"Νέο Αίμα" στο Πορεία: Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Ανθή Τσιρούκη και τη σκηνοθέτρια Έμιλυ Λουίζου με αφορμή την παράσταση "Labor"

Το πρώτο βραβευμένο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου «Νέο Αίμα».

Ανθή Τσιρούκη Έμιλυ Λουίζου Labor

Τα διαδοχικά lockdowns μπορεί να καθυστέρησαν το ανέβασμα στη σκηνή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, αλλά δεν το απέτρεψαν οριστικά. Ο λόγος για την παράσταση του έργου της Ανθής Τσιρούκη, "Labor", που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, που ξεκίνησε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2019-20. Το δικό της έργο ήταν που διακρίθηκε από την τριμελή επιτροπή (δηλαδή τον Δημήτρη Τάρλοου, την Έρι Κύργια και τον Στρατή Πασχάλη), προκειμένου να παρουσιαστεί στη σκηνή του Πορεία, και ύστερα από αναβολές δύο χρόνων ήρθε η ώρα να το δούμε, με τη συμμετοχή του Στέλιου Μάινα, της Ιωάννας Παππά και του Ορέστη Χαλκιά (από 3/5). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ανερχόμενη Έμιλυ Λουίζου.

Ανθή Τσιρούκη

Ανθή Τσιρούκη

Οι σπουδές

Έχει σπουδάσει ψηφιακή επεξεργασία εικόνας-ήχου, υποκριτική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει βίντεο παραστάσεων, αλλά έχει συμμετάσχει σε κάποιες και ως ηθοποιός. Ήταν όμως και μία από τους τριάντα φιλόδοξους δραματουργούς που φοίτησαν στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής που λειτούργησε στο θέατρο Πορεία, υπό την καθοδήγηση των συγγραφέων Θανάση Τριαρίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

 Η έμπνευση

Το έργο της "Labor" είναι μια διατοπική ιστορία με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών, που ζει απομονωμένο και έχει καταφέρει να νικάει το χρόνο. Συναντιούνται με έναν νέο που έχασε τη μνήμη του, αρχίζουν να δένονται μαζί του και να τον υποβάλλουν σε μια σειρά από επεμβάσεις προκειμένου να μοιάσει στο παιδί που θα είχαν.

Το στοίχημα

Μέσα από το έργο της θέλει να μιλήσει για τον καθωσπρεπισμό που καταπιέζει τα βασικά μας ένστικτα, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια αλλαγμένα αλλά πάντα βίαια, για τη διάθεση δύο ανθρώπων να γίνουν ένα, διορθώνοντας ο ένας τον άλλο, αλλά και για την ανάγκη μας να υπάρχουμε στο χρόνο αναλλοίωτοι.

Έμιλυ Λουίζου
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Έμιλυ Λουίζου


Οι σπουδές

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην αγγλική λογοτεχνία έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό́ Theatre Directing του Birkbeck College. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη σκηνοθεσία και η δουλειά της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και του θεατρικού κόσμου της βρετανικής πρωτεύουσας. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα θέατρα της Αγγλίας, και πιο πρόσφατα ως βοηθός σκηνοθέτη στο Royal Shakespeare Company.

Η έμπνευση

Το ευρηματικό κείμενο που επιλέχτηκε για το φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου έχει στοιχεία θρίλερ και απαντά σε επιτακτικά ερωτήματα του σύγχρονου τρόπου σκέψης. Την έμπνευση της νεαρής σκηνοθέτριας πυροδότησε η συνάντησή της με δυο καταξιωμένους ηθοποιούς διαφορετικών γενεών, τον Στέλιο Μάινα και την Ιωάννα Παππά.

Το στοίχημα

Το κοίταγμα πίσω από τα συμβάντα μιας ιστορίας, στην ουσία του έργου, χωρίς περιττή περιγραφικότητα είναι πάντα ένα στοίχημα για το σκηνοθέτη. Η Έμιλυ Λουίζου έρχεται αντιμέτωπη με τη διαχείριση ενός δύσκολου θέματος, την ασφυκτική αγάπη των γονιών και τη βίαιη μετατροπή του παιδιού σε κλώνο τους.

φωτογραφία παράστασης στο εξώφυλλο: Θωμάς Ζήκος© (βίντεο), Μαρίζα Καψαμπέλη© (φωτογραφίες).

Περισσότερες πληροφορίες

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο τόρνος": Μια μαύρη κωμωδία για τη βία με ελληνική υπογραφή στο Olvio

Το έργο του Γιάννη Κεντρωτά που αντλεί από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ξανθίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Το πάρτι της ζωής μου

Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών.

Βρικόλακες

Κλασικότροπη παράσταση που έχει ως κύριο μέλημα να κατεβάσει το σπουδαίο δράμα στην πλατεία, όμως εγκλωβίζεται τελικά σε έναν στεγνό διδακτισμό και μόλις που καταφέρνει να μεταδώσει κάτι από την αιχμηρότητά του.

Στιγμιότυπα από το "Έκτο πάτωμα" του Γιώργου Βάλαρη στο Ακροπόλ

Ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστεί στη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί που ανεβαίνει σε μια μεγάλη παραγωγή.

Το "Τender Napalm" του Philip Ridley για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή

Σε αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο, ο συγγραφέας θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.

Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.