O Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος γράφει για το "Μια άλλη Θήβα"

Τι πιο δελεαστικό και χρήσιμο από το να μαθαίνεις για μια παράσταση από πρώτο χέρι. Διαβάστε όσα μοιράστηκε μαζί μας ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης του έργου «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ποιες παραστάσεις υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τη νέα σεζόν;

Πώς μπορεί να σκοτώσει κανείς τον πατέρα του; Αυτό το αδιανόητο έγκλημα βρίσκεται στον πυρήνα του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο "Μια άλλη Θήβα", παρόλο που αυτό τον καιρό μιλάμε πιο πολύ (και δικαίως) για τις γυναικοκτονίες. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στην επικράτεια της αντρικής βίας, της πατριαρχίας. Ένας θεατρικός συγγραφέας θέλει να γράψει ένα έργο με θέμα την πατροκτονία. Το καλλιτεχνικό του σχέδιο είναι να συγκεντρώσει υλικό μέσα από τις συζητήσεις του με έναν νεαρό, τον Μαρτίν, καταδικασμένο σε ισόβια για το φόνο του πατέρα του. Οι συναντήσεις γίνονται σ’ ένα περιφραγμένο μικρό γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο της φυλακής. Στη συνέχεια, το έργο θα παρουσιαστεί στο θέατρο με ερμηνευτές τον ίδιο τον πατροκτόνο και τον συγγραφέα. Παρά την αρχική άδεια, όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιτρέπει τελικά στον νεαρό κατάδικο να βγαίνει από τη φυλακή για να παίζει στην παράσταση. Οι συναντήσεις του, όμως, με τον συγγραφέα μπορούν να συνεχιστούν. Ο συγγραφέας βρίσκει με ακρόαση έναν νέο ηθοποιό, που θα αντικαταστήσει τον πατροκτόνο, ερμηνεύοντας το ρόλο του στο θέατρο. 


Μια άλλη Θήβα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

 

Διαβάστε Επίσης

Έχουμε, λοιπόν, τις συναντήσεις του συγγραφέα όχι μόνο με τον Μαρτίν, αλλά και με τον αντικαταστάτη του, τον Φεδερίκο, που ο Σέρχιο Μπλάνκο επιλέγει να ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό, με όλες τις εναλλαγές των δύο ρόλων να γίνονται επί σκηνής, χωρίς καμία μεταμφίεση. Ένα ιδιαίτερα ευφυές συγγραφικό εύρημα. Τι επιφυλάσσουν, όμως, αυτές οι συναντήσεις ανάμεσα στον συγγραφέα και τους νεαρούς; Ο κατάδικος, που έφτασε ως το φόνο, είχε υποστεί αμέτρητες προσβολές και ταπεινώσεις, λεκτική και σωματική βία από τον πατέρα του, που κακοποιούσε και τη γυναίκα του, τη μητέρα του Μαρτίν, μέχρι το θάνατό της. Μέσα από το ξετύλιγμα της ιστορίας του νεαρού ισοβίτη φτάνουμε, όχι προφανώς να δικαιολογούμε, τουλάχιστον όμως να κατανοούμε την πράξη του Μαρτίν, που θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. 

Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο συγγραφέα και τον πατροκτόνο, όχι χωρίς συγκρούσεις, σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα: Αυτός ο απόκληρος της ζωής νιώθει για πρώτη φορά μια ανθρώπινη ύπαρξη πλάι του, νιώθει την εμπιστοσύνη, το σεβασμό. Αλλά και ο συγγραφέας μέσα από αυτή τη σχέση έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τις βεβαιότητές του. Το έργο "Μια άλλη Θήβα", που ο τίτλος του παραπέμπει στην πατροκτονία που διέπραξε ο Οιδίποδας, καταπιάνεται με όλη την πολυπλοκότητα των σχέσεων πατέρα-γιου, που απασχολούν και την ψυχανάλυση. Αλλά και με θέματα όπως οι ταξικοί διαχωρισμοί, η ψυχική ασθένεια, ο ρόλος της θρησκείας, οι ενοχές, ο ερωτισμός. Κι όλα αυτά φιλτράρονται μέσα από τη διαδικασία της μετάπλασης των πραγματικών γεγονότων της ζωής σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός, που είναι το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισα με την πρώτη ανάγνωση να ανεβάσω αυτό το έργο, με δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, τον Θάνο Λέκκα και τον Δημήτρη Καπουράνη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια άλλη Θήβα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ένας συγγραφέας επισκέπτεται με ειδική άδεια στη φυλακή έναν 21χρονο, τον Μαρτίν, καταδικασμένο σε ισόβια για πατροκτονία. Ο συγγραφέας έχει σκοπό, μέσα από τις συναντήσεις του με τον ισοβίτη, να γράψει ένα έργο με επίκεντρο την πατροκτονία, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο με ερμηνευτές τον ίδιο τον πατροκτόνο και τον συγγραφέα. Παρά την αρχική άδεια όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαγορεύει στον Μαρτίν να παίξει στην παράσταση. Έτσι ο συγγραφέας βρίσκει έναν νέο ηθοποιό, τον Φεδερίκο, που θα ερμηνεύσει το ρόλο του πατροκτόνου στο θέατρο. Οι σχέσεις των προσώπων πρόκειται να σημαδέψουν τις ζωές τους και να δοκιμάσουν τις βεβαιότητές τους.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.