέτρηση του χορογράφου Κώστα Τσιούκα με την εμβληματική "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" μοιάζει με ένα ξεσηκωτικό κάλεσμα αναγέννησης. Πριν δούμε την παράσταση στη σκηνή του Σφενδόνη (από 10 Μαϊου) μοιράζεται μαζί μας τα τρία βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα αυτής της παράστασης.

Γνωρίζουμε καλύτερα τον ηθοποιό Δημήτρη Τσιγκριμάνη

Ο ταλαντούχος ηθοποιός επισφραγίζει μία επιτυχημένη σεζόν με την ερμηνεία του στην παράσταση "Barrymore: ο άνθρωπος πίσω από το θρύλο" (Άνεσις, από 30/4) δίπλα στον Δημήτρη Καταλειφό.