Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

Coyote, we used to be humans

"COYOTE, we used to be humans"

Ο Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα του Synthesis 748 Dance Co, εκκινώντας από τις φιλοσοφικές θεωρήσεις της Ντόνα Χάραγουεϊ και της Ρόζι Μπραϊντότι, δημιουργούν ένα περιβάλλον εντός του οποίου "το άτομο δεν λογίζεται πια ως ανθρωπόμορφη οντότητα, αλλά ως σχέση και ως συνάρθρωση ανάμεσα στον πολιτισμό και τη φύση". Στο σημείωμα για την παράταση υπογραμμίζεται: "Ο χορογράφος δημιουργεί ένα μετα-μυθολογικό, παραστατικό, περιβάλλον, εντός του οποίου το άτομο δεν λογίζεται πια ως ανθρωπόμορφη οντότητα, αλλά ως σχέση και ως συνάρθρωση ανάμεσα στην ανθρωπινότητα και τη ζωικότητα, ανάμεσα στον πολιτισμό και τη φύση. Το έργο, οπτικοποιεί ένα αγεωγράφητο οικοτοπίο και μας καλεί να φανταστούμε τον κόσμο ως το προσωρινό αποτέλεσμα της σταδιακής ενοποίησης των ετερογενών στοιχείων του, ως "πολύκοσμο-pluriverse”. Από το αρχέτυπο και τη μνήμη μέχρι την ουτοπική παρόρμηση, η χορογραφία αναδύεται ως αόρατο νήμα που συνδέει τους τέσσερις ερμηνευτές σε ένα τελευταίο χορό, λίγο πριν ο άνθρωπος μετατραπεί σε πολυπλανητικό ον" (Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, από 25/11).

Behind the Face of a Rock, Throwing Stones

"Behind the Face of a Rock, Throwing Stones"

Η εταιρεία χορού Surface Area Dance, συνδυάζοντας τη γλώσσα, την αίσθηση, το στοχασμό και την κίνηση, παρουσιάζει μια νέα παράσταση χορού που επικεντρώνεται στη βιωματική κατανόηση και γνώση της βρετανικής νοηματικής γλώσσας, της κουλτούρας d/Deaf, της ιαπωνικής κουλτούρας και του Butoh. "Η στοχαστική παράσταση αναπτύχθηκε μέσα από χορογραφική έρευνα με επίκεντρο τη βιωματική κατανόηση της Βρετανικής νοηματικής γλώσσας παράλληλα με την ενσυνειδητότητα και τη συνδεσιμότητα που υπάρχουν στην Ιαπωνική λέξη Ma (間).  Κεντρική στην έρευνα της ενσωματωμένης κίνησης των χορευτών, η συγκεκριμένη Ιαπωνική φιλοσοφία μπορεί να μεταφραστεί ως ένα κενό, μία παύση ή ένα διάλειμμα.  Σε όλη τη χορογραφία η ομάδα ερμηνεύει σωματικά τις δυνατότητες του Ma μέσω χειρονομιών, στάσεων και σωματικής επαφής, αναζητώντας το (間) και ερμηνεύοντας πάντα έχοντας αυτή τη φιλοσοφία κατά νου" (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 25/11).

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Coyote, we used to be humans

  • Σύγχρονος Χορός

Εκκινώντας από τις φιλοσοφικές θεωρήσεις της Ντόνα Χάραγουεϊ και της Ρόζι Μπραϊντότι, ο χορογράφος εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπινότητα και τη ζωικότητα, στον πολιτισμό και τη φύση, με φόντο ένα μετα-μυθολογικό περιβάλλον.

Behind the Face of a Rock, Throwing Stones

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 70 '

Η βρετανική ομάδα επικεντρώνεται στη βιωματική κατανόηση και γνώση της Βρετανικής Νοηματικής Γλώσσας, της κουλτούρας d/Deaf, της ιαπωνικής κουλτούρας και του χορού Butoh.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ήλιος με δόντια"- Η φωνή του απόκληρου επιστρέφει στο "Μπέλλος"

Ο Κωνσταντής, ο άνθρωπος που γεννήθηκε στο περιθώριο και έμαθε να σωπαίνει για να μη σκανδαλίζει τους "ευυπόληπτους", αποκτά επιτέλους φωνή. Ο "Ήλιος με δόντια" επιστρέφει για 2η χρονιά, για να μας ταξιδέψει σε μια συγκλονιστική πορεία μνήμης και αποδοχής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/09/2025

"Το κύμα"- 2η χρονιά: Το έργο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους νέους

Ένα δυνατό έργο, ιδανικό για το εφηβικό κοινό, "Το κύμα" του Τοντ Στράσερ, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο Θέατρο Λαμπέτη.

Οι σαρωτικές "Τρεις αδελφές" της Μαγκανάρη ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Μια παράσταση για την αναζήτηση μιας "Μόσχας" που βρίσκεται πάντοτε εκεί, όπου δεν είμαστε εμείς, είναι η σκηνική πρόταση της Μαρίας Μαγκανάρη πάνω στο σπουδαίο έργο του Τσέχοφ.

Η Σκηνή Brecht 2510 υποδέχεται τον "Βιτρούβιο"

Σε νέο χώρο παρουσιάζει ο Στέφανος Κακαβούλης τον μονόλογο "Βιτρούβιος", εμπνευσμένο από τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου του Ντα Βίντσι.

Στον "συρμό" του "Blue Train" επιβιβάζονται φέτος νέοι συνταξιδιώτες

Η υπαρξιακή κρίση μιας γενιάς καθρεφτίζεται μέσα από τις αναμετρήσεις του ήρωά του με τον χρόνο στο "Blue train" του Γεράσιμου Ευαγγελάτου που επιστρέφει στο θέατρο Άλμα.

Ξεκίνησε το πιο Χειροποίητο και Ανακυκλώσιμο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών

Το 13ο Handmade & Recycled Theater Festival μάς περιμένει στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα και το Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών.

Θέατρο σε παγκόσμια πρεμιέρα από το Τορίνο της Ιταλίας στο Altera Pars

Ο ρόλος της γυναίκας βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιταλικού έργου που θα παιχτεί πρώτη φορά στην Αθήνα και το θέατρο Altera Pars με αγγλικούς υπέρτιτλους.