Η "Ελευθερία στη Βρέμη" έρχεται στο Θέατρο Τέχνης

Μια παραβολή για την καταπίεση και την κακοποιητική συμπεριφορά των ανθρώπων είναι το έργο «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που σκηνοθέτησε και παρουσιάζει ο Νίκος Μαστοράκης.

Ελευθερία στη Βρέμη

Yστερα από έναν κύκλο παραστάσεων στην Κρήτη, ο Νίκος Μαστοράκης φέρνει στην Αθήνα και στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση "Ελευθερία στη Βρέμη" (από 25/1). Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ βασίστηκε στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας, της Γκέσε Γκότφριν, η οποία έζησε στη Βρέμη το 1831 και σε ηλικία 43 ετών κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία 15 συγγενών και οικείων της προσώπων μέσα σε διάστημα 14 χρόνων και τιμωρήθηκε με αποκεφαλισμό μπροστά σε πλήθος 35.000 ανθρώπων. Το έργο γράφτηκε το 1971, ενώ το 1972 ο Φασμπίντερ το μεταφέρει και στην τηλεόραση, υιοθετώντας μια "θεατρική φόρμα" κινηματογράφησης, σε μια περίοδο που ο απόηχος του Μάη του ’68 ήταν πολύ ισχυρός. Το αίτημα για χειραφέτηση και ελευθερία παραμένει επίκαιρο και στην εποχή μας, όπου η βία ελλοχεύει στα οικογενειακά περιβάλλοντα και στις σχέσεις. Το έργο θέτει αμείλικτα ερωτήματα στον σύγχρονο θεατή, καθώς το κεντρικό πρόσωπο το οποίο ερμηνεύει η Μαρία Κεχαγιόγλου βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά από τους ανθρώπους του άμεσου περίγυρού της. Ο άντρας της την κακοποιεί σωματικά, οι γονείς της την κακοποιούν πνευματικά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της κάνουν ακριβώς το ίδιο, με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Η απελπισία, η άβυσσος που έχει μαυρίσει την ψυχή και το σώμα της την οδηγούν να πάρει το νόμο στα χέρια της και να τιμωρήσει αυτούς που την κακοποιούν σκοτώνοντάς τους. Υπάρχει ένας χαρακτήρας παραβολής στο έργο.



Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

 

Ο Φασμπίντερ έγραψε μια αστική τραγωδία, εστιάζοντας στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που οδήγησε στις πράξεις της Γκέσε. Στήνει μια αλληγορία για το ρόλο τις εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την αδικία που βιώνει η γυναίκα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η οποία δεν της προσφέρει καμία δυνατότητα απελευθέρωσης. Μαζί με τη Μαρία Κεχαγιόγλου παίζουν οι Μαριάννα Δημητρίου, Άγης Εμμανουήλ, Διαμαντής Καραναστάσης, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργής Τσαμπουράκης, Χάρης Τσιτσάκης. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.