Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 6 έως 12/10 και ξεχωρίζουν.

Το Χελιδόνι Διόνυσος Σούλης, Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

"Το χελιδόνι"

Το έργο του Καταλανού Γκιλιέμ Κλούα σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος, με την Κατερίνα Διδασκάλου και τον Δημήτρη Τσίκλη. Το "Χελιδόνι" γράφτηκε με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο gay bar "Pulse" του Ορλάντο, και φέρνει αντιμέτωπους τη μητέρα ενός από τα θύματα και τον σύντροφό του, συνθέτοντας έναν ύμνο στη ζωή και την αγάπη (Μουσούρη, από 6/10).

Μπαμπάδες με ρούμι
Γιώργος Καλφαμανώλης©

"Μπαμπάδες με ρούμι"

Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου ανεβάζουν τη θρυλική κωμωδία τους με έναν all-star θίασο: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Μαρία Λεκάκη, Σοφία Βογιατζάκη, Τζόυς Ευείδη. Οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας καυτηριάζονται μέσα από την ιστορία μιας τεράστιας κληρονομιάς που εποφθαλμιούν δύο γιοι, δύο νύφες, μια κουτσομπόλα γειτόνισσα και μια φαρμακερή νοσοκόμα (Αλίκη, από 6/10)

Η μοναξιά της δύσης
Εβίτα Σκουρλέτη, Γιώργος Ηλιόπουλος©

"Η μοναξιά της Δύσης"

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του υπογράφει ο Νίκος Κουρής με το έργο του Μάρτιν ΜακΝτόνα, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τους Χρήστο Μαλάκη, Δανάη Μιχαλάκη και Γιώργο Ηλιόπουλο. Η συγκρουσιακή σχέση δύο αδερφών εντείνεται ακόμη περισσότερο από τη δοκιμασία που τους θέτουν ένας ιερέας και ένα περίεργο κορίτσι (Αθηνών, από 7/10).

Ο Μάκης
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Ο Μάκης"

Ο Βασίλης Κατσικονούρης σκηνοθετεί το έργο του, καθοδηγώντας τον Ερρίκο Λίτση στην ερμηνεία ενός ηλικιωμένου ήρωα, μιας βαθιά ανθρώπινης, ίσως και τραγικής φιγούρας, που προχωράει σε έναν εκ βαθέων (αυτό)σαρκαστικό λογαριασμό ζωής, έχοντας για ακροατή ένα χρυσόψαρο (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 7/10).

Μία τεράστια έκρηξη
Κώστας Γκιόκας©

"Μία τεράστια έκρηξη"

Η πρωτοεμφανιζόμενη Κατερίνα Διονυσοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου με μια ομάδα νέων ηθοποιών. Πρόκειται για μια σπιντάτη, διασκεδαστική ιστορία ενηλικίωσης ενός αντιήρωα της διπλανής πόρτας, σε μια παράσταση που διακρίθηκε στο 1ο Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας που διοργάνωσε η "μικρή ακαδημία" του Tempus Verum - Εν Αθήναις (από 7/10).

Τα Όρια
Φώτης Πλέγας©

"Τα όρια"

Ο Κώστας Νταλιάνης σκηνοθετεί και η Εβίτα Παπασπύρου ερμηνεύει σε πανελλήνια πρώτη το σύγχρονο ρουμάνικο έργο των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ, που αντιμετωπίζει με θάρρος και καυστικό χιούμορ το ζήτημα της εκπαίδευσης. Τα "Όρια" είναι ενταγμένα στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe και ανεβαίνουν ταυτόχρονα στη Ρουμανία (Centrul de Teatru Educational Replika), την Πορτογαλία (Τeatro dos Aloes) και την Ελλάδα (Μοντέρνοι Καιροί, από 8/10).

Τσιτάχ
Δημήτρης Βαττής©

"Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα"

Ο Γιώργος Νινιός συνσκηνοθετεί με την Ερμίνα Κυριαζή το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, μια ιστορία για την ανδρική μοναξιά και ματαίωση. Ο ίδιος ερμηνεύει το ρόλο του Τσιτάχ, ενός πολύπειρου βετεράνου τερματοφύλακα της Εθνικής Ελλάδος, που κάνει έναν απολογισμό της καριέρας του, μιλώντας στους μαθητές κάποιου σχολείου (Σταθμός, από 8/10).

Μυθιστόρημα του Γιώργου Χειμωνά
Αναστασία Γιαννάκη©

"Μυθιστόρημα"

Το διήγημα του Γιώργου Χειμωνά ανεβάζει στη σκηνή ο Παναγιώτης Εξαρχέας, σκηνοθετώντας τον Κωνσταντίνο Γώγουλο και την Ελίνα Ρίζου. Ταλαντούχοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, εξερευνούν το κείμενο του σημαντικού λογοτέχνη, που μιλάει για την άνευ όρων αγάπη αλλά και για το τέρας της αδυσώπητης βίας που κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του (Μικρό Θέατρο Κεραμεικού, από 11/10).

Το μαύρο ταξίδι
Ανδρέας Κανελλόπουλος©

"Το μαύρο ταξίδι"

Η παράσταση των bijoux de kant, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, βασίζεται στη μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε στη μικρασιατική εκστρατεία. Ο Θανάσης Δόβρης, ο Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου μιλούν για τη σκληρότητα του πολέμου, το διωγμό και την προσφυγιά, υπό τους ήχους της μικρασιάτικης μουσικής (Μπέλλος, από 12/10).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα όρια

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Το έργο έχει ως θέμα ένα πραγματικό περιστατικό κακοποίησης (bullying) που συνέβη σε ένα σχολείο της Ρουμανίας. Η κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση είχε στόχο ένα υπέρβαρο κορίτσι. Και η καθηγήτρια όμως, που προσπαθεί να το υπερασπιστεί, πέφτει κι αυτή θύμα κακοποίησης. Ξεκινώντας από αυτό το περιστατικό το έργο και η παράσταση διεισδύουν στο καυτό ζήτημα της Παιδείας με θάρρος και καυστικό χιούμορ. Μία ηθοποιός, πολλοί ρόλοι… Μπροστά μας παρελαύνει μια ολόκληρη σειρά από διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικές απόψεις γύρω από την Παιδεία. Συγκρούονται μεταξύ τους, αντιπαρατίθενται, καμιά φορά καυγαδίζουν κιόλας. Όλα αυτά τα πρόσωπα ερμηνεύονται από μια ηθοποιό, σε ένα ερμηνευτικό μαραθώνιο. Μέσα από το καταλυτικό χιούμορ του έργου και τα σχόλια σπουδαίων Εκπαιδευτικών από όλον τον κόσμο, φωτίζονται οι κακοδαιμονίες της Εκπαίδευσης, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαθητές- γονείς - δασκάλους - κράτος και ο εγκλωβισμός των δασκάλων και των καθηγητών μέσα στα γρανάζια του εκπαιδευτικού συστήματος. Όλα αυτά έχουν όρια;

Η μοναξιά της δύσης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η αγριότητα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες οικογενειακές σχέσεις απασχολεί και σε αυτό το έργο τον σηματικό συγγραφέα μέσα από την ιστορία δύο αδελφών που έρχονται σε σύγκρουση.

Μυθιστόρημα

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 65 '

Ο Χειμωνάς, φωτίζοντας αθέατες πλευρές της ψυχής, σχολιάζει τον τερατώδη τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμπεριφερθεί ο άνθρωπος.

Το χελιδόνι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 σε gay bar στο Ορλάντο, ο βραβευμένος Καταλανός συγγραφέας υπογράφει ένα έργο-ύμνος στην αγάπη και τη ζωή.

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως νίκη σε πείσμα της φθοράς. Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Μία τεράστια έκρηξη

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 60 '

Μια μαύρη κωμωδία για το ταξίδι προς την ενηλικίωση που μας καλεί να κάνουμε τον δικό μας απολογισμό.

Το μαύρο ταξίδι

  • Κοινωνικό

Η μαρτυρία ενός ανώνυμου νέου που φεύγει από το χωριό του για να πάρει μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία ενέπνευσε μια παράσταση που μιλά για τη σκληρότητα του πολέμου.

Μπαμπάδες με ρούμι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Στην αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία, πέντε πρόσωπα ετοιμάζουν ένα «γλυκό» σχέδιο αλληλοεξόντωσης για μια κληρονομιά. Η Ρόη, η Βέσκα, ο Παναγιώτης, η Τζένη, ο Χρήστος και η κυρία Βάσω είναι οι πρωταγωνιστές της μαύρης κωμωδίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996. Τα τέσσερα εκατομμύρια που είχε κερδίσει στο τζόκερ ο μπαμπάς -που πλέον έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο- αναζητούν τον κληρονόμο τους. Δύο γιοί, δύο νύφες, μία γειτόνισσα φωτεινός παντογνώστης και μία εφιαλτική νοσοκόμα μιλάνε, μαλώνουν, δολοπλοκούν, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να κερδίσουν την κληρονομιά. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σερβίρουν «Μπαμπάδες με ρούμι» με λίγο δηλητήριο.

Ο Μάκης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Ένας παππούς μοιράζεται με μόνο ακροατή ένα χρυσόψαρο την ιστορία της ζωής του, την ιδεολογία του, τις περιπέτειες των οικογενειακών και των ερωτικών του σχέσεων.

Μουσούρη

Πλ. Καρύτση

Αλίκη

Αμερικής 4

Αθηνών

Βουκουρεστίου 10

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Μοντέρνοι Καιροί

Δαμοκλέους 8

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.