Σε νέα κινητοποίηση καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το σπουδαστικό σώμα των καλλιτεχνικών σχολών οργανώνει μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί μαζικά στην κινητοποίηση που οργανώνει το σπουδαστικό σώμα των καλλιτεχνικών σχολών την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. στα Προπύλαια.

Ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

Την Παρασκευή 17/2/2023 το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε ανακοίνωση ότι προτίθεται να εκδώσει ΚΥΑ. που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα απαντούσε στα μισθολογικά και όχι στα καίρια αιτήματά μας.  
Αντ’ αυτού, η εν λόγω Κ.Υ.Α εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει ως ανειδίκευτους και να εντάσσει τα πτυχία μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.). Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και η -θετική κατά τα άλλα- μισθολογική βελτίωση δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως επανάληψη της πρότασης που έγινε στους καθηγητές της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης του Εθνικού Θεάτρου μια μέρα πριν παραιτηθούν,  την  οποία δεν δέχτηκαν και παραιτήθηκαν. Η πρόταση της ΚΥΑ δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα της Τ.Ε. επαγγελματικής βαθμίδας.

>> Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει το ότι τα σωματεία είναι στο νούμερο 4 των 100 πιο ισχυρών της τέχνης;
 

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα διεκδικούμε  το δίκιο μας απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία με ημίμετρα και προεκλογικά τεχνάσματα θεωρεί πως λύνει προβλήματα ετών που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Χθες, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, σε ανακοίνωση του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στην οποία υποστήριξε ότι το αίτημά μας είναι μισθολογικό, επιχειρήθηκε η στοχοποίησή μας και ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ουδέποτε εδώ και δύο μήνες, είτε  στις ανακοινώσεις μας, είτε στις επαφές μας με τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε στη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εστιάσαμε στο μισθολογικό. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και την αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 αναγνώριση μέσω διαβάθμισης και υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.
Παρά τους δύο και πλέον μήνες που αγωνιζόμαστε για τα εύλογα αιτήματά μας, αιτήματα που ασπάζονται ο κλάδος, το σπουδαστικό σώμα αλλά και η κοινωνία, δηλώνουμε πως συνεχίζουμε σθεναρά!
Όλες και όλοι την Πέμπτη 23/2/2023 και ώρα 12:00 μμ. στα Προπύλαια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.