Η "Ελευθερία στη Βρέμη" έρχεται στο Θέατρο Τέχνης

Μια παραβολή για την καταπίεση και την κακοποιητική συμπεριφορά των ανθρώπων είναι το έργο «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που σκηνοθέτησε και παρουσιάζει ο Νίκος Μαστοράκης.

Ελευθερία στη Βρέμη

Yστερα από έναν κύκλο παραστάσεων στην Κρήτη, ο Νίκος Μαστοράκης φέρνει στην Αθήνα και στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση "Ελευθερία στη Βρέμη" (από 25/1). Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ βασίστηκε στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας, της Γκέσε Γκότφριν, η οποία έζησε στη Βρέμη το 1831 και σε ηλικία 43 ετών κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία 15 συγγενών και οικείων της προσώπων μέσα σε διάστημα 14 χρόνων και τιμωρήθηκε με αποκεφαλισμό μπροστά σε πλήθος 35.000 ανθρώπων. Το έργο γράφτηκε το 1971, ενώ το 1972 ο Φασμπίντερ το μεταφέρει και στην τηλεόραση, υιοθετώντας μια "θεατρική φόρμα" κινηματογράφησης, σε μια περίοδο που ο απόηχος του Μάη του ’68 ήταν πολύ ισχυρός. Το αίτημα για χειραφέτηση και ελευθερία παραμένει επίκαιρο και στην εποχή μας, όπου η βία ελλοχεύει στα οικογενειακά περιβάλλοντα και στις σχέσεις. Το έργο θέτει αμείλικτα ερωτήματα στον σύγχρονο θεατή, καθώς το κεντρικό πρόσωπο το οποίο ερμηνεύει η Μαρία Κεχαγιόγλου βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά από τους ανθρώπους του άμεσου περίγυρού της. Ο άντρας της την κακοποιεί σωματικά, οι γονείς της την κακοποιούν πνευματικά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της κάνουν ακριβώς το ίδιο, με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Η απελπισία, η άβυσσος που έχει μαυρίσει την ψυχή και το σώμα της την οδηγούν να πάρει το νόμο στα χέρια της και να τιμωρήσει αυτούς που την κακοποιούν σκοτώνοντάς τους. Υπάρχει ένας χαρακτήρας παραβολής στο έργο.



Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

 

Ο Φασμπίντερ έγραψε μια αστική τραγωδία, εστιάζοντας στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που οδήγησε στις πράξεις της Γκέσε. Στήνει μια αλληγορία για το ρόλο τις εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την αδικία που βιώνει η γυναίκα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η οποία δεν της προσφέρει καμία δυνατότητα απελευθέρωσης. Μαζί με τη Μαρία Κεχαγιόγλου παίζουν οι Μαριάννα Δημητρίου, Άγης Εμμανουήλ, Διαμαντής Καραναστάσης, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργής Τσαμπουράκης, Χάρης Τσιτσάκης. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
05/09/2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.

Οιδίποδας Τύραννος

Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί τη γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή, αναθέτοντας την ερμηνεία της στον -εξαιρετικό- Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη και καταλήγει σε ένα πυκνό, επιδραστικό θέαμα που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του θεατή με το παραστασιακό γεγονός. | Powered by Uber