Τον Δημήτρη Λάλο σκηνοθετεί η Έλενα Μαυρίδου στην "Άλκηστη" του Ευριπίδη

Η γνωστή σκηνοθέτιδα και ηθοποιός συμπράττει με τον Δημήτρη Λάλο στην δική της σκηνική εκδοχή πάνω στο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χώρος.

Άλκηστις Σπύρος Χατζηαγγελάκης©

Η Έλενα Μαυρίδου σκηνοθετεί την "Άλκηστη" του Ευριπίδη για τη νέα σεζόν 2022-23 με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Λάλο. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης σε μορφή θεατρικού αναλογίου στο πλαίσιο της σειράς "Παραβάσεις" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Απρίλιο του 2022, κάνει πρεμιέρα σε ολοκληρωμένη μορφή το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Χώρος. Η μητρική αγάπη βρίσκεται στο επίκεντρο της σκηνικής ανάγνωσης της Έλενας Μαυρίδου πάνω στο αινιγματικό έργο που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα.
Η Άλκηστη, χωρίς να είναι μια δυναμική ηρωίδα, όπως άλλα τρανά παραδείγματα που μας έρχονται στον νου, κατακτά τον απόλυτο σεβασμό μέσα από την επιλογή της να θυσιαστεί αντί για τον σύζυγό της. Ο μόνος της όρος είναι ο Άδμητος να μην ξαναπαντρευτεί. Η αφοσίωσή της την μετατρέπει σε θύμα. Μαζί, όμως, με το νήμα της ζωής της καλείται να κόψει και τον δεσμό της μητρικής αγάπης.
Στο έργο του 438 π.Χ. ο Άδμητος, βασιλιάς της πόλης των Φερών, έχοντας κερδίσει την εύνοια του Απόλλωνα για την φιλοξενία του, κατέχει το προνόμιο της αποφυγής του πρόωρου θανάτου, αρκεί κάποιος άλλος να δεχτεί να πάρει τη θέση του στον Άδη. Η Άλκηστη είναι η μόνη που δέχεται να το κάνει. Ο Ηρακλής επισκέπτεται το παλάτι χωρίς να γνωρίζει για το θάνατό της. Όταν πληροφορείται τι έχει συμβεί αποφασίζει να τη φέρει πίσω. Επιστρέφει με την πεπλοφορεμένη ηρωίδα, χωρίς να αποκαλύψει αρχικά στον Άδμητο την ταυτότητά της. Εκείνος τη δέχεται παρά τον όρκο που έδωσε. Όταν σηκώνει το πέπλο της, τα πράγματα αλλάζουν. 

Μαζί με την Έλενα Μαυρίδου και τον Δημήτρη Λάλο ανεβαίνουν επί σκηνής οι Σωτήρης Τσακομίδης, Δήμητρα Κούζα, Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Στέργιος Κοντακιώτης.

Η μετάφραση του έργου είναι του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός του Γιώργου Μαυρίδη και οι φωτισμοί του Περικλή Μαθιέλη. Η σκηνοθέτιδα υπογράφει και τις φιγούρες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι Dirty Granny Tales σε μια απόκοσμη οπτικοακουστική εμπειρία με τον "Φιλάνθρωπο"

Στις τρεις εμφανίσεις στην Αθήνα, οι μουσικοί εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό ρόλο του αφηγητή και γίνονται οι βασικοί χαρακτήρες της δράσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2026

"Μια άλλη Θήβα": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει για καλοκαιρινή περιοδεία

Το πολυβραβευμένο έργο του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που μας συγκίνησε, ανεβαίνει ξανά σε δύο ανοιχτά θέατρα της Αθήνας. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

OPEN CALL | 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων Δημιουργών & Ομάδων "Άδειος Χώρος"

Το 2ο Φεστιβάλ "Άδειος Χώρος" επιστρέφει τον Ιούνιο 2026, ανοίγοντας ιστορικά θέατρα της Αθήνας σε νέους δημιουργούς και ομάδες. Ο οργανισμός Λυκόφως και ο Στάθης Λιβαθινός προσφέρουν πλήρη παραγωγική υποστήριξη και δωρεάν πρόσβαση στο κοινό.

Γιώργος Αλκαίος: "Το θέατρο ήρθε όταν δεν είχα πια ανάγκη να αποδείξω κάτι, αλλά να πω κάτι"

Με αφορμή τη σουρεαλιστική κωμωδία που συνυπογράφει με τον Στράτο Αγιοστρατίτη, ο Γιώργος Αλκαίος μιλά για τη μετάβαση από το τραγούδι στη σκηνή, το δημιουργικό ρίσκο, την αλήθεια ως καλλιτεχνική πυξίδα και την ανάγκη διαρκούς μεταμόρφωσης.

"Λόλα": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης και της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, οι παραστάσεις της "Λόλας" στο Παλλάς με τους Ελλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου, Γιώργο Γάλλο παίρνουν παράταση και θα συνεχιστούν έως την 1 η Μαρτίου.

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί το "Τζένη Τζένη" και η προπώληση ξεκίνησε

Στις 23 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα η μεγάλη θεατρική παραγωγή που ετοιμάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με εκλεκτούς καλλιτέχνες και η προπώληση μόλις ξεκίνησε. Μάθετε περισσότερα.

"Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι" στο Θέατρο Πορεία: Η Νάντια Κοντογεώργη ενσαρκώνει 26 φωνές σε ένα σώμα

Η πολυβραβευμένη εκδοχή του Kip Williams κάνει σήμερα πρεμιέρα και στην Αθήνα, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End και το Broadway.