Θέατρο Πορεία: Τελευταίες παραστάσεις για το "Νυχιάνγκ" και το "Labor"

Οι δύο παραστάσεις νέων δημιουργών που ανέβηκαν στο Θέατρο Πορεία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέο Αίμα» μετρούν αντίστροφα.

Νυχιάνγκ Labor Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το Φεστιβάλ "Νέο Αίμα" έφερε στο τέλος της φετινής χειμερινής σεζόν την άνοιξη στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία με τις παραστάσεις δύο νέων γυναικών δημιουργών που απέδειξαν ότι η ελληνική δραματουργία είναι σε καλά (γυναικεία) χέρια! Ο λόγος για το "Νυχιάνγκ" της Ευαγγελίας Γατσωτή, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Δημήτρη Τάρλοου και το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη που σκηνοθέτησε η επίσης ανερχόμενη Έμιλυ Λουίζου, που μετρούν τις τελευταίες τους παραστάσεις μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου
Τα δύο έργα ξεπήδησαν μέσα από την μείζονος σημασίας για την ουσιαστική ανάπτυξη της σύγχρονης δραματουργίας πρωτοβουλία του Θεάτρου Πορεία να δημιουργήσει τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής το φθινόπωρο του 2019.

Νυχιάνγκ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κοινωνικό αφήγημα απασχολεί την Ευαγγελία Γατσωτή στο έργο με τον αινιγματικό τίτλο "Νυχιάνγκ", που παίζει με τη λέξη "νυχιά" και με την ελληνοποιημένη εκδοχή της κορεάτικης λέξης "χιανγκ" (που σημαίνει "μεγάλος αδελφός"), ισορροπώντας κάπου ανάμεσα στην ιλαροτραγωδία και τη σκοτεινή κωμωδία. Η "αντιθεατρική" και ιδιαιτέρως γοητευτική συνθήκη του μανικιούρ γίνεται το φόντο των αποκαλύψεων που προκύπτουν από τη συνάντηση της αισθητικού Αργυρώς με τη νεαρή πελάτισσα της Κάλλια, που ερμηνεύουν η Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Πορεία, Δημήτρη Τάρλοου. Το πόσο κανονικοποιημένο και ρομαντικοποιημένο είναι το κοινωνικό αφήγημα μιας γυναίκας που καταδιώκεται ή διεκδικείται ερωτικά με βίαιο τρόπο από έναν άντρα, οι λυτρωτικά υποστηρικτικές όσο και νοσηρές ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η εμπειρία της ορφάνιας είναι τα βασικά θέματα που διατρέχουν το "Νυχιάνγκ", το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμπυκνώνεται στη φράση "Υπάρχει άνθρωπος που σ’ έχει νιώσει πιο πολύ από μένα;".

Η σκοτεινή πτυχή του οικογενειακού δεσμού αλλά και ο φόβος των γηρατειών και του χρόνου που περνά ενέπνευσαν το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη. Ένα δυστοπικό μελλοντολογικό θρίλερ με μαύρο χιούμορ και πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών που έχει καταφέρει να νικήσει στο αδυσώπητο παιχνίδι του χρόνου, ζει ωστόσο απομονωμένο μετά το χαμό του παιδιού του. Ένα βράδυ ένας νεαρός που έχει χάσει τη μνήμη του από ένα ατύχημα τους χτυπάει την πόρτα. Τον φιλοξενούν, τον περιθάλπουν και σταδιακά δένονται μαζί του σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εμφάνιση του με νυστέρι, δημιουργώντας έναν κλώνο τους που γεννήθηκε βίαια στην προσπάθειά τους να διορθώσουν ο ένας τον άλλο μέχρι να γίνουν ένα.

Labor
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Η επίσης ανερχόμενη Έμιλυ Λουΐζου με τη δική της αξιοπρόσεκτη πορεία σε διάφορες σκηνές της Βρετανίας, ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης με δύο ηθοποιούς πρώτης γραμμής: τον Στέλιο Μάινα και την Ιωάννα Παππά, ενώ το ρόλο του υποτιθέμενου παιδιού τους ερμηνεύει ο νέος ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς.

Και οι δύο παραστάσεις παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Νυχιάνγκ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η ιεροτελεστία του μανικιούρ γίνεται αφορμή για μια σκοτεινή κωμωδία που ξετυλίγει το κοινωνικό αφήγημα της γυναίκας του σήμερα αλλά και την εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.