Ο "Ματωμένος γάμος" σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη ξεκινάει περιοδεία

Το αριστούργημα του Λόρκα ανεβάζει ο δραστήριος Νικορέστης Χανιωτάκης με μια εκλεκτή διανομή σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα, ξεκινώντας από το Κατράκειο Νίκαιας και το Θέατρο Βράχων. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παράσταση.

Ματωμένος γάμος Αγγελική Κοκκοβέ©

Ο συγγραφέας και ο "Ματωμένος γάμος"

Στη σύντομη ζωή του (1898-1936), ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σημάδεψε το παγκόσμιο θέατρο διαμορφώνοντας το είδος του ποιητικού ρεαλισμού. Ο υπερρεαλισμός και ο συμβολισμός συνυπάρχουν με το γήινο, ρεαλιστικό στοιχείο στα έργα του, τα οποία εστιάζουν στις θεματικές του έρωτα, του θανάτου και της κοινωνικής καταπίεσης. Τον "Ματωμένο γάμο" τον έγραψε το 1932, εμπνευσμένος από μια πραγματική ιστορία. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας που καταλήγει σε θάνατο μεταφέρεται σε μια λυρική τραγωδία, που συναρπάζει με το βάθος του ηθογραφικού ρεαλισμού όσο και με την υπερβατική δύναμη της ποίησης και του ονειρικού στοιχείου.

Νικορέστης Χανιωτάκης
Αγγελική Κοκκοβέ©
Ο Νικορέστης Χανιωτάκης

Ο σκηνοθέτης και η παράσταση

Μόλις στα 35 του, ο Νικορέστης Χανιωτάκης έχει αναμετρηθεί με έργα σπουδαίων εκπροσώπων του παγκόσμιου δραματολογίου: Τένεσι Ουίλιαμς ("Λυσσασμένη γάτα"), Έντουαρντ Άλμπι ("Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια"), Άρθουρ Μίλερ ("Οι μάγισσες του Σάλεμ"), Ντέιβιντ Μάμετ ("Ολεάννα"), Μπέρτολτ Μπρεχτ ("Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν"), Ντάριο Φο ("Μιστέρο Μπούφο") κ.ά. Οι επιλογές του μαρτυρούν αγάπη για κάθε είδος ρεπερτορίου: τον συναρπάζουν εξίσου τα κοινωνικά, δραματικά έργα κάθε εποχής και οι διαφορετικές εκδοχές της κωμωδίας.

Τώρα καταπιάνεται με το αριστούργημα του Λόρκα, έχοντας στη διάθεσή του έναν ωραίο θίασο, με επικεφαλής τους: Μαρία Τζομπανάκη (Μάνα), Μαρία Χάνου (Νύφη), Νίκο Πουρσανίδη (Λεονάρδο) και Κωνσταντίνο Ασπιώτη (Γαμπρός). Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Καλατζόπουλος (Πατέρας της Νύφης), Χριστίνα Τσάφου (Πεθερά), Μαριάννα Πολυχρονίδη (Γυναίκα του Λεονάρδο), Κώστας Βασαρδάνης (Φεγγάρι), Ισιδώρα Δωροπούλου (Ζητιάνα), Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κοράκης, Ιφιγένεια Μακρή και Άννα Φιλιππάκη. 

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Η εμβληματική μετάφραση και οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου, ενώ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης υπογράφει τη νέα, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, την οποία εκτελούν ζωντανά οι ηθοποιοί. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αρετής Μουστάκα, οι χορογραφίες της Φαίδρας Νταϊόγλου και οι φωτισμοί του Νίκου Βούλγαρη.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει από το Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια (22/6) και το Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στο Βύρωνα (25/6). Επόμενοι σταθμοί στην Αττική: Faliro Summer Theatre (16/7), Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" (17/7), Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης (24/7), Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (6/9), Θέατρο Νταμάρι "Αλίκη Βουγιουκλάκη", Βριλήσσια (12/9) Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (16/9), Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη (20/9)

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένος γάμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Η αληθινή ιστορία ενός ανδαλουσιανού γάμου κι ενός καταπιεσμένου έρωτα που οδηγούνται στην τραγωδία σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική που αναδεικνύει το λυρισμό του Λόρκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" στο Θέατρο Ολύμπια "Μαρία Κάλλας"

Το σπουδαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται σε μια μοναδική μουσικό–θεατρική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Πεθαίνοντας ξανά και ξανά… με το "Oops" των Nova Melancholia

Στην παράσταση "Ουπς" που επανέρχεται για 6 βραδιές στο Μ54 εγκληματικές αποφάσεις που ομολογούνται με ένα "ουπς το έκανα ξανά" και ξανά, όπως στο τραγούδι της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, επανανοηματοδοτούν το ανυπάκουο "βγάλσιμο της γλώσσας" των Nova Melancholia.

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί και η Μπέττυ Αρβανίτη ενσαρκώνει τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν

Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν, με τη Μπέττυ Αρβανίτη, σε μια παράσταση όπου η εμμονή, η μοίρα και η ρωσική ψυχολογία συναντούν την ποιητική σκηνοθετική ματιά.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και ερμηνεύει το "1984": Ένα προσωπικό ταξίδι στον κόσμο του Όργουελ

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μεταφέρει το "1984", το κλασικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, στη σκηνή με έναν ηθοποιό και ζωντανή μουσική, αποκαλύπτοντας τη βία, τον έλεγχο και την ανθρώπινη ευαλωτότητα μέσα σε έναν τερατώδη κόσμο.

"Ολα…λάθος!" για Τσαλταμπάση και Μπουρδούμη

Μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών βρίσκεται στο κέντρο μιας καλοκουρδισμένης καταστροφής, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περάσεις ωραία — ακόμα κι αν όλα πάνε… λάθος! Μάθετε περισσότερα.

Ο Θανάσης Σαράντος φέρνει την "Αντιγόνη" στα ’70s

Μετά την επιτυχία του "Οιδίποδα Τυράννου", ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στον Σοφοκλή και μεταφέρει την "Αντιγόνη" στη δεκαετία του ’70, φωτίζοντας τη σύγκρουση εξουσίας και συνείδησης με σύγχρονη πολιτική ματιά. Η παράσταση έρχεται στις Ροές και ισχύει προσφορά προπώλησης early bird έως 18/1.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (12-16/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 12-16/01 και αξίζουν την προσοχή σου.