Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

"Νέο Αίμα" στο Πορεία: Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Ανθή Τσιρούκη και τη σκηνοθέτρια Έμιλυ Λουίζου με αφορμή την παράσταση "Labor"

Το πρώτο βραβευμένο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου «Νέο Αίμα».

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Ανθή Τσιρούκη Έμιλυ Λουίζου Labor

Τα διαδοχικά lockdowns μπορεί να καθυστέρησαν το ανέβασμα στη σκηνή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, αλλά δεν το απέτρεψαν οριστικά. Ο λόγος για την παράσταση του έργου της Ανθής Τσιρούκη, "Labor", που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, που ξεκίνησε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2019-20. Το δικό της έργο ήταν που διακρίθηκε από την τριμελή επιτροπή (δηλαδή τον Δημήτρη Τάρλοου, την Έρι Κύργια και τον Στρατή Πασχάλη), προκειμένου να παρουσιαστεί στη σκηνή του Πορεία, και ύστερα από αναβολές δύο χρόνων ήρθε η ώρα να το δούμε, με τη συμμετοχή του Στέλιου Μάινα, της Ιωάννας Παππά και του Ορέστη Χαλκιά (από 3/5). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ανερχόμενη Έμιλυ Λουίζου.

Ανθή Τσιρούκη

Ανθή Τσιρούκη

Οι σπουδές

Έχει σπουδάσει ψηφιακή επεξεργασία εικόνας-ήχου, υποκριτική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει βίντεο παραστάσεων, αλλά έχει συμμετάσχει σε κάποιες και ως ηθοποιός. Ήταν όμως και μία από τους τριάντα φιλόδοξους δραματουργούς που φοίτησαν στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής που λειτούργησε στο θέατρο Πορεία, υπό την καθοδήγηση των συγγραφέων Θανάση Τριαρίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

 Η έμπνευση

Το έργο της "Labor" είναι μια διατοπική ιστορία με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών, που ζει απομονωμένο και έχει καταφέρει να νικάει το χρόνο. Συναντιούνται με έναν νέο που έχασε τη μνήμη του, αρχίζουν να δένονται μαζί του και να τον υποβάλλουν σε μια σειρά από επεμβάσεις προκειμένου να μοιάσει στο παιδί που θα είχαν.

Το στοίχημα

Μέσα από το έργο της θέλει να μιλήσει για τον καθωσπρεπισμό που καταπιέζει τα βασικά μας ένστικτα, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια αλλαγμένα αλλά πάντα βίαια, για τη διάθεση δύο ανθρώπων να γίνουν ένα, διορθώνοντας ο ένας τον άλλο, αλλά και για την ανάγκη μας να υπάρχουμε στο χρόνο αναλλοίωτοι.

Έμιλυ Λουίζου
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Έμιλυ Λουίζου


Οι σπουδές

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην αγγλική λογοτεχνία έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό́ Theatre Directing του Birkbeck College. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη σκηνοθεσία και η δουλειά της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και του θεατρικού κόσμου της βρετανικής πρωτεύουσας. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα θέατρα της Αγγλίας, και πιο πρόσφατα ως βοηθός σκηνοθέτη στο Royal Shakespeare Company.

Η έμπνευση

Το ευρηματικό κείμενο που επιλέχτηκε για το φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου έχει στοιχεία θρίλερ και απαντά σε επιτακτικά ερωτήματα του σύγχρονου τρόπου σκέψης. Την έμπνευση της νεαρής σκηνοθέτριας πυροδότησε η συνάντησή της με δυο καταξιωμένους ηθοποιούς διαφορετικών γενεών, τον Στέλιο Μάινα και την Ιωάννα Παππά.

Το στοίχημα

Το κοίταγμα πίσω από τα συμβάντα μιας ιστορίας, στην ουσία του έργου, χωρίς περιττή περιγραφικότητα είναι πάντα ένα στοίχημα για το σκηνοθέτη. Η Έμιλυ Λουίζου έρχεται αντιμέτωπη με τη διαχείριση ενός δύσκολου θέματος, την ασφυκτική αγάπη των γονιών και τη βίαιη μετατροπή του παιδιού σε κλώνο τους.

φωτογραφία παράστασης στο εξώφυλλο: Θωμάς Ζήκος© (βίντεο), Μαρίζα Καψαμπέλη© (φωτογραφίες).

Περισσότερες πληροφορίες

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

H Ελευσίνα είναι το πολιτιστικό hot spot του καλοκαιριού

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης".

25/06/2022

Θέατρο, χορός και μουσική στο απόλυτο φεστιβάλ του καλοκαιριού

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα με 14 διαφορετικές εκδηλώσεις ετοίμασαν οι δημιουργοί του Christmas Theater για το City Garden Festival.

Ο μύθος του Περσέα μέσα από ένα παραδοσιακό παραμύθι στο Κηποθέατρο ΚΑΛΕΝΔΩ

Η παράσταση αφήγησης "Στη θάλασσα με τον Περσέα" θα παρουσιαστεί με ζωντανή μουσική από την Ειρήνη Νικολακοπούλου.

Σπουδαία εμπειρία να βλέπεις παράσταση μαζί με τις κρατούμενες του Κορυδαλλού

Εμπειρία ζωής ήταν η παρουσίαση της παράστασης "Νυχιάνγκ" του Θεάτρου Πορεία στο χώρο προαυλισμού των γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

"Μάτια τέσσερα" του Γιάννη Τσίρου και "170 τετραγωνικά/Moonwalk" του Γιωργή Τσουρή στο Ιλίσια-Βολανάκης τον Οκτώβριο

Με δύο διακεκριμένα νεοελληνικά έργα ανοίγει τη νέα σεζόν το θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Το Θέατρο Πορεία φιλοξενεί τον ηθοποιό Σωκράτη Αλαφούζο και την ταινία του "Between Black and White"

Ο Σωκράτης Αλαφούζος μαζί με την Δρ. Κλινική Ψυχολογίας Τίνια Απέργη θα συζητήσουν μαζί με το κοινό, μετά την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του "Between Black and White".

"Νυχιάνγκ": Παράσταση στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Ευαισθητοποιημένο κοινωνικά το θέατρο Πορεία παρουσιάζει το "Νυχιάνγκ", μία από τις δυνατότερες παραστάσεις του, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.