This is not Romeo & Juliet

2,5

Προσωπικής σύλληψης περφόρμανς που βλέπει με φρέσκια ματιά το σεξπιρικό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», αλλά δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το επίπεδο ενός σκηνικού παιχνιδιού.

This is not Romeo & Juliet

Δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα του Σέξπιρ τροφοδοτούν συνεχώς, εκτός από τα κανονικά ανεβάσματά τους, δεκάδες διαφορετικές σκηνικές εκδοχές. Οι ιστορίες που αφηγούνται, η δύναμη του λόγου, το τεράστιο λαϊκό τους έρεισμα τα καθιστούν πρώτης τάξεως υλικό για σκηνικό πειραματισμό και παιχνίδι. Ένα τέτοιο παιχνίδι στήνει στη σκηνή ο Αργύρης Πανταζάρας με την περφόρμανς για δύο ηθοποιούς, «This is not Romeo & Juliet», που εμπνέεται από τη διασημότερη ιστορία αγάπης του παγκόσμιου θεάτρου. Ο ίδιος και σε ρόλο ηθοποιού με τη Σίσσυ Τουμάση στο πλάι του μπαίνουν στους ρόλους δύο σημερινών αλλά και άχρονων νέων που παίζουν με το σεξπιρικό αριστούργημα, βάζοντας επί σκηνής μία σειρά ερωτημάτων: έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία αγάπης ή θανάτου; Τι πραγματικά θα πει αγάπη; Μήπως τα αγόρια και τα κορίτσια ερωτεύονται με διαφορετικό τρόπο; Τι είναι θέατρο και τι πραγματική ζωή;

This is not Romeo & Juliet - εικόνα 1

Το δίπολο αγάπη-θάνατος ως ταυτόσημες έννοιες ή, αντιθέτως, ως πλήρως αντικρουόμενες, καθώς και η σύγχυση των ορίων μεταξύ θεάτρου και ζωής κυριαρχούν σε αυτό το σκηνικό εγχείρημα, που εξελίσσεται ως μία συνθήκη δοκιμασίας με τη σεξπιρική ιστορία. Οι δύο ηθοποιοί αναπαριστούν τις σημαντικότερες σκηνές της, διαφωνούν μεταξύ τους για το περιεχόμενό της, αμφισβητούν τους ήρωες, σε μία προσπάθεια να θέσουν και, ίσως, να πάρουν απαντήσεις σε αιωνίως αναπάντητα ερωτήματα για τον έρωτα. Παίζουν συνεχώς με το σπάσιμο της σύμβασης μεταξύ πραγματικού και μυθοπλασίας, άλλωστε και η εμφάνισή τους τους τοποθετεί στο μεταίχμιο του πραγματικού και του φανταστικού: θα μπορούσαν να είναι δύο σημερινοί νέοι, αλλά και ήρωες κάποιου videogame, ηθοποιοί μιας ταινίας δράσης, ή χαρακτήρες σύγχρονου comic (κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου-Τζίνα Ηλιοπούλου). Οι ερμηνείες τους είναι ζωηρές και ακόμη και από άποψη φυσιογνωμίας ενσαρκώνουν εύστοχα τους δύο αιώνιους εραστές, ειδικά η Σίσσυ Τουμάση με τη σφύζουσα, κοριτσίστικη αύρα της. Ωραίο και το σκηνικό (Δήμητρα Ζίγκαρις), λειτουργεί σαν μία κυψέλη που κρύβει μέσα της μερικά συμβολικά αντικείμενα - το όλο εγχείρημα, όμως, δεν εξελίσσσεται περαιτέρω και έτσι μένει στην επιφάνεια ενός χαριτωμένου σκηνικού παιχνιδιού, που γοητεύει με τη φρεσκάδα του.

Περισσότερες πληροφορίες

This is not Romeo and Juliet

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Με αφορμή το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», δύο αιώνιοι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με τον έρωτα, τον όρκο, την απόρριψη και τον θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Grinch": Ο αγαπημένος πράσινος γκρινιάρης ζωντανεύει στη σκηνή

"Πως ο Grinch έκλεψε τα Χριστούγεννα" είναι ο τίτλος της παράστασης για όλη την οικογένεια που θα δούμε στο Christmas Theater με την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2026

Περιμένοντας το "Θαύμα" στη Στοά Αρσακείου

Δέκα χρόνια μετά τη συγγραφή του, "Το Θαύμα" του Τζουζέπε Μάσα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια τραγικά επίκαιρη αλληγορία για τη συνύπαρξη, τη μνήμη και την αλληλεγγύη στον σύγχρονο κόσμο.

Ο "Θαυματοποιός" μετά τα ανοιχτά θέατρα έρχεται στο Θέατρο Μπέλλος

Πίστη, αλήθεια ή μια επικίνδυνη αυταπάτη; Από τις 10 Οκτωβρίου, ο Θανάσης Δόβρης φέρνει στη σκηνή του "Μπέλλος" τον "Θαυματοποιό", ένα αριστουργηματικό υπαρξιακό δράμα για τα όρια της τέχνης, τη μνήμη και τη φθορά του χαρίσματος.

Last call για το 10ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων

Από 24 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, τρεις καταξιωμένοι θεατράνθρωποι καθοδηγούν μια ομάδα νέων ερμηνευτών σε μονοπάτια πειραματισμού και δημιουργίας, παράλληλα με το 69ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Sam Morril: Ο κορυφαίος Νεοϋορκέζος του stand up comedy στο Θέατρο Ακροπόλ

Ο κωμικός Sam Morril έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2026 και προλαβαίνετε ακόμα να κλείσετε εισιτήριο για το καταιγιστικό stand up comedy σόου του.

"Άμμος" στο Θέατρο Άβατον: Ένα αναλόγιο για δύο άντρες

Ο Βλάσης Πασιούδης και ο Μάνος Θηραίος επί σκηνής, σε ένα ξεχωριστό αναλόγιο, συστήνουν το νέο τους έργο.

"Εκτροφείο τεράτων": Η επιστροφή ενός έργου που καθρεφτίζει τη σύγχρονη αστική μας αποξένωση

Η Αθηνά Ασημάκη και ο Γιάννης Παπαδογιάννης ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Αργώ στο "Εκτροφείο τεράτων" του Γιάννη Παπάζογλου. Μια παράσταση για τη σύγχρονη αλλοτρίωση, τη φιλοδοξία και τα αόρατα αδιέξοδα της εποχής μας, που θα παιχτεί για 2η χρονιά.