Οι "Εκκλησιάζουσες" με τη μορφή καμπαρέ από τον Θέμη Μουμουλίδη

Θέμης Μουμουλίδης
Οι ιδεολογικές αξίες ενός έργου είναι ένα από τα βασικά κίνητρα που κινητοποιούν το σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη να καταπιαστεί με ένα έργο. Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη που παρουσίασε φέτος, θέλησε να προσεγγίσει τις απαντήσεις σε δυο ερωτήματα που μας απασχολούν όλους: τι θα μπορούσε να σταματήσει τον αέναο πόλεμο που έχει ως αποκλειστικό στόχο το κέρδος και πόσες θυσίες ακόμη θα πρέπει να κατατεθούν στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων για να αλλάξει κάποτε ο ρους της ιστορίας; Στις "Εκκλησιάζουσες ή Οι γυναίκες στην εξουσία" του Αριστοφάνη το έργο που επέλεξε να σκηνοθετήσει το επόμενο καλοκαίρι Θέμης Μουμουλίδης, επιστρέφοντας μετά από δεκαπέντε χρόνια στην κωμωδία, θέλει να απαντήσει σε άλλα ερωτήματα. Τι σημαίνει "οι γυναίκες στην εξουσία"; Μπορεί να υπάρξει δίκαιη διανομή των "αγαθών"; Μπορεί να υπάρξει κοινοκτημοσύνη στον έρωτα; Ποια στοιχεία συνθέτουν την "ανδρική" και τη "γυναικεία" φύση, και τι συμβαίνει όταν τα σύνορα μεταξύ των φύλων καταρρέουν; Ο στόχος του είναι να στήσει μια παράσταση σε μορφή καμπαρέ-κλοουνερί, με ζωντανή ορχήστρα και βέβαια ένα επιτελείο γνωστών ηθοποιών. Να θυμίσουμε πως η αιχμηρή πολιτική κωμωδία-σάτιρα γράφτηκε σε μια εποχή παρατεταμένης και γενικευμένης κρίσης της αθηναϊκής δημοκρατίας και ο Αριστοφάνης προτείνει την ανατροπή: οι γυναίκες επαναστατούν, αναλαμβάνουν την εξουσία και θεσμοθετούν την ουτοπία – κοινοκτημοσύνη σε όλα, ακόμη και στον έρωτα! 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποια έργα σκηνοθετεί στην Κάμιρο ο Γιώργος Παύλου;

Σεβαστίκογλου και Μάγιενμπουργκ ανεβάζει τον Ιανουάριο ο Γιώργος Παύλου και στο επίκεντρο της σκηνοθετικής του προσέγγισης βρίσκεται η διερεύνηση του ποιοι είμαστε πραγματικά και πώς το παρελθόν, οι εμπειρίες και οι κοινωνικές συνθήκες διαμορφώνουν τη ζωή και τις σχέσεις μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

"Misery": Η παράσταση που σε βάζει μέσα στη σκέψη και τα συναισθήματα των χαρακτήρων

Το "Misery", σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη με τους Φιλαρέτη Κομνηνού και Αναστάση Ροϊλό, είναι μια παράσταση για όσους θέλουν να νιώσουν, να αγχωθούν και να προβληματιστούν, βιώνοντας τη σκηνή ως κοινή εμπειρία με τους ήρωες. Ένα θέατρο που σε κάνει να αισθανθείς και να σκεφτείς ταυτόχρονα.

Theatre pick: "Τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ", το συναρπαστικό best seller σε μια παράσταση ξεχωριστής ατμόσφαιρας και δυνατών ερμηνειών

Η θρυλική ιστορία που ενέπνευσε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθετούν οι ταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας σκηνοθετικής γενιάς, Δημήτρης και Ορέστης Σταυρόπουλος.

16ο Athens Video Dance Project: Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στο σώμα και την κίνηση

Το 16ο Athens Video Dance Project φέρνει στην Αθήνα ένα δυναμικό σύμπαν χορού, video dance και επιτέλεσης. Με θεματική τις "Φυσικές Αποκρίσεις", το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

"Πτέρυγα Α’ – Κελί 71": Ελευθερία και εγκλεισμός σε παράξενες συνθήκες

Η παράσταση "Πτέρυγα Α’ – Κελί 71" του Βασίλη Τσιράκη στο Αλκμήνη φέρνει δύο διαφορετικούς κόσμους αντιμέτωπους, διερευνώντας ελευθερία, ασφάλεια και ανθρώπινη συνύπαρξη μέσα σε σουρεάλ, αποστειρωμένες φυλακές.

"Οιδίποδας" στη Στέγη σε συνθήκες προσβασιμότητας

Η παράσταση "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Άικ, βασισμένη στον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, είναι από τις μεγάλες θεατρικές στιγμές της σεζόν, μια σύγχρονη, συναρπαστική ανάγνωση ενός κλασικού μύθου γεμάτη ένταση και πολιτικό σασπένς.

Αλέξανδρος Σωτηρίου: Στο θέατρο ‘Τζένη Καρέζη’, ένα προσωπικό ‘αντίο’ γίνεται επαναστατική πράξη

Στην πρώτη ελληνική παρουσίαση του έργου του Εντουάρ Λουί, "Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας", ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σωτηρίου καθοδηγεί τους Ελένη Κοκκίδου και Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο σε μια ιστορία χειραφέτησης, επιβίωσης αλλά και κάτι ακόμη βαθύτερο.