Τελευταία παράσταση για "Μινόρε", "Μαρίκα Νίνου", "Μάγισσες του Σάλεμ"

Την Κυριακή 3 Απριλίου είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δούμε τρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν τη θεατρική σεζόν 2021-2022.

Το Μινόρε

"Το Μινόρε"

Ο Τάκης Τζαμαργιάς δίνει θεατρική μορφή στη θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ "Το μινόρε της αυγής" των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου στο θέατρο Ιλίσια. Το "Μινόρε", σε θεατρική μεταφορά Δημήτρη Χαλιώτη, θα μας ταξιδέψει με νοσταλγική διάθεση σε ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό στην Ιστορία του Ρεμπέτικου και τον Πειραιά του ‘30 με πρωταγωνιστές ρεμπέτες, ανυπότακτους και ανθρώπους του περιθωρίου που έφεραν τη μουσική τους από "την υπόγεια την ταβέρνα" στα σαλόνια και στα χείλη όλου του κόσμου. Αξιοσημείωτος είναι ο θίασος που πρωταγωνιστεί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαρία Τσιμά, Χριστίνα Μαξούρη, Μαρία Παπαφωτίου στη θέση της Αλεξάνδρας Αϊδίνη, κ.ά., με τη συνδρομή των Αντώνη και Θοδωρή Ξηντάρη  στη ζωντανή μουσική και τα τραγούδια (πρώτη φωτο: Σταύρος Χαμπάκης©).

Διαβάστε την κριτική του "α" για το "Μινόρε" εδώ.

Μαρίκα Νίνου
Alex Kat©

"Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο"

Ο γοητευτικός κόσμος του ρεμπέτικου τραγουδιού ξεδιπλώνεται μέσα από την περιπετειώδη ζωή της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρίκας Νίνου που αξιοποιεί η Μαριάννα Κάλμπαρη στην παράσταση "Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο", σε δική της σύλληψη και σκηνοθεσία, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Η σκηνή της Φρυνίχου πλημμυρίζει από τους ήχους του ρεμπέτικου σε μία παράσταση που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι με τη δραματοποιημένη αφήγηση, τα ακροβατικά και τον χορό. Με άξονα γνωστά αλλά και λιγότερο διαδεδομένα ρεμπέτικα τραγούδια, ζωντανεύει επί σκηνής μια ολόκληρη εποχή με τα ήθη και τους πρωταγωνιστές της, μέσα από πρωτότυπα κείμενα της Μαριάννας Κάλμπαρη, γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επιστολές της ίδιας της Μαρίκας Νίνου, οικείων, συνεργατών και συναδέλφων της. Συνεργάτης της σκηνοθέτιδας στη δραματουργία αλλά και στη σκηνοθεσία είναι ο Γιάννος Περλέγκας, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στην ζωντανή ερμηνεία των τραγουδιών, τη μουσική επιμέλεια και την ενορχήστρωση, ενώ συμπρωταγωνιστεί με τους Βερόνικα Δαβάκη (στο ρόλο της Νίνου αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή, τόσο από άποψη υποκριτικής όσο και φωνητικής ερμηνείας), Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρη Μαγγίνα και Μάνο Στεφανάκη. Μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα (κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι, μπαγλαμάς) επί σκηνής βρίσκονται οι μουσικοί Αυγερινή Γάτση (πιάνο, ακορντεόν), Στράτος Γκρίτζαλης (μπουζούκι), και Μπάμπης Παπαδημητρίου (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς).

Διαβάστε την κριτική του "α" για την παράσταση "Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο" εδώ.

"Οι μάγισσες του Σάλεμ"

Στο θέατρο "Δημήτρης Χορν" σκηνοθέτησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης τις "Μάγισσες του Σάλεμ" του Άρθουρ Μίλερ, σε δική του μετάφραση. Οι Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας και Μελίνα Βαμβακά πρωταγωνιστούν στην ατμοσφαιρική παράσταση που μας μεταφέρει στη δίκη των μαγισσών που έγινε στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, η οποία οδήγησε στο θάνατο είκοσι κατοίκους του χωριού με την κατηγορία της μαγείας. Το τολμηρό έργο πραγματεύεται τον παράφορο έρωτα της Άμπιγκεϊλ για τον κεντρικό ήρωα, Τζον Πρόκτορ, έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο άνδρα ο οποίος ωστόσο την απορρίπτει και διαλέγει να μείνει στο πλάι της συζύγου του. Έτσι, εκείνη μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού του κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω. Οι κάτοικοι του Σάλεμ τις ανακαλύπτουν και οι γυναίκες κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Ο Άρθουρ Μίλερ έγραψε τις βραβευμένες με Τόνι "Μάγισσες" το 1953 με αφορμή την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού. Ο ευφυής παραλληλισμός των διώξεων του μακαρθισμού με το "κυνήγι μαγισσών" που επικράτησε στο Σάλεμ (όρος που εισήγαγε ο ίδιος ο συγγραφέας στον 20ο αιώνα) ανέδειξε το έργο σε μια διαχρονική καταγγελία κατά των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων, του φανατισμού και της καταπάτησης των πολιτικών ελευθεριών. Με άξονα τη βαθιά αυτή πολιτική διάσταση του έργου, η παράσταση εστιάζει στην ασφυκτική θρησκευτικότητα, τη διαπλοκή στις ανθρώπινες σχέσεις και τη βία που ασκείται στην κοινωνία τόσο από τους φορείς της εξουσίας, όσο και μεταξύ των μελών της. Το καστ συμπληρώνουν οι Θωμάς Γκαγκάς, Κατερίνα Νικολοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Αντουανέτα Παπαδοπούλου και Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθ.

Διαβάστε την κριτική του "α" για τις "Μάγισσες του Σάλεμ" εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 110 '

Η περιπετειώδης ζωή της ερμηνεύτριας, που κατέκτησε τη δική της θέση στον ανδροκρατούμενο χώρο του ρεμπέτικου, ζωντανεύει μέσα από πρωτότυπα κείμενα, ντοκουμέντα, ζωντανή μουσική, χορό και ακροβατικά.

Το Μινόρε

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Βασισμένη στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής», η παράσταση μας ταξιδεύει στον Πειραιά του '30 με αγαπημένα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου.

Οι μάγισσες του Σάλεμ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της καταδίκης ως μαγισσών 20 γυναικών στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, το αριστούργημα του Μίλερ είναι μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber