"Ιστορίες για να μην κοιμάσαι": Ο Θάνος Τοκάκης σκηνοθετεί στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Rex

Οι έφηβοι βλέπουν τα παραμύθια αλλιώς στην παράσταση που συνθέτει τρία από τα ποιητικότερα έργα του Νόελ Γκρεγκ με πρωταγωνιστές ήρωες κλασικών παραμυθιών, οι οποίοι κλείνουν το μάτι στις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες τους.

Ιστορίες για να μην κοιμάσαι © Karol Jarek

Η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Μολυβένιος Στρατιώτης, ο Χάνσελ, η Γκρέτελ, ο Λύκος και άλλοι χαρακτήρες πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Ιστορίες για να μην κοιμάσαι" που σκηνοθετεί ο Θάνος Τοκάκης στην Εφηβική Σκηνή του Μικρού Εθνικού στο Rex, ζωντανεύοντας από 6 Μαΐου τρία από τα ποιητικότερα έργα του Νόελ Γκρεγκ ("Tin Soldier", "Hood in the Wood", "Tasty Tale"). Μόνο που δεν πρόκειται για την κλασική εκδοχή των παραμυθιών με τα οποία μεγαλώσαμε.

Ιστορίες για να μην κοιμάσαι
© Karol Jarek

Ο Βρετανός συγγραφέας πίστευε ότι το θέατρο μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση στην κοινωνία ξεκινώντας ήδη από τις νεαρές ηλικίες. Γι’ αυτό έγραψε τα κλασικά αυτά παραμύθια από μια νέα οπτική ικανή να αφυπνίσει και να ταρακουνήσει τους εφήβους του σήμερα. Η διαφορετικότητα, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η γυναικεία χειραφέτηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα η ελπίδα και η αναζήτηση της αυθεντικότητας είναι τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται η παράσταση με χιούμορ, τόλμη, ευαισθησία και ζωντανή μουσική, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο συγγραφέας.

Ιστορίες για να μην κοιμάσαι
© Karol Jarek

Διαβάστε Επίσης

"Ο Νόελ Γκρεγκ, με σύμμαχο τις ενήλικες γνώσεις για τις ψυχαναλυτικές προεκτάσεις των παραμυθιών, ξαναγράφει τις μνήμες μας" σημειώνει ο σκηνοθέτης και καθοδηγεί τον θίασό του σε μια ξέφρενη συλλογική αφήγηση που συχνά γίνεται και άκρως προσωπική και ξεσπά αυθόρμητα σε τραγούδι, σε θρήνο, σε άγρια γέλια ή και σε ψίθυρο. Οι δώδεκα ηθοποιοί της παράστασης μοιράζονται έναν σωματικό κώδικα πολυσήμαντο και εύγλωττο που τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη σε πολύβουο δάσος και σε ξεχαρβαλωμένα παιχνίδια, να κινούνται σαν ένα άτομο ή να γλιστρούν αθόρυβα σαν τρομακτικές σκιές στον τοίχο. Ένα δυναμικό ανσάμπλ ηθοποιών αλλάζει ρόλους, συνδιαλέγεται με τη ζωντανή μουσική και με το κοινό και μας καλεί να μπούμε όλοι μαζί στο βαθύ, σκοτεινό δάσος των παιδικών μας παραμυθιών, αναζητώντας όλη την κωδικοποιημένη αλήθεια που κρύβουν για τη σκληρότητα του κόσμου, αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι νέος μέσα σε αυτόν.

Παίζουν οι Ασημίνα Αναστασοπούλου, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Ελένη Μολέσκη, Αναστάσης Γεωργούλας, Χρήστος Κραγιόπουλος, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Διονυσία Μπαλαμώτη, Φανή Ξενουδάκη, Γιώργος Πατεράκης. Ο Νίκος Παπαϊωάννου ερμηνεύει ζωντανά την πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Τη μετάφραση υπογράφει η Τζούλια Διαμαντοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Πάρις Μέξης και τους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες για να μην κοιμάσαι

  • Σκηνική Σύνθεση

Τρία από τα ποιητικότερα έργα του Βρετανού συγγραφέα -«Tin Soldier», «Hood in the Wood», «Tasty Tale»- που ξαναδιαβάζουν με σύγχρονη ματιά τις περιπέτειες της Κοκκινοσκουφίτσας, του Μολυβένιου Στρατιώτη και του Χάνσελ και της Γκρέτελ αντίστοιχα, ενώνονται σε μία παράσταση ειδικά για τους εφήβους με ζωντανή μουσική, για το τι σημαίνει να είσαι νέος σήμερα. Η περιθωριοποίηση του διαφορετικού, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η ελπίδα, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η γυναικεία χειραφέτηση είναι τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται η παράσταση με χιούμορ, τόλμη και ευαισθησία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.