"Νέο Αίμα" στο Πορεία: Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Ανθή Τσιρούκη και τη σκηνοθέτρια Έμιλυ Λουίζου με αφορμή την παράσταση "Labor"

Το πρώτο βραβευμένο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου «Νέο Αίμα».

Ανθή Τσιρούκη Έμιλυ Λουίζου Labor

Τα διαδοχικά lockdowns μπορεί να καθυστέρησαν το ανέβασμα στη σκηνή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, αλλά δεν το απέτρεψαν οριστικά. Ο λόγος για την παράσταση του έργου της Ανθής Τσιρούκη, "Labor", που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, που ξεκίνησε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2019-20. Το δικό της έργο ήταν που διακρίθηκε από την τριμελή επιτροπή (δηλαδή τον Δημήτρη Τάρλοου, την Έρι Κύργια και τον Στρατή Πασχάλη), προκειμένου να παρουσιαστεί στη σκηνή του Πορεία, και ύστερα από αναβολές δύο χρόνων ήρθε η ώρα να το δούμε, με τη συμμετοχή του Στέλιου Μάινα, της Ιωάννας Παππά και του Ορέστη Χαλκιά (από 3/5). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ανερχόμενη Έμιλυ Λουίζου.

Ανθή Τσιρούκη

Ανθή Τσιρούκη

Οι σπουδές

Έχει σπουδάσει ψηφιακή επεξεργασία εικόνας-ήχου, υποκριτική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει βίντεο παραστάσεων, αλλά έχει συμμετάσχει σε κάποιες και ως ηθοποιός. Ήταν όμως και μία από τους τριάντα φιλόδοξους δραματουργούς που φοίτησαν στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής που λειτούργησε στο θέατρο Πορεία, υπό την καθοδήγηση των συγγραφέων Θανάση Τριαρίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

 Η έμπνευση

Το έργο της "Labor" είναι μια διατοπική ιστορία με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών, που ζει απομονωμένο και έχει καταφέρει να νικάει το χρόνο. Συναντιούνται με έναν νέο που έχασε τη μνήμη του, αρχίζουν να δένονται μαζί του και να τον υποβάλλουν σε μια σειρά από επεμβάσεις προκειμένου να μοιάσει στο παιδί που θα είχαν.

Το στοίχημα

Μέσα από το έργο της θέλει να μιλήσει για τον καθωσπρεπισμό που καταπιέζει τα βασικά μας ένστικτα, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια αλλαγμένα αλλά πάντα βίαια, για τη διάθεση δύο ανθρώπων να γίνουν ένα, διορθώνοντας ο ένας τον άλλο, αλλά και για την ανάγκη μας να υπάρχουμε στο χρόνο αναλλοίωτοι.

Έμιλυ Λουίζου
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Έμιλυ Λουίζου


Οι σπουδές

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην αγγλική λογοτεχνία έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό́ Theatre Directing του Birkbeck College. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη σκηνοθεσία και η δουλειά της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και του θεατρικού κόσμου της βρετανικής πρωτεύουσας. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα θέατρα της Αγγλίας, και πιο πρόσφατα ως βοηθός σκηνοθέτη στο Royal Shakespeare Company.

Η έμπνευση

Το ευρηματικό κείμενο που επιλέχτηκε για το φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου έχει στοιχεία θρίλερ και απαντά σε επιτακτικά ερωτήματα του σύγχρονου τρόπου σκέψης. Την έμπνευση της νεαρής σκηνοθέτριας πυροδότησε η συνάντησή της με δυο καταξιωμένους ηθοποιούς διαφορετικών γενεών, τον Στέλιο Μάινα και την Ιωάννα Παππά.

Το στοίχημα

Το κοίταγμα πίσω από τα συμβάντα μιας ιστορίας, στην ουσία του έργου, χωρίς περιττή περιγραφικότητα είναι πάντα ένα στοίχημα για το σκηνοθέτη. Η Έμιλυ Λουίζου έρχεται αντιμέτωπη με τη διαχείριση ενός δύσκολου θέματος, την ασφυκτική αγάπη των γονιών και τη βίαιη μετατροπή του παιδιού σε κλώνο τους.

φωτογραφία παράστασης στο εξώφυλλο: Θωμάς Ζήκος© (βίντεο), Μαρίζα Καψαμπέλη© (φωτογραφίες).

Περισσότερες πληροφορίες

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.