"Ματωμένα χώματα": Καλοκαιρινή συνέχεια για την συγκινητική παράσταση του Γιώργου Παλούμπη

Η επιτυχημένη παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά πάνω στο συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει την περιοδεία της με περισσότερους σταθμούς.

Ματωμένα χώματα Σταύρος Χαμπάκης©

Από τις συγκινητικότερες της φετινής σεζόν είναι η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανεβάζοντας στη σκηνή το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου "Ματωμένα χώματα". Η ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, στρατιώτη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, που μεταφέρει τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή και τη φυγή των Ελλήνων από τη Σμύρνη, ζωντάνεψε από ένα ταλαντούχο θίασο σε μία παράσταση με νεύρο, κινηματογραφικό ρυθμό, υπέροχη μουσική, γεμάτη συγκίνηση και πολύ συναίσθημα.

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

"Η εστίαση στον ανθρώπινο παράγοντα, η κατάδειξη του θηρίου που είναι ο άνθρωπος, ικανός να αντέχει στις πιο σκληρές κακουχίες, αλλά και να διαπράττει τα απεχθέστερα των εγκλημάτων, χαρακτηρίζει την παράσταση που ενσωματώνει την αφήγηση στην καταιγιστική δράση και μοιράζει τον κεντρικό ρόλο του Μανώλη Αξιώτη, σε δύο ηθοποιούς: την ηλικιωμένη εκδοχή του ήρωα, που ανατρέχει στις αναμνήσεις του, και τον νεαρό άνδρα που τα έζησε: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, κατάταξη χριστιανών υπηκόων στα Τάγματα Εργασίας, έναρξη Μικρασιατικής Εκστρατείας, Καταστροφή”, διαβάζουμε στην κριτική της παράστασης από το "α”. Ο Νικήτας Τσακίρογλου ως στιβαρός αφηγητής μοιράζεται το ρόλο με τον Μιχάλη Σαράντη, ο οποίος αποδίδει μέχρι το μεδούλι τον νεαρό άνδρα που βρέθηκε στη δίνη της Ιστορίας και γνώρισε εκ των έσω τα όρια και τις ακρότητες του πλάσματος που λέγεται Άνθρωπος”. Ένας ωραίος θίασος συμπρωταγωνιστεί: Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Σταύρος Μοίρας, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου, μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής, τους Αθηνόδωρο Καρκαφίρη και Βαγγέλη Παρασκευαΐδη.
Αναζητείστε τη!

Επόμενοι σταθμοί περιοδείας
Βεάκειο 7/7, Κηποθέατρο Παπάγου 11/7, Θέατρο Βράχων 12/7, Θέατρο Πέτρας 13/7, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" 18/7, Κατράκειο 19/7

Περισσότερα για την παράσταση στην αναλυτική κριτική του "α".

Διαβάστε Επίσης

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένα χώματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber