Γιορτές με παραστάσεις για κάθε διάθεση!

Επειδή δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια εορταστική θεατρική έξοδο, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες προτάσεις, που καλύπτουν όλα τα γούστα από κωμωδία έως μυστήριο και από υπερθεάματα έως εναλλακτικές παραστάσεις.

κολάζ χριστουγεννιάτικες προτάσεις θεάτρου

Νοσταλγία και (υπερ)θέαμα 

Στο "Μινόρε" ο Τάκης Τζαμαργιάς αναβιώνει την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου με έμπνευση τη θρυλική σειρά "Το μινόρε της αυγής" (Δημοτικό Πειραιά). Το εμβληματικό βιβλίο του Ταχτσή "Το τρίτο στεφάνι" σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και μας ταξιδεύει στην ελληνική ιστορία του 20ού αι. (Παλλάς). Το "Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη" της Μιμής Ντενίση ακολουθεί τους ήρωες της "Σμύρνης μου, αγαπημένης" στη νέα τους ζωή (ΙΜΕ-Ελληνικός Κόσμος), ενώ στους τελευταίους Έλληνες της Πόλης είναι αφιερωμένο το "Κάποτε στο Βόσπορο" που σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου (Βεάκη). O Μάκης Δελαπόρτας αποτίνει φόρο τιμής στη χρυσή εποχή της επιθεώρησης στην "Κυρία Επιθεώρηση" (Βέμπο).

Το Μινόρε
Το Μινόρε

Cult Χριστούγεννα στο Red Jasper Cabaret Theatre

Η εναλλακτική σκηνή της Κυψέλης χρωματίζει τις φετινές γιορτές με cult διάθεση και πρωτότυπες προτάσεις που ιντριγκάρουν! Η Μαρία Βασιλοπούλου και η Marianah Grindr μάς εύχονται "Καλές γιορτές, Χρυσό μου!", σε ένα ιδιαίτερο θέαμα όπου το drag show παντρεύεται με την σόουλ και την τζαζ μουσική, ενώ η Βάσια Βασιλείου και ο Γιάννης Τσούκας μας συστήνουν τον Αριστοφάνη όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, ερμηνεύοντας οχτώ από τις κωμωδίες του αρχαίου κωμωδιογράφου σε φουλ γκλαμ χριστουγεννιάτικη εκδοχή, στο "Aristophanes The Show"

Aristophanes The Show
Aristophanes The Show

Μαγικές μουσικοθεατρικές εμπειρίες

Η Εύα Κοτανίδη ερμηνεύει τραγούδια της θρυλικής Dalida και μας επανασυστήνει την εκρηκτική προσωπικότητά της, στην παράσταση "Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος" (Μέγαρο Μουσικής). Η Παναγιώτα Βλαντή και ο Θανάσης Κουρλαμπάς με το "Θαύμα" συνεχίζουν το μουσικοθεατρικό οδοιπορικό τους σε τραγούδια της Ελλάδας, από τη Θράκη ως την Κρήτη (Ωδείο "Γ. Β. Φακανάς"). Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μάς ταξιδεύει στα τραγούδια της ζωής του στην "Κοινή ησυχία" (Διάνα), ενώ ο Κώστας Καζάκος, ο Χρήστος Θηβαίος και η Ανδριάνα Μπάμπαλη ζωντανεύουν τη νεότερη ελληνική Ιστορία μέσα από τραγούδια σπουδαίων συνθετών στο "Πώς να σωπάσω" (Τζένη Καρέζη).

 

Dalida τραγουδώντας μέχρι το τέλος
Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος

Ρομαντικές θεατρικές αποδράσεις για δύο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι" εξομολογείται ο Τάσος Ιορδανίδης στη Θάλεια Ματίκα στο έργο που έγραψε ο ίδιος (Άλφα). Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη συναντιούνται σ’ ένα ξενοδοχείο για να βάλουν φωτιά στη σχέση τους στο έργο της Μισέλ Ριμλ, "Sexy laundry" (Κάππα). Ο Αργύρης Πανταζάρας και η Σίσσυ Τουμάση ξαναδιαβάζουν την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στο "This is not Romeo & Juliet" (Πορεία), ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λίλα Μπακλέση ξαναζούν τον νεανικό τους έρωτα στο "Οι κάτω απ' τα αστέρια" του Τηλέμαχου Τσαρδάκα (Σύγχρονο), ενώ ο Δημήτρης Πασσάς και η Κατερίνα Λυπηρίδου ερωτεύονται στη σύγχρονη Αθήνα, στο "Lamington" του Βαγγέλη Δουκουτσέλη (Δημοτικό Πειραιά). 

Σπιντάτες μουσικές κωμωδίες

Χημεία πολλών οκτάβων συνδέει τον Γιώργο Καπουτζίδη και την Κατερίνα Βρανά στην ιστορία της Φλόρενς Τζένκινς, δηλαδή της "Πιο φάλτσας σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη" (Ήβη). Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι ο δαιμόνιος Φίγκαρο στην κλασική κωμωδία "Ο κουρέας της Σεβίλλης", που ανεβαίνει σε μία άκρως διασκεδαστική εκδοχή (Ακροπόλ). Ο Πάνος Βλάχος σατιρίζει με μια ηλεκτρική κιθάρα στο χέρι την αστυνομική αυθαιρεσία στον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (Γκλόρια), ενώ στους "Παίχτες", ο Γιάννης Νιάρρος και η παρέα του αποδεικνύουν πως μια παράσταση μπορεί να έχει τόση ενέργεια όση μια ροκ συναυλία! (Κιβωτός).

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Σε κλοιό μυστηρίου

Ένας νεκρός άνδρας και οχτώ γυναίκες ύποπτες για τη δολοφονία του εγκλωβίζονται σε μία απομονωμένη έπαυλη στις "Οχτώ γυναίκες" του Ρομπέρ Τομά, που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας (Αλίκη, φωτό). Ο ίδιος σκηνοθετεί και την "Παγίδα" του Τομά, όπου μία εξαφανισμένη γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της με απρόσμενες συνέπειες (Ζίνα). Στην "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι, η Κίρκη Καραλή οδηγεί στην αποκάλυψη του δολοφόνου που έχει βρει καταφύγιο σε ένα πανδοχείο (Νέος Ακάδημος). Ένας ταξιδιώτης μπλέκει σε ένα μεταφυσικό θρίλερ στο βικτωριανό Λονδίνο, στη "Γυναίκα με τα μαύρα" της Σούζαν Χιλ, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης (Πειραιώς 131).

8 γυναίκες
Οχτώ γυναίκες

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

8 γυναίκες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η αστυνομική κωμωδία περνάει αριστοτεχνικά από το θρίλερ στο μελόδραμα, τη φάρσα και την κοινωνική σάτιρα με αφορμή τη δολοφονία ενός εργοστασιάρχη την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η Κυρία Επιθεώρηση

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα υπερθέαμα αφιερωμένο στη χρυσή εποχή της ελληνικής επιθεώρησης που συνδυάζει τις καλύτερες στιγμές των επιθεωρήσεων που άφησαν εποχή στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Οι παίχτες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφθάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το τραγούδι των Μπιτλς «I want to hold your hand» ενέπνευσε ένα έργο με πρωταγωνιστές του δύο «παράνομους» εραστές οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους. To σκηνικό, ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Τα μόνα πρόσωπα, εκείνοι. Απέναντι αλλά και δίπλα. Μαζί αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας που εμπλέκονται μαζί σε ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Αυτό που ψάχνουν, όμως, τελικά, μέσα από τις συναντήσεις τους, είναι κάτι απλό: λίγη ουσιαστική συντροφικότητα.

Θαύμα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Μια θεατρική συναυλία που μας ταξιδεύει στην Ελλάδα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία μέχρι το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη μέσα από αφηγήσεις και τραγούδια.

Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ' τη γη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η ιστορία της διάσημης φάλτσας σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, που αναδείχθηκε σε μουσικό φαινόμενο τη δεκαετία του ’40 με τη βοήθεια του μάνατζερ και συντρόφου της, Στ. Κλερ Μπέιφιλντ.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Η γυναίκα με τα μαύρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Μεταφυσικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή έναν νεαρό που ταξιδεύει από το βικτοριανό Λονδίνο σε μια απομονωμένη εξοχική έπαυλη, για να τακτοποιήσει μια υπόθεση κληρονομιάς.

Το τρίτο στεφάνι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Έργο-σημείο αναφοράς για τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, το οποίο αφηγείται την Ιστορία της χώρας μέσα από τη ζωή δύο γυναικών με φόντο τον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή.

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 170 '

Η παράσταση αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» και ακολουθεί την πορεία της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.

Sexy laundry

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να σώσει τη σχέση μετά από 25 χρόνια γάμου, αναζητώντας νέους τρόπους για να την κρατήσει ζωντανή, στο πρωτόπαιχτο έργο της Καναδής συγγραφέα.

Lamington

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης για δύο νέους που έρχονται κοντά μέσα από την κοινή εμπειρία της μετανάστευσης και τη σημασία του να νιώθεις μόνος, ξένος και διαφορετικός.

Καλές γιορτές, χρυσό μου

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο ερμηνεύτριες πλέκουν την τέχνη του drag show, με τη σόουλ και την τζαζ σε μια μουσική παράσταση που εξελίσσεται σε εξομολόγηση χαμένων ερώτων και αποτυχημένων ραντεβού.

Aristophanes The Show

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Εννιά αριστοφανικά έργα ενώνονται σε μία παράσταση καμπαρέ.

Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Τριάντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο της Dalida, η παράσταση επιχειρεί να ξανασυστήσει στο κοινό την εμβληματική ερμηνεύτρια από τη Γαλλία που επηρέασε το γαλλικό τραγούδι, πούλησε εκατομμύρια δίσκους, τραγούδησε σε δέκα γλώσσες και ξεχώρισε στην ποπ διεθνή σκηνή της εποχής. Μέσα από τα τραγούδια, τις εξομολογήσεις, τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας της, το έργο ξεδιπλώνει τη ζωή της ενδιαφέρουσας και αντιφατικής προσωπικότητας, που κινήθηκε σε όλη της τη ζωή από το φως στο σκοτάδι και έζησε μέσα στις τραγικές αντιφάσεις της. Η Dalida, ήταν μια μυθική ντίβα, μια μοναδική περφόρμερ, μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια, ο ορισμός της femme fatale, μια επιτυχημένη, αισθησιακή και φωτεινή προσωπικότητα. Από την άλλη, η Yolanda Christina Gigliotti ήταν μια γυναίκα τραυματισμένη, σκοτεινή, μοναχική, που υπέφερε.

Κάποτε στον Βόσπορο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που εκδιώχθηκαν κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955 από τις τουρκικές αρχές ζωντανεύει με άξονα τις μουσικές και τα τραγούδια της εποχής.

Το Μινόρε

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Βασισμένη στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής», η παράσταση μας ταξιδεύει στον Πειραιά του '30 με αγαπημένα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου.

Πώς να σωπάσω

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Μέσα από διαχρονικά τραγούδια μεγάλων μας συνθετών που ερμηνεύονται ζωντανά και κείμενα επιλεγμένα από τον Κ. Καζάκο και τη σκηνοθέτιδα, ζωντανεύει η ιστορία του Ελληνισμού.

Η παγίδα

  • Θρίλερ
  • Διάρκεια: 105 '

Μια γυναίκα χάνεται στις Άλπεις, όταν όμως επιστρέφει, ο άντρας της είναι ο μόνος που δεν την αναγνωρίζει, στη διάσημη ανατομία ενός ψυχολογικού εγκλήματος.

Ποντικοπαγίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Ο κουρέας της Σεβίλλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η Σ. Σπυράτου στήνει μία παράσταση κωμική που περιγράφει την προσπάθεια του κόμη Αλμαβίβα να κερδίσει με τη βοήθεια του Φίγκαρο τη νεαρή Ροζίνα από τα νύχια του γερο-Μπαρτόλο.

Κοινή ησυχία

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 150 '

Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και όχι μόνο, τα οποία πλέκονται με ένα αισιόδοξο κείμενο για τα όνειρα που ματαιώνονται και για την ομορφιά της ζωής.

Οι κάτω απ’ τα αστέρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μια ιστορία ενηλικίωσης και αγάπης, με φόντο μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Πειραιώς 131

Πειραιώς 131

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Αλίκη

Αμερικής 4

Βέμπο

Καρόλου 18

Κάππα

Κυψέλης 2

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διάνα

Ιπποκράτους 7

Βεάκη

Στουρνάρη 32

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Κιβωτός

Πειραιώς 115

Ζίνα

Λεωφ. Αλεξάνδρας 74

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Red Jasper Cabaret Theatre

Κεφαλληνίας 18, Κέντρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.