Έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Επίδαυρο

Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας και ένα πρωτότυπο έργο στο οποίο συμμετέχει η πρώτη τρανς ηθοποιός στα χρονικά της Επιδαύρου κάνουν πρεμιέρα στη μεγάλη και τη μικρή σκηνή, αντίστοιχα.

Φιλοκτήτης, Βατράχια © Ηλίας Τσέπας, Karol Jarek

"Βατράχια"

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Η Έφη Μπίρμπα, η σκηνοθέτρια και εικαστικός που μας χάρισε το μαγευτικό "Όνειρο ενός γελοίου" το χειμώνα, κατηφορίζει προς Αργολίδα και καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα – και τα δύο για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα ανάγνωση των "Βατράχων" του Αριστοφάνη, η οποία αποτυπώνεται και στη μικρή αλλαγή του τίτλου. Στο έργο πρωταγωνιστούν ο Διόνυσος (Άρης Σερβετάλης) και ο δούλος του Ξανθίας (Μιχάλης Σαράντης), οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να σώσουν την Αθήνα (που είναι σε κρίση), κατεβαίνουν στον Κάτω Κόσμο για να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Το καστ αυτή της κωμωδίας (που φλερτάρει με την τραγωδία) συμποληρώνουν οι Αργύρης Ξάφης, Μαίρη Μηνά, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και ο Κυριάκος Σαλής. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 28-29/7)

"Φιλοκτήτης"

Φιλοκτήτης
Ηλίας Τσέπας©

Τι θα γινόταν αν ο πρωταγωνιστής της ομότιτλης τραγωδίας του Σοφοκλή ήταν αρχηγικό μέλος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαντάστηκε ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, που δημιούργησε μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου έργου, συμμετέχοντας στον κύκλο "Contemporary Ancients" του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Ο Σαράντος-Γεώργιος Ζερβουλάκος σκηνοθετεί την ιστορία ενός επαναστάτη (Λευτέρης Πολυχρόνης), που ένα θανάσιμο λάθος τον οδήγησε να αποσυρθεί σε ένα νησί του Αιγαίου και να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Εκτός από τις τύψεις, τον κυνηγά το φάντασμα μιας γυναίκας (Φένια Αποστόλου, η πρώτη τρανς ηθοποιός στην Επίδαυρο), ενώ δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης (Γιώργος Κατσής, Γαλήνη Χατζηπασχάλη) φτάνουν στο νησί για να τον πείσουν να επιστρέψει. Οι συνέπειες θα είναι μοιραίες. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 28-29/7)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βατράχια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή, εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου.

Φιλοκτήτης

  • Δράμα

Ο Φιλοκτήτης είναι ηγετικό στέλεχος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μια νεαρή γυναίκα, εγκαταλείπει την οργάνωση και βρίσκει καταφύγιο σ’ έναν τόπο αυτό-εξορίας. Οι ενοχές για το θανάσιμο σφάλμα του, τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά: έχει γεράσει πρόωρα, υποφέρει από μια ανοιχτή πληγή στο πόδι και στις παραισθήσεις του βλέπει το φάντασμα της νεκρής γυναίκας. Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, η Καμία και ο Πυρ, αναλαμβάνουν να βρουν τον Φιλοκτήτη και να τον πείσουν να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η συνάντηση τους θα πάρει τον χαρακτήρα μιας αναμέτρησης που θα αποβεί μοιραία για όλα τα πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.