Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στις πρώτες φωτογραφίες από την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι"

Αυτός είναι ο σκοτεινός χαρακτήρας που ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης πάνω στο έργο του Μπρεχτ στον νέο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο Ark στην Κυψέλη.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σάρκα και οστά έχει αποκτήσει πλέον η πολυαναμενόμενη θεατρική συνάντηση του σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη και του ηθοποιού Γιώργου Χρυσοστόμου στην "Άνοδο του Αρτούρο Ούι” του Μπέρτολτ Μπρεχτ που παίζεται στον νέο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο του Ark στην Κυψέλη. 

Γκανγκστερικό δράμα ή μακάβρια φάρσα… 

…μπορεί άραγε να χαρακτηρίσει κανείς το έργο που αποτελεί παραβολή της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία και της κατάληψης της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ; Με αυτό το έργο ο Μπρεχτ επιθυμούσε να κατακτήσει τη θεατρική σκηνή της Αμερικής, γι’ αυτό και έδωσε μια εκδοχή της ανόδου του ναζιστικού καθεστώτος περισσότερο αρεστή στον καπιταλιστικό τρόπο σκέψης, με φόντο το γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου -επηρεασμένος από τις ασπρόμαυρες γκανγκστερικές ταινίες της εποχής- και πρωταγωνιστή έναν αποτρόπαιο χαρακτήρα, αρχηγό μιας συμμορίας μαφιόζων, που δομήθηκε πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού "Ριχάρδου Γ΄".

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ένας εξαίρετος θίασος πρωταγωνιστεί: Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου και Φοίβος Συμεωνίδης.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου για το θέατρο Ark

"Το Ark προσφέρει μια πολύ ωραία επιλογή. Η σκηνή είναι τοποθετημένη ανάμεσα στους θεατές και αυτό τους δίνει μια πολύ ωραία ευκαιρία να παρακολουθούν τους άλλους απέναντί τους –και στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους– και όλοι μαζί να βλέπουν εμάς, που μπορούμε πλέον να απευθυνόμαστε και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Αυτό είναι στάση ζωής. Είναι μια ευκαιρία να γίνουμε κοινότητα. Είναι πολύ σπάνια ευκαιρία, όπως λέει και ο Πάρις Μέξης, σκηνογράφος και ενδυματολόγος της παράστασης, να διαλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα κάθονται οι θεατές. Αυτό είναι κάτι που με γοητεύει τρομερά, αλλά έχει και κάτι τρομακτικό, δεν το κρύβω, γιατί είναι σαν ρινγκ. Είναι εμπειρία αυτό που προσφέρει αυτός ο μεγάλος, σκοτεινός και υπόγειος χώρος· αξίζει να τον γνωρίσει ο κόσμος”. 

Διαβάστε Επίσης

Οι συντελεστές

Η μετάφραση είναι του Κ. Παλαιολόγου. Την απόδοση του κειμένου και την δραματουργική επεξεργασία συνυπογράφει ο Άρης Μπινιάρης με την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου. Η μουσική που συνομιλεί με τους χαρακτήρες και την ιστορία είναι του Αλέξανδρου Κτιστάκη, τα σκηνικά, τα κοστούμια και η διάταξη του χώρου του Πάρι Μέξη, η κίνηση και οι χορογραφίες της Χαράς Κότσαλη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και ο ηχητικός σχεδιασμός του Χάρη Κρεμμύδα. 

Δείτε πρώτες φωτογραφίες από την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι"

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Οι μηχανισμοί που στηρίζουν και εκτρέφουν το φασισμό βρίσκονται στο στόχαστρο της μπρεχτικής παραβολής που μεταφέρει τη δράση από τη χιτλερική Γερμανία στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του Μεσοπολέμου. Ανεβαίνει σε μία παράσταση ολοκληρωμένης αισθητικής και αξιοσημείωτου δυναμισμού, που ακολουθεί τη σκηνική θεωρία του Μπρεχτ για ένα θέατρο αφύπνισης αλλά όχι διδακτικό και εκτυλίσσεται ως μία γκροτέσκα μασκαράτα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την "(ανα)γέννηση του τέρατος".

ARK

Δροσοπούλου 197, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.