Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Η φάρμα των ζώων

3,5

Μετα-αποκαλυπτική ανάγνωση του εμβληματικού βιβλίου, που καταλήγει στη σκηνική πραγμάτωση μιας μελλοντ(ολογ)ικής δυστοπίας και μια έντονα θεαματική παράσταση.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Η φάρμα των ζώων

Μετα-αποκαλυπτική η εκδοχή της «Φάρμας των ζώων» από τον Άρη Μπινιάρη, ξεκινάει από την ιδέα του βιβλίου, δηλαδή τη μετατροπή της λαϊκής επανάστασης των ζώων μιας φάρμας σε τυραννία μιας ολιγαρχίας προνομιούχων γουρουνιών, για να καταλήξει στη σκηνική πραγμάτωση μιας μελλοντ(ολογ)ικής δυστοπίας. Για να το πετύχει, ο Μπινιάρης (μαζί με τους υπογράφοντες τη θεατρική διασκευή, Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και Έλενα Τριανταφυλλοπούλου) παρεμβαίνει αισθητά στο κείμενο του Όργουελ, από τη μέση και μετά κυρίως, προσθέτοντας νέο υλικό και εστιάζοντας όχι τόσο στον εκφυλισμό της επανάστασης, αλλά στη νέα δυστοπική πραγματικότητα. Το πολιτικό πλαίσιο της παράστασης φαίνεται να παίρνει ως αφορμή την κριτική κατά του σταλινικού καθεστώτος που καταθέτει ο Όργουελ και να την ανοίγει στο ευρύτερο πεδίο μιας νέας τάξης πραγμάτων που υποδουλώνει τον άνθρωπο και τις μεγάλες λαϊκές μάζες στο όνομα της, ναζιστικής εμπνεύσεως, αποθέωσης της εργασίας.

Η θεατρικότητα με την οποία ζωντανεύει στη σκηνή ο κόσμος της φάρμας, όπου συγκεντρώνονται διαφορετικά είδη ζώων, είναι αξιοσημείωτη. Το χρωστάει όχι μόνο στην απόλυτα μελετημένη, εύστοχη σωματική κίνηση (Εύη Οικονόμου), αλλά και στην ίδια τη διανομή, αφού οι φυσιογνωμίες των ηθοποιών δείχνουν απολύτως ταιριαστές στα ζώα που υποδύονται. Τα κοστούμια αποδίδουν εμπνευσμένα, χωρίς διάθεση ρεαλιστικής πιστότητας αλλά με pop-rock φαντασία, τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, ενώ χτυπητή είναι η αντίθεση με την αποστειρωμένη όψη των στολών εργασίας που θα φορέσουν μετά την υποδούλωσή τους από τους νέους αφέντες και πρώην συντρόφους τους (Πάρις Μέξης).

Η φάρμα των ζώων - εικόνα 1

Τα κοστούμια, όμως, εικονογραφούν κάτι που χαρακτηρίζει συνολικά την παράσταση: το γεγονός ότι, αν και εστιάζει στη δυστοπία, δεν παύει να θυμίζει ένα εντυπωσιακό show, με τους στραβοσκοπικούς φωτισμούς (Στέλλα Κάλτσου), τη συνεχή μουσική υπόκρουση (τη σύνθεση του Φώτη Σιώτα εκτελεί ο Χρήστος Πετεβής) και την έντονη σωματικότητα. Έλειψε η εστίαση του βιβλίου στην καταπάτηση των καταστατικών αρχών του κινήματος από τους νέους εξουσιαστές, η σταδιακή υιοθέτηση όλων όσων είχαν αποκηρύξει, δηλαδή η εμβάθυνση του Όργουελ σε ένα στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που έχει να κάνει με τη (δια)φθορά της εξουσίας.

Ο Μπινιάρης έδωσε βάση στην προετοιμασία της επανάστασης και, μετά, στον εκφυλισμό της, τοποθετώντας τον δεύτερο σε μια νεκρή ζώνη όπου η αξία της ιδεολογίας έχει πια πεθάνει, προκρίνοντας ως ζητούμενο το μηδενισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, η παράσταση λειτουργεί άψογα. Η ομαδικότητα είναι αυτή που πρέπει να σημειωθεί (μαζί με την τεχνική και αισθητική ακρίβεια), καθώς οι δεκατέσσερις ηθοποιοί ανταποκρίνονται με ενέργεια στις σωματικές απαιτήσεις των τυποποιημένων ρόλων τους (Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μιχάλης Βαλάσογλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Ιωάννα Μαυρέα, Γρηγορία Μεθενίτη, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Τριανταφυλλίδης κ.ά.).

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-REX Πανεπιστημίου 48, Κέντρο, 2103305074. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η φάρμα των ζώων

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 100 '

Θεατρική μεταφορά της ευφυούς και επιδραστικότατης παραβολής του Όργουελ για τη μετάλλαξη της λαϊκής επανάστασης σε τυραννία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Βλέπουμε αρχαίο δράμα και στην Αττική

Οι αριστοφανικές "Θεσμοφοριάζουσες" και ο "Φιλοκτήτης" του Σοφοκλή κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στα ανοιχτά θέατρα των δήμων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
30/06/2022

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2022: Οδηγός επιβίωσης

Καθώς ετοιμαζόμαστε για το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού μας με τα δύο θέατρα της Επιδαύρου, φυλλομετρούμε το πρόγραμμα των δώδεκα παραστάσεων. Ο λόγος των αρχαίων ποιητών αλλά και νεότερες φωνές θα ακουστούν μέσα από παραστάσεις άλλοτε ερευνητικού ενδιαφέροντος και άλλοτε μαζικότερης απήχησης, από ελληνικούς και ξένους θιάσους, από σκηνοθέτες με ιδιαίτερο προσωπικό στίγμα, από καταξιωμένους πρωταγωνιστές και εκπροσώπους της νέας ερμηνευτικής γενιάς.

Ούλριχ Ράσε: "Στον ‘Αγαμέμνονα’ συνοψίζω έργο ετών και αυτό το αποκορύφωμα θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο"

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γερμανός σκηνοθέτης με αφορμή την επικείμενη παράσταση του "Αγαμέμνονα" που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η σκηνοθετική δύναμη της Λατινικής Αμερικής κυριεύει το Φεστιβάλ Αθηνών

Από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από τη Χιλή και τη Βραζιλία, αντίστοιχα, έρχονται στην Πειραιώς 260 ο Μάρκο Λαγέρα και η Κριστιάν Ζαταΐ με δύο παραστάσεις έντονου πολιτικού προβληματισμού.

Ο "Ματωμένος γάμος" σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη ξεκινάει περιοδεία

Το αριστούργημα του Λόρκα ανεβάζει ο δραστήριος Νικορέστης Χανιωτάκης με μια εκλεκτή διανομή σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα, ξεκινώντας από το Κατράκειο Νίκαιας και το Θέατρο Βράχων. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παράσταση.

Αμερικανική σάτιρα και ελληνικός χορός στην Πειραιώς 260

Ιδανική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά και ετερόκλητα είδη θεαμάτων, με την παρωδία του Nature Theater of Oklahoma, "Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα", και τη χορευτική παράσταση της Ιωάννας Πορτόλου "Amazing", που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.