Δυο τραγικές ηρωίδες στη σκηνή

Η «Μήδεια» και η «Ηλέκτρα» έρχονται στα ανοιχτά θέατρα. Γνωρίστε τις.

Ηλέκτρα

Γνωρίζουμε δύο εμβληματικές ηρωίδες του αρχαίου δράματος με αφορμή τις παραστάσεις της "Μήδειας" (σκηνοθεσία Αιμίλιος Χειλάκης - Μανώλης Δούνιας, έναρξη περιοδείας 29/6, θέατρο Πέτρας) και της "Ηλέκτρας" (σκηνοθεσία Γιώργος Λύρας, έναρξη περιοδείας 25/6, Κατράκειο Νίκαιας).

Μήδεια
Μαριλένα Αναστασιάδου©

ΜΗΔΕΙΑ

Η παράσταση
Την εμβληματική "Μήδεια" του Ευριπίδη θα δούμε σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια-Αιμίλιου Χειλάκη, με την Αθηνά Μαξίμου και τον Αιμίλιο Χειλάκη στους ρόλους της Μήδειας και των Ιάσωνα-Κρέοντα-Παιδαγωγού αντίστοιχα. Αιγέας, Τροφός και Άγγελος είναι ο Αναστάσης Ροϊλός, κορυφαίες του Χορού οι Μυρτώ Αλικάκη, Γιώτα Νέγκα και μουσικός-μέλος του Χορού ο Δημήτρης Καμαρωτός. (Έναρξη περιοδείας 29/6, θέατρο Πέτρας).

Το έργο
Η Μήδεια είναι η κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, η οποία βοήθησε τον Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας, να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Η συγκλονιστική ιστορία της μιλά για τη γυναίκα, ερωμένη, σύζυγο, μητέρα. Στην τραγωδία, από τα πρώτα λόγια της Τροφού αναπαριστάται η οδύνη και ο θρήνος της απατημένης από τον Ιάσονα Μήδειας, η οποία για να τον εκδικηθεί σκοτώνει τα παιδιά τους.

Το πεπρωμένο της ηρωίδας
Η Μήδεια με τη θεϊκή/δαιμονική καταγωγή ποτισμένη από εκδίκηση σκοτώνει τα παιδιά της και κλείνει τον κύκλο αίματος, που είχε ανοίξει πριν από χρόνια, όταν για να βοηθήσει τον Ιάσονα, είχε σφάξει τον αδελφό της. Είναι το σύμβολο της ολέθριας ερωτικής ζήλιας, αλλά και του "ξένου", του ανθρώπου που διαφέρει και υφίσταται γι’ αυτό έναν σκληρό κοινωνικό αποκλεισμό.

Ηλέκτρα

ΗΛΕΚΤΡΑ

Η παράσταση
Την ανατρεπτική "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη θα δούμε σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τη Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη. Στο ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Μια νουάρ εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά ανθρώπινο. (Έναρξη περιοδείας 25/6, Κατράκειο Νίκαιας).

Το έργο
Ο Αγαμέμνων επιστρέφει από τον Τρωικό Πόλεμο, για να δολοφονηθεί από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Το βασιλικό ζεύγος παντρεύει την Ηλέκτρα μ’ έναν χωρικό, για να της στερήσει τη δυνατότητα της εκδίκησης. Όταν ο επικηρυγμένος Ορέστης επιστρέφει, συναντιέται με την Ηλέκτρα, χωρίς ο ένας να αναγνωρίσει τον άλλον. Ο γέρος Παιδαγωγός τον αναγνωρίζει και τα δύο αδέλφια σχεδιάζουν την εκδίκησή τους.

Το πεπρωμένο της ηρωίδας
Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, η ευριπίδεια Ηλέκτρα συντρίβεται από το βάρος της μητροκτονίας αμέσως μετά την εκτέλεσή της. Μπορεί η μητέρα της, Κλυταιμνήστρα, να τιμωρήθηκε δίκαια, όμως ο Ορέστης και η Ηλέκτρα έπραξαν άδικα και προκειμένου να αποκατασταθεί κάποιου είδους τάξη τα δύο αδέρφια αναγκάζονται να αποχωριστούν για πάντα.

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Η ερωτική προδοσία της Μήδειας από τον Ιάσονα την οδηγεί στην απόγνωση και το φόνο, όχι μόνο της αντίζηλού της, αλλά και των ίδιων της των παιδιών.

Ηλέκτρα

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης αποφασίζουν να εκδικηθούν τη μητέρα τους και τον εραστή της, με σκοπό να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

Γιάννης Φέρτης: 60 χρόνια θέατρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες με ταλέντο, ήθος και εφηβικό πάθος.