Η Νέα Μεντή "Κοντέσσα Βαλέραινα" την σεζόν 2023-24

Το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» θα σκηνοθετήσει του χρόνου ο Πέτρος Ζούλιας με τη μεγάλη πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Νένα Μεντή

Τη θεατρική σεζόν 2023-24 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" τη θεατρική μεταφορά του κλασικού αριστουργήματος του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας" με τη μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή στον ομώνυμο ρόλο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί και συντελεστές της παραγωγής. 

Πέτρος Ζούλιας
Πέτρος Ζούλιας

Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο και αποτελεί θεατρική διασκευή ενός μικρού θεατρικού διηγήματος με τον ίδιο τίτλο που γράφτηκε το 1897 από τον Ξενόπουλο και ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή το 1904 από τη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου χωρίς να έχει επιτυχία στο κοινό. Η άλλοτε αρχοντική οικογένεια των Βαλέρηδων έχει ξεπέσει οικονομικά. Η γριά Βαλέραινα έχει μία συνταγή για τη "θύελλα" των ματιών, την οποία έχει ορκιστεί πως θα κρατήσει μυστική και θα παρέχει το φάρμακο αφιλοκερδώς σε όποιον το έχει ανάγκη. Ωστόσο, η φτώχεια και η ανέχεια κλονίζουν την οικογένεια και η Βαλέραινα δέχεται ένα σωρό δελεαστικών προτάσεων για την πώληση του μυστικού που έχει περάσει στην οικογένειά της από γενιά σε γενιά. Σε αυτή τη σύγκρουση, μεταξύ χρέους και ανάγκης, ο Ξενόπουλος δίνει μία μεγαλοφυή λύση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.