Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Η Creo Dance Company χορεύει με το οικείο και το ανοίκειο

Η ομάδα σύγχρονου χορού της Πωλίνας Κρεμαστά έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο με τη νέα της δουλειά μόνο για έξι παραστάσεις.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
In a habit Παναγιώτης Ανδριανός©

Τη συνεργασία της με τον μουσικό Μπάμπη Παπαδόπουλο ανανεώνει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Πωλίνα Κρεμαστά στη νέα δουλειά της ομάδας σύγχρονου χορού Creo Dance Company που έρχεται από 1 έως 6 Ιουνίου στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου. "ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ” είναι ο πρωτότυπος και ανοιχτός σε μεταφράσεις τίτλος του έργου που αποτελεί μια χωροποιητική συνύπαρξη της τέχνης του χορού, της σκηνογραφίας και της μουσικής.

In a habit
Παναγιώτης Ανδριανός©

Μετά την διεθνή πρεμιέρα της τελευταίας της παράστασης "Commun” στο χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists της Δανίας στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, η Πωλίνα Κρεμαστά συνεχίζει την έρευνά της "που αποτυπώνει τον έρωτά μου για την κίνηση, το χορό και το αέναο ταξίδι της αναζήτησης εκείνου του ρυθμού που γεννά αφηγήσεις”, όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της στο "α”. Το "ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ” αναζητά την ανθρώπινη κατάσταση και κατοίκηση, μέσα από την εξερεύνηση του οικείου και το παιχνίδι με το ανοίκειο. Τα σώματα των χορευτών/τριών -Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Γιώργος Βασιλόπουλος, Νίκος Γρηγοριάδης και Βάσια Ζορμπαλή- πλάθουν και πλάθονται από το χάρτινο ποτάμι, το οποίο ρέει από μία αέναη πηγή παραγωγής. Συνδιαμορφώνουν τοπία και τα οικειοποιούνται.

In a habit
Παναγιώτης Ανδριανός©

Το λογοπαίγνιο του τίτλου "in(a)habit” φανερώνει μία ανοιχτότητα νοημάτων. Το "μέσα”  (in) ορίζει έναν τόπο, ενώ το "μία” (a) υπονοεί μία αμφισημία, αφήνει χώρο για το "άλλο”. Στη συνέχεια η λέξη "συνήθεια” (habit) συναντάται ελεύθερη, ποιητική. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζεται και η ενέργεια του κατοικώ (inhabit). Η ομάδα την ενσωματώνει και επαναμαγεύεται στις εσοχές της. "Κατοικώ” σημαίνει είμαι παρών/ούσα, ανήκω μέσα από πράξεις οικειοποίησης. Ανάμεσα στα σώματα και την ύλη κατοικεί και κατοικείται η μουσική και ο ήχος προτείνοντας και διανοίγοντας αόρατα τελετουργικά τοπία.

Η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά σημειώνει

"Εμείς οι χορευτές/τριες, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από το σώμα, κατοικούμε τον χώρο και τον χρόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υλικό που θα ξεδιπλώνει και θα τυλίγει τη σωματική κατάσταση. Ένα υλικό που δεν θα προτείνει απόλυτους χώρους αλλά θα συν-ποιεί χώρους και τρόπους μαζί με τα σώματα. Μια κινητική, εν δυνάμει υλικότητα που θα μεταμορφώνει τα σώματα σε δημιουργούς και παράλληλα σε δέκτες, ακροατές, παρατηρητές. Μία ποιητική αρμονία μεταποίησης. Το υλικό αυτό είναι για εμάς το χαρτί. Με τη ρευστή και ζωντανή του γλυπτικότητα, τη συμμόρφωση αλλά και την ανυπακοή του, αφήνει πάντα ένα πλεόνασμα πιθανοτήτων, οι οποίες κρατούν την έμπνευση σε εγρήγορση. Χορογραφία, μουσική και σκηνογραφία μετατρέπουν το άψυχο σε ζωντανό, το ορισμένο σε πολλαπλό και αντίστροφα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Ο χιουμοριστικός μακάβριος χορός του Μάρτιν Τσίμερμαν

Ο διακεκριμένος Ελβετός σκηνοθέτης και χορογράφος μεταμορφώνεται σε "Θάνατο" και παίζει με τις μαριονέτες του σε μια περφόρμανς - απόδραση σε ένα παράλληλο σύμπαν που μοιάζει με το δικό μας.

20/06/2022

Ξεκινά η συζήτηση για μια Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση Χορού

Οι επαγγελματίες του χορού ανοίγουν ένα χώρο διαλόγου και σκέψης για το απόν Πανεπιστήμιο Χορού και μας καλούν να φανταστούμε πώς μπορεί αυτό να γίνει πράξη. Αξίζει να μάθετε περισσότερα.

Μαριέλα Νέστορα: "Bιαστικά προσπαθούμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα που είναι ήδη τρύπια"

Η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα κάνει ένα σύντομο flash back, μιλά για τους καλλιτέχνες που θαυμάζει, για την παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών που δεν θα χάσει και για τη νέα της παράσταση στο Θησείον.

Αμερικανική σάτιρα και ελληνικός χορός στην Πειραιώς 260

Ιδανική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά και ετερόκλητα είδη θεαμάτων, με την παρωδία του Nature Theater of Oklahoma, "Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα", και τη χορευτική παράσταση της Ιωάννας Πορτόλου "Amazing", που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η γυναικεία δύναμη του χορού και του θεάτρου στην Πειραιώς 260

Αυτές είναι οι έξι σκηνοθέτιδες και χορογράφοι που καταλαμβάνουν φέτος τον Χώρο E’ της Πειραιώς 260 με τα πρωτοποριακά τους έργα που στέκονται δυναμικά απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι πάνω στο δίπολο ουτοπία-δυστοπία.

Ο flamenco παλμός της Ελλάδας χτυπά στο "Hola Flamenco Festival"

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, flamenco καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και διαφορετικών ειδών μουσικοί ενώνονται σε μια ανεπανάληπτη γιορτή στη χώρα μας.

Συναυλία, διάλεξη και χορός σε ένα - out of the box - "Live" από τη Σοφία Μαυραγάνη

Η Μαρία Βούρου, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Larry Gus /Παναγιώτης Μελίδης παίζουν επί σκηνής με τη δύναμη του λόγου, της θεωρίας, της μουσικής και της κίνησης και συνθέτοντας ένα νέο συλλογικό κείμενο, αντλώντας από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.