Η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο "Περιοδεύων Θίασος"

Περιοδεύων Θίασος Karol Jarek

Αναδυόμενη δύναμη είναι για το ελληνικό θέατρο η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ελεάνα Γεωργούλη. Τράβηξε την προσοχή μας με την παράσταση "Τα κόκκινα τετράδια" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (2020), ένα έργο που σκηνοθέτησε και έγραψε βασιζόμενη στην αληθινή ιστορία της αντιστασιακής γιαγιάς της, Βάσως Στροφύλλα – Γεωργούλη. Η Ελεάνα κρατά τις κεραίες μνήμης ανοιχτές και ακολουθεί για μια ακόμα φορά τα ίχνη μιας ιστορίας, που αυτή τη φορά συνδέεται με την ιστορική μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στο έργο της "Περιοδεύων Θίασος" η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής. 
Ο "Περιοδεύων Θίασος" έχει στοιχεία από το βαριετέ, διανθίζεται από πρωτότυπες μουσικές του Θάνου Κοσμίδη των Burger Project και ο εξαίρετος περφόρμερ Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Γελωτοποιού. Η παράσταση παρουσιάστηκε στις 6 και 7 Αυγούστου στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" και από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα παίζεται στο θέατρο Ελέρ. 

Ο ΠΕΡΙΟΔΕΎΩΝ ΘΙΑΣΟΣ

Η υπόθεση και οι συντελεστές

Σμύρνη, Σεπτέμβρης του 1922. Ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Έχοντας μόλις γλιτώσει από τις φλόγες στην προκυμαία, τρεις θεατρίνοι, πάνω σε ένα κατάστρωμα κρατούν συντροφιά στο πλήθος μέχρι να φτάσει απέναντι. Η ταχυδακτυλουργός Νινέτ ειδικεύεται στις εξαφανίσεις πλήθους και στις γενοκτονίες. Ο Κωσταντίνος είναι ένας πίθηκος/γελωτοποιός με το όνομα του Βασιλιά που χορεύει μπαλέτο και τραγουδά άριες. Ο νοσταλγικός Ακροβάτης θυμάται την εταίρα μάνα του και τον Τούρκο πατέρα του. Φιγούρες ενός κοσμοπολιτισμού που δεν υπάρχει πια, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης.  Σχοινοβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται, ο Γελωτοποιός, η Νινέτ και ο Ακροβάτης σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αναζητούν απαντήσεις για τη ζωή, το θάνατο, όπως μόνο τα ρεμάλια οι θεατρίνοι μπορούν.

Παίζουν οι: Γιάννης Ασκάρογλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης. Σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Τρικκαλιώτης. Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα. Video design: Χρυσάνθη Μπαδέκα. Μουσικοί επί σκηνής: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Ασκάρογλου (κρουστά).

Προπώληση μέσω www.viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη" από τον Ούλριχ Ράσε: Είδαμε το φιλόδοξο εγχείρημα στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Εντυπώσεις από την παράσταση που άνοιξε, σε παγκόσμια πρεμιέρα και ελληνογερμανική συνεργασία, το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου.

Τα ραντεβού της εβδομάδας στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (30/6-6/7)

Η καρδιά του πολιτιστικού καλοκαιριού 2025 χτυπά δυνατά αυτή την εβδομάδα, με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου να παρουσιάζει σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Μια αξέχαστη εμπειρία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: 6 καλλιτέχνες αφηγούνται

Με αφορμή τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, έξι σπουδαίοι καλλιτέχνες μοιράζονται προσωπικές, συγκινητικές στιγμές από τη δική τους πορεία στο ιερό αυτό θέατρο.

Για τον Δημήτρη Τάρλοου η "Ηλέκτρα" είναι ένας κόσμος χωρίς λύτρωση – αλλά γεμάτος ακεραιότητα

Ο Δημήτρης Τάρλοου μιλά για την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο, την επιλογή των ηθοποιών, τη σημασία της ηθικής στο θέατρο και τη σκηνική του πρόταση για την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή.