Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων για την επίμαχη ΚΥΑ που αφορά τους καλλιτέχνες

ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ Δράση των σπουδαστών της «Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη»

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.) εκφράζει για ακόμα μία φορά την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών και στους φοιτητές των Δραματικών Σχολών. Θεωρεί δε, ότι η επίμαχη ΚΥΑ προβαίνει σε μισθολογική μόνον διευθέτηση του προβλήματος αφήνοντας το ίδιο το πρόβλημα άλυτο, καθώς συνεχίζει να διατηρεί την εξίσωση των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών με αποφοίτους Λυκείου και δεν παρέχει την διαβάθμιση των πτυχίων τους.

Η εμμονή σε ένα Π.Δ. (85/2022) που κατάφωρα υποβαθμίζει τις σπουδές της υποκριτικής τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων είναι αντίθετη με την πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν εξισώνονται οι τριετείς εντατικές και εξειδικευμένες σπουδές των παραστατικών ή άλλων τεχνών με εκείνες των ανειδίκευτων επαγγελμάτων. Η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων και τίτλων σπουδών (όπως είναι η υποβάθμιση των πτυχίων των Ανώτερων Δραματικών Σχολών) είναι αντίθετη προς το ενωσιακό δίκαιο, που κατατείνει στην προστασία των δικαιωμάτων και των κεκτημένων.

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών -πολλοί από τους οποίους είναι μέλη μας και σε κάθε περίπτωση ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Θιάσων. Η παράταση της κατάστασης υποβάθμισης δεν είναι μόνον απαξιωτική προς τους καλλιτέχνες, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στην άσκηση των επαγγελμάτων τους.

Η Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ ζητά

1) Την διατήρηση της Διαβάθμισης των Δραματικών Σχολών ως "Ανώτερη", όπως ήταν προ της έκδοσης του επίμαχου Π.Δ. και η οποία κατατάσσει τις Δραματικές Σχολές στην κατηγορία της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

2) Να διαβάζεται η παρούσα Ανακοίνωση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ. στο κοινό πριν ή μετά το τέλος των παραστάσεων των θιάσων-μελών μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
05/09/2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.

Οιδίποδας Τύραννος

Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί τη γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή, αναθέτοντας την ερμηνεία της στον -εξαιρετικό- Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη και καταλήγει σε ένα πυκνό, επιδραστικό θέαμα που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του θεατή με το παραστασιακό γεγονός. | Powered by Uber