Έξι υποψήφιες για το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" 2023

Σε δύο από τις φετινές υποψήφιες ηθοποιούς θα απονεμηθεί το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Έξι υποψήφιες για το βραβείο 'Μελίνα Μερκούρη' 2023

Το 2007 το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη θέσπισε το Θεατρικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" που απονέμεται ετησίως σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Για φέτος υποψήφιες είναι έξι ηθοποιοί, οι Αμαλία Καβάλη, Ελένη Μπούκλη, Αμαλία Αρσένη, Σοφία Κόκκαλη, Κίττυ Παϊταζόγλου και Μαρία Μοσχούρη-, οι οποίες δεν ξεχώρισαν μόνο για τις υποκριτικές του ικανότητες σε συγκεκριμένες παραστάσεις αλλά και για την μέχρι τώρα σκηνική παρουσία τους, γεγονός που συνεκτιμάται για την κατάκτηση της τιμητικής διάκρισης στη μνήμη της Μελίνας. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Ρένη Πιττακή.

Φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η κριτική επιτροπή αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία, καθώς λόγω της πανδημίας τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή.

Αμαλία Αρσένη

Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις
τα Εφραιμίδου©
"Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις”

Για την παράσταση "Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις” της Ορνέλα Βόρπσι, σε μετάφραση της Μαρίας Σπυριδοπούλου και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, Θέατρο Σταθμός.

Αμαλία Καβάλη

Αμαλία Καβάλη
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Ο Γιατρός της Τιμής του” & "Πόσο κοστίζει να ζεις;”

Για τις παραστάσεις σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου"Ο γιατρός της τιμής του” του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα & "Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ, Θέατρο Πόρτα.

Σοφία Κόκκαλη

Το σχολείο των γυναικών
Γιώργος Σανταμούρης©

Για την παράσταση "Το σχολείο των γυναικών” του Μολιέρου, σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη και διασκευή-σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου, Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Μαρία Μοσχούρη

Μαρία Μοσχούρη

Για την παράσταση "Τουρνέ” του Ευριπίδη Λασκαρίδη (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) & την παράσταση για παιδιά "Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια” σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα.

Κίττυ Παϊταζόγλου

Αντιγόνη

Για την παράσταση "Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία της Μαρίας Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ελένη Μπούκλη

Ελένη Μπούκλη

Για τις παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, "Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) & "Η φάρμα των ζώων” του Τζορτζ Όργουελ, Εθνικό Θέατρο Rex - Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.