"Μια νύχτα στην Επίδαυρο": Οι πρωταγωνιστές μιλούν για τη βραδιά στην Επίδαυρο που δεν θα ξεχάσουν ποτέ

Το "α" βρέθηκε στην πρόβα της πολυαναμενόμενης παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και κείμενα Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή, και συνομίλησε με το all-star cast.

'Μια νύχτα στην Επίδαυρο' © Γιώργος Καπλανίδης

Απρόοπτα, μεταφυσικά, αστεία και χαρμολύπες: όλα μπορούν να χωρέσουν όταν έρχεται το καλοκαίρι και ξεκινούν "οι νύχτες στην Επίδαυρο". Από μία από αυτές εμπνέεται o τίτλος της νέας παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου που κάνει πρεμιέρα στις 22/4 στη σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη". Τα κείμενα της παράστασης είναι της Λένας Κιτσοπούλου (η οποία έχει προσδώσει σε αυτά τον χαρακτηριστικό της καταγγελτικό και αυτοαναφορικό, συχνά, τόνο) και του Γιάννη Αστερή, στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο Νίκος Καραθάνος και η διανομή περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό θίασο (Χάρις Αλεξίου, Θανάσης Αλευράς, Βασιλική Δρίβα, Ζέτα Μακρυπούλια, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιώ Λατουσάκη, Κώστας Μπερικόπουλος, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου, Έλλη Πασπαλά, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Ζιάκας, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Καραθάνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλέκτρα-Αποστολία Μπαρούτα, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Φασουλάς, Ιωάννα Μπιτούνη).

© Γιώργος Καπλανίδης

Βρεθήκαμε σε μία από τις πρόβες της παράστασης και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους συντελεστές, οι οποίοι μας εκμυστηρεύτηκαν τη δική τους πιο αξέχαστη βραδιά στην Επίδαυρο. Για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένη με τον ίλιγγο της πρώτης τους παράστασης στο χώρο. Ο Χρήστος Λούλης ως Στρατιώτης στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" θυμάται ότι ένιωσε ζεστά, σαν να πετάει σε μια θάλασσα από αστέρια. "Η μαγεία αυτή με καταδίκασε να θέλω να ξαναζώ αυτές τις στιγμές ξανά και ξανά", παραδέχεται. Η Ιωάννα Μαυρέα, έχοντας τελειώσει το πρώτο έτος της δραματικής, δεν είχε πολυκαταλάβει πού βρισκόταν, όταν έπαιξε στην πρώτη παράσταση των "Βατράχων" του Κουγιουμτζή, ενώ ο Πάνος Παπαδόπουλος έπαθε αυτό ακριβώς που φοβόταν: μετά το πρώτο βράδυ, η φωνή του έκλεισε. Κι όμως, με έναν τρόπο εντυπωσιακό, το σώμα του τον βοήθησε για το δεύτερο, μετά το οποίο δεν μπορούσε να μιλήσει για μία εβδομάδα. Ο Θανάσης Αλευράς δεν θα ξεχάσει ποτέ τα γέλια που ακούγονταν σαν ορμητικό ποτάμι όταν μόλις στα 21 του υποδύθηκε τον Ερμή στον αριστοφανικό "Πλούτο", αλλά και τη λύτρωση που ένιωσε μετά, όταν με τον υπόλοιπο θίασο έφαγε στην περίφημη ταβέρνα "Λεωνίδας" (απ’ όπου μας αποκάλυψε ότι έχουν παρθεί τα ξύλινα τραπεζάκια σε πτώση, που κοσμούν το σκηνικό). Εκεί, μας αποκάλυψε η Έμιλυ Κολιανδρή, στήθηκε και ένα ανεπανάληπτο μα γλυκόπικρο γλέντι, μετά την ακύρωση της "Ελένης" του Ευριπίδη, στην οποία συμμετείχε.

© Γιώργος Καπλανίδης

Μια τέτοια νύχτα, σε έναν "άλλο Λεωνίδα", εκτυλίσσεται και το έργο, το οποίο χρησιμοποιεί το πλαίσιο αυτό, όπως μας δήλωσε ο Θανάσης Αλευράς, "ως αφορμή για να μιλήσει για μια υστερική, εγωπαθή ανθρωπότητα. Μια ανθρωπότητα τόσο κλονισμένη νευρικά, που, αν και είναι στην ουσία της τραγική, γίνεται τρομερά αστεία όταν την παρατηρείς απ’ έξω". Γιατί, όπως είπε και ο Γιάννης Κότσιφας, αφηγούμενος ένα αστείο περιστατικό στο μετ-επιδαύριο στέκι "Καπάκι" όπου κάποιος άρχισε να βρέχει με το λάστιχο τους παρευρισκόμενους, "η Επίδαυρος είναι ένα κατάβρεγμα". Απ’ ό,τι φαίνεται, ισχύει είτε είσαι στη σκηνή του θεάτρου είτε στην πίστα στο "Καπάκι".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια νύχτα στην Επίδαυρο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 115 '

Ένας σπουδαίος πολυσυλλεκτικός θίασος συναντιέται στη σκηνή για μια μουσική παράσταση με άρωμα Επιδαύρου. Μια σαρκαστική κωμωδία για τη ζωή, το θέατρο και την ελληνική πραγματικότητα.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.