Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο

3,5

Η ζωή και η προσωπικότητα της Μαρίκας Νίνου δίνει το έναυσμα σε μια παράσταση που ζωντανεύει με δωρικότητα, αρχοντιά και πάθος το «μύθο» της σπουδαίας τραγουδίστριας, καθώς και του ρεμπέτικου.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο Alex Kat©

Έχει μια δωρικότητα και μαζί μια λαϊκή αρχοντιά και μια φλόγα η παράσταση που υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, καθώς και πάθος και συναίσθημα, όπως η μουσική και τα τραγούδια των ρεμπετών. Ο "μύθος" της Μαρίκας Νίνου δίνει το έναυσμα για μια σκηνική αναμέτρηση μαζί του, όχι για να ψάξει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, αλλά για να φέρει κάτι από αυτόν στο δικό μας τώρα, μαζί με τους μύθους των άλλων μεγάλων του ρεμπέτικου, του Βασίλη Τσιτσάνη, της Σωτηρίας Μπέλλου.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
Alex Kat©

Ωραία η δραματουργία (τη συνυπογράφει, όπως και τη σκηνοθεσία, ο Γιάννος Περλέγκας) ξεφεύγει από το αναμενόμενο, δηλαδή την αφήγηση γεγονότων με παρεμβολή τραγουδιών της εποχής. Η παράσταση εκτυλίσσεται μεν ως μια μεγάλη εξιστόρηση, αλλά ο πρωτοπρόσωπος λόγος δίνει διαφορετική διάσταση σε όσα λέγονται, ενώ οι ήρωες, καθώς μοιράζονται τις ιστορίες τους μεταξύ τους, μοιάζουν σαν να αλληλοσυστήνονται, μεταφέροντας στη σκηνή ευαισθησία και εσωτερικότητα. Η σκηνοθεσία από τη μεριά της απομακρύνεται από τη λύση ενός κλασικότροπου, μετωπικού στησίματος, απλώνεται σε όλο το θέατρο, επιχειρεί να προσδώσει όγκο στα δρώμενα και να συλλάβει την προσωπικότητα της Μαρίκας Νίνου, της γυναίκας που λέγεται ότι έσπασε με το ταμπεραμέντο της το κατεστημένο της υιοθέτησης "ανδρικής" συμπεριφοράς από τις τραγουδίστριες προκειμένου να επιβιώσουν στον κόσμο του ρεμπέτικου.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
Alex Kat©

Πολλά επιστρατεύονται σε αυτό το εγχείρημα: πρόζα, τραγούδι, μουσική (εκτελεσμένη ζωντανά από ηθοποιούς της παράστασης, καθώς και από τρεις μουσικούς), σπάσιμο της δράσης με αφήγηση, ακόμη και ακροβατικά - μία τέχνη που εξάσκησε για λίγο η Νίνου όταν γνώρισε τον δεύτερο άνδρα της, τον ακροβάτη Νίνο, από τον οποίο πήρε το όνομα με το οποίο καθιερώθηκε. Η σχέση της με τον Τσιτσάνη γίνεται ίσως το επίκεντρο της παράστασης, δίνοντας στη δραματουργία την ευκαιρία να μιλήσει στην κυριολεξία μέσα από τα τραγούδια που αφηγούνται με τον δικό τους, μοναδικά γλαφυρό τρόπο, την ιστορία, χωρίς όμως να εξαντλείται σε αυτή, καθώς σκιαγραφεί συνολικά το μουσικό και κοινωνικοπολιτικό τοπίο της δεκαετίας 1945-1955.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
Alex Kat©

Πάνω στην άδεια σκηνή, που γεμίζει μόνο με μερικά ξύλινα κιβώτια, σαν αυτά που μεταφέρονταν στα αμπάρια των πλοίων (σε ένα πλοίο που έφευγε από την καιόμενη Σμύρνη το 1922 γεννήθηκε η Νίνου), οι ερμηνευτές της παράστασης, ντυμένοι πολύ ωραία από τη Λουκία Χουλιάρα (δικό της είναι και το σκηνικό) ζουν τις ιστορίες των ηρώων, περνώντας συνεχώς από την αφήγηση στην ερμηνεία του ρόλου. Η Βερόνικα Δαβάκη στο ρόλο της Νίνου αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή, τόσο από άποψη υποκριτικής όσο και φωνητικής ερμηνείας, όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί: ο Γιάννος Περλέγκας, η Ευγενία Αποστόλου, ο Δημήτρης Μαγγίνας και ο Μάνος Στεφανάκης, ενώ η Χριστίνα Σουγιουλτζή (που υπογράφει τη χορογραφία) μεταφέρει με τον ακροβατικό χορό της ακόμη μία διάσταση από την ψυχή της Νίνου, διαρρηγνύοντας το όποιο ρεαλιστικό κλίμα της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 110 '

Η περιπετειώδης ζωή της ερμηνεύτριας, που κατέκτησε τη δική της θέση στον ανδροκρατούμενο χώρο του ρεμπέτικου, ζωντανεύει μέσα από πρωτότυπα κείμενα, ντοκουμέντα, ζωντανή μουσική, χορό και ακροβατικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".