Συνεχίζεται το "Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα" στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νιλ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά παίζεται με νέα ανανεωμένη διανομή για δεύτερη χρονιά.

Ταξίδι μεγάλης μέρας στη νύχτα

Το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νιλ "Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα", σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζεται στο ιστορικό θέατρο της Κυψέλης για δεύτερο χρόνο με νέα ανανεωμένη διανομή μέχρι και τις 12 Μαρτίου. Ερμηνεύουν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Aναστάσης Λαουλάκος και Ιωάννα Πιατά.

Ταξίδι μεγάλης μέρας στη νύχτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Από τα σημαντικότερα, κατά γενική ομολογία, ψυχολογικά δράματα του 20ού αιώνα, έργο διαποτισμένο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο -βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερα Πούλιτζερ- συγγραφέας ξεκίνησε να το γράφει τη δεκαετία του 1930, το ολοκλήρωσε το 1941 και το παρέδωσε στον εκδότη του την ίδια χρονιά, δηλώνοντας την επιθυμία του να μη δημοσιευθεί πριν περάσουν 25 χρόνια από τον θάνατό του. Στο έργο, που διαδραματίζεται μια καλοκαιρινή ημέρα του 1912 και παρουσιάζει μια τετραμελή αμερικανική οικογένεια να μετεωρίζεται ανάμεσα σε αισθήματα αγάπης και μίσους, ο μεγάλος Αμερικανός δραματουργός, σε πλήρη ωριμότητα, ουσιαστικά αναμοχλεύει όσα σχεδόν τραυματικά έζησε ως παιδί και όσα σημάδευσαν τη νεότητά του. Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο, τον Φεβρουάριο του 1956, με θριαμβευτική υποδοχή, και ακολούθησαν αμέσως νέες παραγωγές του σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη Νέα Υόρκη. Το 1962 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με μεγάλη επιτυχία, από τον σκηνοθέτη Sidney Lumet, με πρωταγωνίστρια την Katharine Hepburn, ταινία που είχε επιτυχία και στο Φεστιβάλ των Καννών, με τους τέσσερις πρωταγωνιστές της να βραβεύονται για τις ερμηνείες τους. Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θεάτρου το 1965 και ακολούθησαν σημαντικές παραγωγές του σε κρατικά θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους.

Ταξίδι μεγάλης μέρας στη νύχτα
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς σημειώνει

Τα μέλη της οικογένειας Τάιρον (που στην πραγματικότητα είναι η οικογένεια του συγγραφέα) ξεφλουδιζουν το τραύμα τους, σ’ ένα σκηνικό στο οποίο επικρατούν  η ομίχλη και οι ψευδαισθήσεις. Ένα τοπίο γεμάτο αντανακλάσεις επεκτείνεται σε όλο το θέατρο και ανάμεσα στους θεατές. Το τραύμα, τα οικογενειακά τραπέζια, οι εξαρτήσεις και οι εθισμοί αρχίζουν σιγα-σιγά να "ξεθολώνουν", τα πρόσωπα προσεγγίζουν οδυνηρά την αλήθεια και τα φαντάσματα ζωντανεύουν προκειμένου να κλείσουν την πληγή και να συμφιλιωθούν με τις ανεπάρκειές τους.

Προπώληση μέσω viva.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το οικογενειακό δράμα, που θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του νομπελίστα συγγραφέα, αναμοχλεύει τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε σε νεαρή ηλικία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο και Χορός στο Μέγαρο Μουσικής

Από το ορμητικό νερό της Πίνα Μπάους και την αιχμηρή Σάντρα Ο, μέχρι τον αινιγματικό Καβάφη και τα παραμυθένια μπαλέτα. Το Μέγαρο επιστρέφει με μια σεζόν γεμάτη συναίσθημα, ανατροπές και σκηνική μαγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2026

Τι θέατρο θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Ένα γεμάτο θεατρικό τοπίο - από τη Στοά Αρσακείου και το ιστορικό κέντρο μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θησείον και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - μας περιμένει τον Σεπτέμβριο του 2026 με περισσότερες από 40 παραστάσεις.

"Ο Αρχιτέκτων": Ο Γιώργος Παπαπαύλου επιστρέφει στο Θέατρο 104

Ο Γιώργος Παπαπαύλου πρωταγωνιστεί στη σουρεαλιστική κωμωδία "Ο Αρχιτέκτων" της Φώφης Τρέζου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου. Μετά τη θερμή περσινή υποδοχή, η παράσταση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο 104.

"Miss Julie": Το παιχνίδι εξουσίας του Στρίντμπεργκ στο Θέατρο της Ημέρας

Η ομάδα Reboot παρουσιάζει το αριστούργημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Miss Julie". Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος θολώνουν επικίνδυνα σε ένα αβυσσαλέο παιχνίδι εξουσίας.

H "Λυσιστράτη" με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα

Ήρθε η στιγμή: η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καταφθάνει στην Αττική για τέσσερις μόνο παραστάσεις.

Νέο trailer για την παράσταση του Πάνου Βλάχου

"ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ": Μια ‘Μικρή Ιστορία Βίας’ της Λητώς Τριανταφυλλίδου και του Πάνου Βλάχου στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 7 Νοεμβρίου 2026.

Momix: Οι μάγοι του χορού στο Christmas Theater

Την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" όπως δεν την έχουμε ξαναδεί παρουσιάζουν οι διεθνούς φήμης Momix στο Christmas Theater, τον Δεκέμβριο 2026.