Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

"Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου"
Οι Κάτια Δανδουλάκη, Κοραλία Καράντη, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Γεροντιδάκης, Πάνος Σταθακόπουλος πρωταγωνιστούν στη νουάρ κωμωδία που διασκευάζει το έργο "Διάλεξε τον θάνατό σου, αγάπη μου" του Ρομπέρ Τομά. Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου ενορχηστρώνουν μια παράσταση όλο γέλιο, σασπένς και μυστήριο ("Κάτια Δανδουλάκη", από 3/11).

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Karol Jarek©

 

"Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια"
Μελετώντας το υλικό από τα χειρόγραφα του Ιάκωβου Καμπανέλλη του 1954 και του 1990, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας μετατοπίζει το ενδιαφέρον στην παράσταση από την ερωτική ιστορία σε μια τοιχογραφία της ναυαγισμένης μετεμφυλιακής Ελλάδας. Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Αν. Ευστρατιάδου, Σ. Κόκκαλη, Κ. Λυπηρίδου, Θ. Σκυφτούλης κ.ά. (Θέατρο Τέχνης, από 4/11).
 

Τα νέα μου είναι σαρωτικά
©Karol Jarek

"Τα νέα μου είναι σαρωτικά"
Πρωτοπόρα, ετοιμόλογη, τολμηρή και ενίοτε ακραία ως προς τον τρόπο μετάδοσης του μηνύματός της, η Λένα Κιτσοπούλου μετά τον "Φράνκενσταϊν", επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι με νέο έργο που φιλτράρει θεατρικά τη σύγχρονη πραγματικότητα: ακρίβεια, σίριαλ, φτώχεια, fusion μόδα και πολλά άλλα. Συμπρωταγωνιστούν οι Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος (Σφενδόνη, από 3/11).
 

ΤΟΥΛΟΥΖ-ΛΩΤΡΕΚ-–-Η-ΦΑΝΤΑΣΙΑ-ΤΗΣ-ΑΜΑΡΤΙΑΣ

"Τουλούζ-Λωτρέκ – η φαντασία της αμαρτίας"
Ο Χριστόφορος Χριστοφής έγραψε το κείμενο, ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί και οι Θανάσης Τσαλταμπάσης και Βερόνικα Αργέντζη πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν τη βιωματικής πνοής προσέγγιση στο πνεύμα ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της γαλλικής "Μπελ Επόκ": του σπουδαίου ιμπρεσιονιστή Τουλούζ Λοτρέκ (Ολύμπια, από 4/11).


Αξύριστα πηγούνια
Εβίτα Σκουρλέτη©

"Αξύριστα Πηγούνια"
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης επιστρέφει με το έργο του Γιάννη Τσίρου με θέμα την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τη δύσκολη επιβίωση των μεταναστών και τη σεξιστική αντιμετώπιση του γυναικείου φύλου. Το ανανεωμένο καστ συναποτελούν ο Στάθης Σταμουλακάτος, ο Ηλίας Βαλάσης, ο Σπύρος Ασημένιος και η Αντωνία Πιτουλίδου (Μικρό Χορν, από 5/11).

Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός
Αγγελίνα Παγώνη©

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός"
Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στη Νάξο στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" περιλαμβάνει δύο μονόπρακτα του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα σε μία ενιαία παράσταση. Σκηνοθετεί η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, και ο ηθοποιός Δημήτρη Φραγκιόγλου αναλαμβάνει να ενσαρκώσει δυο πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες (Πολυχώρο Vault, από 7/11).


Επικίνδυνες σχέσεις
Μαρίτα Αμοργιανού©

"Επικίνδυνες σχέσεις"
Τη διασκευή του Κρίστοφερ Χάμπτον πάνω στο μυθιστόρημα του Λακλό ανεβάζει η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη. Ακατάλληλη για ανηλίκους είναι η παράσταση με πρωταγωνιστές τους Δ. Αλεξανδρή, Άντ. Ράπτη, Ευστ. Τσαπαρέλη, Έλ. Τυρέα, Μ. Μπαρταλούτσι και φόντο έναν κήπο μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να κρύψει και να κρυφτεί (Vault, από 4/11).


Τί ΣΟΥΛΑχε!
Mαριάνα Σιδερά, Χριστίνα Μουδέλη©

"Τι ΣΟΥΛΑχε!"
Η ιδέα και το κείμενο αυτής της μουσικοθεατρικής παράστασης ανήκει στις Νόνικα Μαλκουτζή και Μέλα Γεροφώτη. Η πρόζα και το τραγούδι εναλλάσσονται και δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον μέσα στο οποίο μια γυναίκα (Νόνικα Μαλκουτζή) μοιράζεται σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες για το πώς να είσαι ο εαυτός σου (Τρένο στο Ρουφ, από 3/11).
 

Το μαύρο νερό
Ζαφείρω Βλάχου

"Το μαύρο νερό"
Η Δήμητρα Χατούπη, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος και η Ελένη Μποζάκη πρωταγωνιστούν στο έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2004) Ελφρίντε Γέλινεκ, ένα κείμενο-μανιφέστο εμπνευσμένο από το σκάνδαλο στην Ίμπιζα (Ibiza affair) που αφορούσε τη διαπλοκή πολιτικής με επιχειρηματικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα οικονομική και επικοινωνιακή υποστήριξη μέσω μέσων μαζικής ενημέρωσης (Altera Pars, από 7/11).

Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο
Χάρης Γερμανίδης©

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο"
Αυτή η τρίτη εκδοχή της εν εξελίξει παράστασης που σκηνοθετεί ο Θανάσης Δόβρης, βασισμένη στο βραβευμένο ομώνυμο έργο της Νατάσας Σιδέρη, ερευνά τη θέση και τη φύση της γυναίκας, αυτήν τη φορά με βάση τη Μαιευτική του Ιπποκράτη. Πρωταγωνιστεί η Νικόλ Δημητρακοπούλου και συμμετέχει ο Στέλιος Χατζηγεωργίου (ΠΛΥΦΑ, από 7/11).
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αξύριστα πηγούνια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα φλερτάρει με το χιούμορ, το ρεαλισμό και το σασπένς, μιλώντας για την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τους μετανάστες, το σεξισμό, τις οικονομικές ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας. Τρεις άνδρες που δουλεύουν σε ένα νεκροτομείο εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως έρχονται αντιμέτωποι με το νεκρό σώμα μιας γυναίκας, μίας στρίπερ με ξένη καταγωγή. Η αιτία του θανάτου της και το είδος της σχέσης που τους συνέδεε μαζί της είναι κάτι που ξεδιπλώνεται με συγγραφική δεξιοτεχνία στην πορεία, όσο εξελίσσεται η δράση. Αυτός είναι ο πυρήνας της ιστορίας του Γιάννη Τσίρου, που χρησιμοποιεί το μoτίβο του ανδρικού βλέμματος πάνω στο ανυπεράσπιστο γυναικείο σώμα, για να συνθέσει ένα έργο που φωτίζει ζητήματα πατριαρχίας, σεξισμού και εκμετάλλευσης.

Τουλούζ-Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας

  • Δράμα

Η ζωή του Γάλλου ζωγράφου της μπελ επόκ, Τουλούζ Λοτρέκ, με φόντο το Παρίσι των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Διασκευή του νουάρ μυστηρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πολ και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πολ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στη Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει. Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Ο πόθος για εξουσία αλλά και η καταστροφή στην οποία μπορεί να οδηγήσει απασχολούν τον Καμπανέλλη στη «Μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και στον πικρό αλλά κωμικό «Πανηγυρικό».

Τί ΣΟΥΛΑχε!

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Όλα πηγαίνουν στραβά στη ζωή της ηρωίδας, που αφηγείται τα παθήματά της σε μια πρωτότυπη εξομολόγηση με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 50 '

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Νατάσας Σίδερη, σε ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας στην Ευρώπη και στην παραλογή «Του Γεφυριού της Άρτας», η παράσταση αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των γυναικείων ζητημάτων.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Μια ανυπότακτη γυναίκα πρωταγωνιστεί στην τραγική ερωτική ιστορία όπου τα ρεμπέτικα τραγούδια και το γλέντι είναι η μόνη διέξοδος από την καθημερινότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και την οικονομική κρίση. Σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο.

Τα νέα μου είναι σαρωτικά

  • Κοινωνικό

Με την τολμηρή της in-yer-face σκηνική γλώσσα, η δημιουργός σχολιάζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Επικίνδυνες σχέσεις

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Στην άκρως ακατάλληλη για ανηλίκους πολυβραβευμένη διασκευή του διάσημου μυθιστορήματος του Πιέρ Σοντερλό ντε Λακλό στήνεται ένα σχέδιο εκδίκησης που προσφέρεται για μια οξυδερκή μελέτη της ανθρώπινης ψυχής.

Το μαύρο νερό

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Χειμαρρώδεις μονόλογοι εξετάζουν τη φύση της εξουσίας, σ' αυτό το έργο που γράφτηκε με αφορμή τη διαβόητη «Υπόθεση Ίμπιζα», όπως αποκαλείται το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής που συντάρεξε την Αυστρία.

«Δημήτρης Χορν»

Αμερικής 10

Σφενδόνη

Μακρή 4

«Κάτια Δανδουλάκη»

Αγ. Μελετίου 61Α

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Vault

Μελενίκου 26

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59-61, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.