Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τέσσερεις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 11 έως 17 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Τι να κάνουμε; © Alex Kat

"Τι να κάνουμε;"

Πόσο ελεύθεροι και ελεύθερες είμαστε να ορίζουμε τη μοίρα και την ταυτότητά μας; Αντιμέτωπο με αυτό το αμείλικτο ερώτημα είναι το βιβλίο "Τι να κάνουμε;" του Ρώσου φιλοσόφου Νικολάι Τσερνισέφκσι, που έρχεται σε ομότιτλη διασκευή στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν". Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται η Έλλη Παπακωνσταντίνου, η οποία καθοδηγεί τους Δημήτρη Γεωργιάδη, Θεοδώρα Λούκα, Σοφία Πριοβόλου και Βασίλη Σαφό. Οι τέσσερις ηθοποιοί, με τη χρήση real time βίντεο, πρόκειται να φέρουν στη σκηνή την ιστορία της Βέρας, που μοιάζει με τα μυθιστορήματα της Ζορζ Σαντ με κάτι από ουτοπικό σοσιαλισμό (από 17/5).

4.48 Psychosis
Τζοάννα Βρακά©

"4.48 Psychosis"

Το κύκνειο άσμα της Βρετανίδας συγγραφέα Σάρα Κέιν ενώνεται με τις φωνές των Τζούντι Γκάρλαντ, Έιμι Γουάινχαουζ, Νταλιντά, Μέριλιν Μονρό και Εντίθ Πιαφ σε μια διασκευή του παραληρηματικού μονολόγου "4.48 Psychosis". Η νέα απόδοση του συνταρακτικού έργου του in-yer-face theatre είναι της Pavlina Styl, η οποία και το ερμηνεύει στη σκηνή του θέατρου "Επί Κολωνώ”, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ελένης Σκότη. Η παράσταση, που κάνει πρεμιέρα στις 12/5, κινείται ανάμεσα στους φαύλους κύκλους και την απελπισία του χαρακτήρα του μονολόγου και την αυτοκαταστροφική διάθεση των διάσημων ερμηνευτριών, οι οποίες ζωντανεύουν μέσα από τα τραγούδια τους.

5 lesbians eating a quiche
Νεφέλη Παπαδάκη©

"5 lesbians eating a quiche"

Μπορεί μία quiche να αποκαλύψει τη σεξουαλικότητα πέντε γυναικών; Ή μήπως χρειάζεται ένα πυρηνικό ατύχημα; Η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής στο έργο των Άντριου Χόμπγκουντ και Έβαν Λίντερ "5 lesbians eating a quiche”, που κάνει πρεμιέρα στο "Red jasper” σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου. H παράσταση των 24 sold-out στην Κύπρο μιλά για μία σεξουαλικότητα όχι τόσο προβεβλημένη, με την υπόθεση να εξελίσσεται το 1956 σε ένα υπόγειο εκκλησίας. Εκεί, ο διαγωνισμός quiche στον οποίο συμμετέχουν 5 γυναίκες της Αδελφότητας της Γκέρτρουντ Στάιν (Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου, Λουκία Πιερίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιολάντα Χριστοδούλου), θα διακοπεί από μία πυρηνική έκρηξη, φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με τα μυστικά τους (από 12/5).

Μούσια
Γιώργος Κασσαπίδης©

"Μούσια"

Το θέατρο "104” υποδέχεται μία παράσταση για τους λάτρεις της μαύρης κωμωδίας ή τους νοσταλγούς των αθάνατων 90’s. Είτε ανήκετε στις δύο κατηγορίες είτε όχι, τα "Μούσια” είναι το έργο που δεν πρέπει να χάσετε. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Τριανταφύλλου φέρνει στη σκηνή το κείμενο του ίδιου και του Νικόλα Φραγκιουδάκη που αφηγείται την ιστορία δύο αταίριαστων αδελφών. Ο Κίμωνας, επιτυχημένος ραδιοφωνικός παραγωγός, και ο μικροαπατεώνας Περικλής μπλέκουν σε μία πλεκτάνη μαζί με την Αννίτα, που τραγουδάει στα μπουζούκια. Επί σκηνής ερμηνεύει ο Νικόλας Φραγκιουδάκης, ο Γιώργος Σπάνιας και η Ζαχαρούλα Κληματσάκη, ενώ ο Χρίστος Θεοδώρου θα παίζει πλήκτρα, με τον Θέμη Καραμουρατίδη να υπογράφει την πρωτότυπη μουσική (από 12/5).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μούσια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Μια μαύρη κωμωδία καταστάσεων-ύμνος στην δεκαετία του 90’ με πρωταγωνιστές δύο αδέλφια εντελώς αταίριαστα μεταξύ τους που μπλέκουν σε μια πλεκτάνη με μια μπουζουξού.

4.48 Psychosis

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 50 '

Η περφόρμερ Pavlina Styl ερμηνεύει μια διασκευή του παραληρηματικού μονόλογου της Βρετανίδας συγγραφέα που γράφοντας μόλις πέντε θεατρικά έργα κατόρθωσε να αλλάξει για πάντα το θέατρο, η οποία ενώνει το κύκνειο άσμα της με τις φωνές των Τζούντι Γκάρλαντ, Έιμι Γουάινχαουζ, Νταλιντά, Μέριλιν Μονρό, Εντίθ Πιαφ. Το “4.48 Psychosis” μοιάζει να είναι ο αγωνιώδης επιθανάτιος ρόγχος της Σάρα Κέιν αφού ένα χρόνο μετά την συγγραφή του θα αυτοκτονήσει στην ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλευόταν με βαριά κατάθλιψη. Από την άλλη, οι παγκοσμίου φήμης ερμηνεύτριες παρά την αυτοκαταστροφική τους διάθεση και την συνειδητή ή ασυνείδητη απόφαση τους να κόψουν το νήμα της ζωής τους, ζωντανεύουν μέσα από τα τραγούδια τους, δίνοντας την δική τους συμβολιστική σημειολογία.

Τι να κάνουμε;

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Πόσο ελεύθεροι και ελεύθερες είμαστε να ορίζουμε τη μοίρα και την ταυτότητά μας; Με αυτό το ερωτήματα στο νου ανατρέχουμε στο εμβληματικό "Τι να κάνουμε;" (1863) του ρώσου φιλοσόφου και συγγραφέα Νικολάι Τσερνισέφκσι, που ανεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης - “Κάρολος Κουν” σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου. Με αφετηρία την ιστορία της Βέρας –στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε ηρωίδες της Γεωργίας Σάνδη και στον ουτοπικό σοσιαλισμό του Σαρλ Φουριέ– και μέσα από μια γοητευτική πλοκή που μετασχηματίζει το αδιέξοδο σε υλοποιημένη ουτοπία, το έργο εξερευνά τη διλημματική φύση του έρωτα και τη συνδέει με την ευρύτερη ηθική στάση του καθενός και τις επιλογές του στο κοινωνικό πεδίο και στην οικογένεια.

5 lesbians eating a quiche

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Όταν μια πυρηνική έκρηξη απειλεί τις ζωές των γυναικών που συμμετέχουν στην συνέλευση του Σωματείου «Σούζαν Μπ. Άντονι» της Αδελφότητας της Γκέρτρουντ Στάιν, εκείνες έρχονται αντιμέτωπες με τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Red Jasper Cabaret Theatre

Κεφαλληνίας 18, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.