"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκό στον Ελληνικό Κόσμο την σεζόν 2023-24

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και οι συνεργάτες της ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον πήχη μεταφέροντας στη σκηνή το έργο - σταθμός της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Μετά την επιτυχημένη πορεία της μουσικοθεατρικής παράστασης για μικρούς και μεγάλους "Όλιβερ Τουίστ" στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη ανανεώνει τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για τη σεζόν 2023-24, μεταφέροντας στη σκηνή το μεγαλειώδες κλασικό έργο του Βικτόρ Ουγκό "Οι Άθλιοι". Το έργο - σταθμός της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 70 γλώσσες και έχει εκδοθεί σε περισσότερα από 120 εκατομμύρια αντίτυπα, παρουσιάζεται σε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και τους συνεργάτες της. Μένει να μάθουμε ποιοι ηθοποιοί θα υποδυθούν τους "Άθλιους" επί σκηνής. 

Λίγα λόγια για το έργο

Γραμμένοι το 1862, "Οι Άθλιοι" θεωρούνται ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα και ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών. Οι κάτοικοι του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα που ζουν στο περιθώριο είναι οι πρωταγωνιστές του έργου, με κεντρικό πρόσωπο τον φυγά Γιάννη Αγιάννη αλλά και τον διώκτη του, αστυνόμο Ιαβέρη. Μέσα από την ιστορία των δύο αμφιλεγόμενων ηρώων, που διαδραματίζεται από το 1815 ως την παρισινή εξέγερση του 1832, αλλά και του μωσαϊκού των χαρακτήρων που απλώνεται γύρω τους, ο Ουγκό διαπραγματεύεται την έννοια του καλού και του κακού, ζωντανεύοντας τις ταξικές αντιθέσεις και τις πολιτικές διαμάχες της μετεπαναστατικής Γαλλίας. Το βιβλίο έκανε μεγάλη αίσθηση την εποχή της έκδοσής του και, αν και έλαβε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές, γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Όπως έχει πει ο Βίκτορ Ουγκό…

…οι "Άθλιοι" γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ' όλους, όμως εγώ για όλους τούς έγραψα. Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται άνθρωπος, που αγωνιά κάτω απ' όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ' όλες τις γλώσσες". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.