Τα "Πορφυρά πανιά" του Αλεξάντερ Γκριν στο Θέατρο Καλλιρόης

Μία από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της ρωσικής λογοτεχνίας ανεβαίνει στη σκηνή, ακριβώς 100 χρόνια μετά τη συγγραφή της.

Πορφυρά πανιά © Κωνσταντίνος Λέπουρης

Από 24 Φεβρουαρίου ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Καλλιρόης τα "Πορφυρά πανιά" του Αλεξάντερ Γκριν,  σε διασκευή και σκηνοθεσία της Δανάης Ρούσσου. Ο Ρώσος συγγραφέας έγραψε το έργο το 1923. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της ρωσικής λογοτεχνίας, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη συγγραφή της. Η παράσταση ενδεδυμένη με συμβολισμούς και στοιχεία παραμυθιού, ενσωματώνει κούκλες φυσικού μεγέθους, όπου οι ηθοποιοί σε διπλό ρόλο κουκλοπαίκτη - ηθοποιού, υποδύονται τις πολλαπλές ηλικιακές φάσεις του ανθρώπου και διατρέχουν με λεπτότητα των ψυχισμό των ηρώων.

Πορφυρά πανιά
© Κωνσταντίνος Λέπουρης

"Η ιστορία των πορφυρών πανιών άρχισε τη μέρα εκείνη που, χάρη στην επίδραση του ηλίου είδα το θαλασσινό πανί κόκκινο, σχεδόν πορφυρό”. — Αλεξάντρ Γκριν  

Δύο παιδιά, η Ασσόλ και ο Γκρέι, διανύουν την πορεία προς την ενηλικίωση και την ερωτική αφύπνιση έως ότου συναντηθούν στην εκπλήρωση μιας προφητείας. Οι ήρωες κινούνται  σε μια πορεία από την πεζή πραγματικότητα  προς το όνειρο.
Μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις, της Ασσόλ, που υποδύονται η Στεφανί Καπετανίδη σε νεαρή ηλικία και σε video η Όλια Λαζαρίδου, και του Γκρέι, που ερμηνεύουν ο Κωνσταντής Μιζάρας και ο Μανώλης Μαυροματάκης αντίστοιχα, παρακολουθούμε τις ζωές των δύο παιδιών έτσι όπως έχουν οριστεί από την μοίρα, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Κυριάκος Υφαντής.

Πορφυρά ποτάμια
© Κωνσταντίνος Λέπουρης

Σκηνοθετικό σημείωμα της Δανάης Ρούσσου  

"Ασσόλ (al sol) σημαίνει ήλιος. Ο ήλιος ανατέλλει και δύει σε μια αέναη κίνηση, κάθε μέρα.
Πάντα θα υπάρχει μια θάλασσα να διανύσουμε και πάντα η απόσταση αυτή θα είναι ένα θαύμα· που συντελείται λίγο μοιραία και συνάμα, προκαλεί τη βούλησή μας να το κατακτήσουμε. Όπως όλα τα θαύματα, συμβαίνει με την ίδια απλότητα που βρίσκει κανείς ένα χέρι και αποφασίζει να το κρατήσει στο δικό του. Για να ζήσεις ένα θαύμα δε χρειάζεται να ντυθείς ηρωικά, παρά μονάχα να πιστέψεις. Ο ήλιος ανατέλλει και δύει σε μια αέναη κίνηση, κάθε μέρα. Και αυτό από μόνο του είναι ένα θαύμα. Αρκεί να σηκώσεις τα μάτια, να το δεις.  Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα που τα πουλιά κάθονται στο κεφάλι της. Που σαν ήμουνα μικρή, μου έφτιαχνε χάρτινα καραβάκια. Στη μητέρα  μου". 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πορφυρά πανιά

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 75 '

Η δημοφιλής ρωσική νουβέλα ακολουθεί δύο παιδιά στην πορεία τους προς την ενηλικίωση, την ερωτική αφύπνιση και το όνειρο σε μια παράσταση με στοιχεία παραμυθιού και κούκλες φυσικού μεγέθους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".