Οι τελευταίες σαιξπηρικές "Παραβάσεις" της χρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

Ο φετινός κύκλος θεατρικών αναλογίων που είχε στο επίκεντρο το έργο του αξεπέραστου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και συγκεκριμένα τις κωμωδίες του, υπό τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες», ολοκληρώνεται με το «Ημέρωμα της στρίγγλας».

Εύα Βλασσοπούλου Πηνελόπη Γερασίμου©

Ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου η σειρά θεατρικών αναλογίων "Παραβάσεις" που διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" στον Φάρο. Ο φετινός κύκλος είχε στο επίκεντρο το έργο του αξεπέραστου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και συγκεκριμένα τις κωμωδίες του, υπό τον γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες". Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα, όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του, αποτέλεσαν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων. Μετά το "Αγάπης αγώνας αγονος" (μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής), τη "Δωδέκατη νύχτα" (μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου)  την "Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης), ο φετινός κύκλος ολοκληρώνεται με το "Ημέρωμα της στρίγγλας", σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, διασκευή του Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία της Εύας Βλασσοπούλου, όπου η κλασική ιστορία της ανυπότακτης Κατερίνας και του νεαρού Πετρούκιου ζωντανεύει με τα πιο απλά υλικά, ενώ θέτει το ερώτημα: Μήπως, τελικά, ο μεγάλος Βάρδος, μέσα από τον "δούρειο ίππο" του κωμικού, ασκούσε κριτική στα έμφυλα στερεότυπα ή πρόκειται για μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας;
Ερμηνεύουν μαζί με την σκηνοθέτιδα οι Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Κατερίνα Πατσιάνη, Ιάσονας Στασινός, Αινείας Τσαμάτης.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
© Leonidas Kalpaxidis

Η υπόθεση

Στην Πάντοβα του 1600, ο σιορ Μπατίστας αποφασίζει να μην παντρέψει την περιζήτητη κόρη του, Μπιάνκα, προτού βρεθεί σύζυγος για την πρωτότοκή του, τη δύστροπη Κατερίνα. Ο γλυκός Λουκέντιος ερωτεύεται παράφορα την Μπιάνκα, ενώ ο αψύς Πετρούκιος, εποφθαλμιώντας και την καλή της προίκα, βάζει σκοπό να "εξημερώσει" την ανυπότακτη Κατερίνα.

Στην παράσταση της Κυριακής 9/4, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το ημέρωμα της στρίγγλας

  • Δραματοποιημένο αναλόγιο
  • Διάρκεια: 60 '

Καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας ή κωμική εκμετάλλευση των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής του συγγραφέα; Η διάσημη κωμωδία ανεβαίνει στο πλαίσιο των «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.