Το Θέατρο Πόρτα σηκώνει αυλαία

Πόσο κοστίζει να ζεις;

Ποδαρικό στην Κεντρική Σκηνή του Πόρτα θα κάνει μια περσινή επιτυχία, το "Πόσο κοστίζει να ζεις;" της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Τρυφερό όσο και σκληρό έργο λυρικού ρεαλισμού, που χάρισε στην νεαρή Πολωνο-αμερικανίδα συγγραφέα του το Βραβείο Πούλιτζερ, το 2018, το "Πόσο κοστίζει να ζεις;" (The cost of living) είναι ένα ειλικρινές, αυθεντικό έργο που καλεί το κοινό να εξετάσει διαφορετικές οπτικές των προνομίων και της ανθρώπινης επαφής, μέσα από δύο ζευγάρια αταίριαστων ατόμων: ενός πρώην οδηγού φορτηγού και της πρώην γυναίκας του, που πρόσφατα έμεινε παράλυτη κι ενός υπερόπτη νεαρού με εγκεφαλική παράλυση και της νέας του φροντίστριας.

 

Διαβάστε Επίσης

" Αυτό που ξεχωρίζει, και φωτίζεται ιδιαίτερα στην παράσταση, είναι ότι δεν πρόκειται για ένα έργο που αφορά την αναπηρία αλλά εκθέτει τη σύγχρονη (αμερικανική) πραγματικότητα και τον άνθρωπο μέσα σε αυτή, τη μοναξιά, τις σχέσεις, την πάλη (και τη δίψα) για ζωή, τις ταξικές ανισότητες. Χωρίς να κραυγάζει, μιλάει για τη σκληρότητα της ζωής, την ευαλωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για την ανάγκη επαφής και επικοινωνίας και αντιμετωπίζει ειλικρινά και με απλότητα τις δραματικές καταστάσεις που αφηγείται" διαβάζουμε στην κριτική της Τώνιας Καράογλου για την παράσταση. Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός.  Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών. Η πρεμιέρα: 8 Οκτωβρίου για 8 παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίων: 20€, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων/ΑμΕΑ. Προσφορά έως τις 15/9 - 12€. Προπώληση εισιτηρίων από τη viva

Οικογένεια Νώε

Το πλημμυρισμένο με χιούμορ έργο για παιδιά των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου "Οικογένεια Νώε" ανεβαίνει για τρίτη φορά στο θέατρο Πόρτα μετά  το 2004, σε συν σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου με τη Σοφία Πάσχου, την ταλαντούχα σκηνοθέτιδα της ομάδας Patari. Όπως συμβαίνει με όλες τις παραστάσεις της Μικρής Πόρτας, έτσι κι αυτή θα την απολαύσουν τόσο οι μικροί όσο και οι ενήλικες, καθώς καθρεφτίζει σχέσεις των ανθρώπων και τον κόσμο μας. Οι δυο συγγραφείς αντλώντας έμπνευση από το παράξενο πλεούμενο που έφτιαξε ο Νώε για να σώσει την οικογένεια του, αλλά και πλήθος άγρια και ήμερα ζώα από τον κατακλυσμό, θίγουν με χιούμορ, ευαισθησία και συγκίνηση έννοιες όπως αυτές της προστασίας της φύσης, των οικογενειών δεσμών, της ζωής και του θανάτου. Διαβάζουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον στο σημείωμα για την παράσταση: "Η πραγματικότητα που επέβαλε ο κορωνοϊός ανέδειξε την επικαιρότητα ενός ακόμα στοιχείου του έργου: τη σκληρή πραγματικότητα του αναγκαστικού εγκλεισμού. Ο κατακλυσμός αναγκάζει τους ήρωες να συμβιώσουν σε  δύσκολες συνθήκες, καθώς η κρίση απειλεί τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και οι εντάσεις ξεσπούν εύκολα. Τότε όμως είναι που οι ήρωες της παράστασης θα αρχίσουν να  ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τη δύναμή τους και να συνειδητοποιούν πως όσα βιώνουν, είτε καλά είτε άσχημα, είναι εξίσου πολύτιμα".

Οι ρόλοι και οι ηθοποιοί που τους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Νώε-Παύλος Παυλίδης, Λία- Ελένη Δαφνή, Σίμος- Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Ρούθ- Στέφη Ποuλοπούλου,
Εύα- Μαρία Μοσχούρη, Χάμ- Άλκης Μπακογιάννης, Ζαχαρίας- Σπύρος Μαραγκουδάκης. Προγραμματισμένη πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου. Εισιτήρια: 12€, ανέργων, ΑΜΕΑ: 8€. Προσφορά έως τις 15/9 - 8€. Προπώληση εισιτηρίων από τη viva

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.