Αυτό το καλοκαίρι πάμε ξανά στη «Γιορτή στου Νουριάν»!

Η πολυαγαπημένη παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου επιστρέφει για μία βραδιά, για να θυμίσει σε μικρούς και μεγάλους την αξία της πολιτισμικής συμφιλίωσης.

Αυτό το καλοκαίρι πάμε ξανά στη «Γιορτή στου Νουριάν»!

Το έργο του Γερμανού Φόλκερ Λούντβιχ, «Μια γιορτή στου Νουριάν» τάραξε τα νερά του παιδικού θεάτρου, όταν έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία δέκα χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 2011, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και του Παντελή Δεντάκη. Η νεοσύστατη τότε Συντεχνία του Γέλιου, που θα αποδείκνυε ότι έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα «θέατρο για παιδιά», παρουσίαζε σε πρώτη πανελλαδική παρουσίαση ένα σημαντικό έργο εναντίον της ξενοφοβίας, το οποίο θα έμενε για τρεις σεζόν στο ρεπερτόριο του θεάτρου, αργότερα παρουσιάστηκε σε σχολεία αλλά και στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο έργο σκηνοθέτησε ο Κουκαλάνι με διαφορετικές διανομές τόσο στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ) όσο και στην Κύπρο (ΘΟΚ).

Το στόρι της «Γιορτής» διαδραματίζεται σε ένα κάμπινγκ όπου κατασκηνώνει κάθε σαββατοκύριακο μία οικογένεια Ελλήνων, ένα ζευγάρι με τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Όταν ο πατέρας ανακαλύψει πως τη συνηθισμένη τους θέση έχει καταλάβει μια οικογένεια Ιρανών μεταναστών, θα επιχειρήσει να τους διώξει, περιχαρακωμένος πίσω από τις ξενοφοβικές αντιλήψεις του… έως ότου τα παιδιά δώσουν τη λύση. Στην πραγματικότητα, ο Κουκαλάνι, που υπογράφει και τη διασκευή, έχει μεταφέρει τη θεατρική συνθήκη στα ελληνικά δεδομένα, καθώς στο πρωτότυπο, που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» («Ein Fest bei Papadakis»), η οικογένεια των μεταναστών ήταν Έλληνες!

Αυτό το καλοκαίρι πάμε ξανά στη «Γιορτή στου Νουριάν»! - εικόνα 1
Βασίλης Κουκαλάνι δημιουργός της θεατρικής ομάδας Συντεχνία του Γέλιου

Ο συγγραφέας, συν-ιδρυτής του θεάτρου Grips, που προσανατολίζεται στο χειραφετημένο, πολιτικό θέατρο για παιδιά, έγραψε την ιστορία τη δεκαετία του 1970, έχοντας ως δεδομένη τη γερμανική πραγματικότητα, που «απειλούνταν από τον μετανάστη Έλληνα». Σαράντα χρόνια αργότερα, το έργο μιλάει ακόμη σε κάθε γωνιά της γης, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Λούντβιχ, που έχει παρακολουθήσει την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: «δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά».

Τη φαντασία και το χιούμορ επιστρατεύεται και η Συντεχνία του Γέλιου με τις παραστάσεις της, που δεν διστάζουν να μιλήσουν για ζητήματα όπως ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός και οι κοινωνικές ανισότητες. Ο Βασίλης Κουκαλάνι, Ελληνοϊρανός ο ίδιος, έχει γευτεί την εμπειρία της μετανάστευσης, γι’ αυτό και επιστρέφει ξανά και ξανά στη «Γιορτή στου Νουριάν», δηλαδή σε ένα έργο που -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- έχει αποδειχτεί «ένα πολύτιμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και εξίσου ένα έντονα ψυχαγωγικό γεγονός. Χωρίς μεγάλα λόγια το έργο αυτό καταφέρνει να μεταθέσει στο κοινό κάθε ηλικίας, την όρεξη να αλλάξει τη ζωή του, τη σκέψη του, τον κόσμο (του)…».

Αυτό το καλοκαίρι πάμε ξανά στη «Γιορτή στου Νουριάν»! - εικόνα 2

Εμείς θα θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε αυτή τη θεατρική «Γιορτή» της συμφιλίωσης σε μια θερινή παράσταση στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, στις 30 Ιουνίου. Τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Νικολόπουλος, το τραγούδι οι Active Member, τα σκηνικά και κοστούμια οι Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλης Καρανάνος, την κίνηση επιμελείται η Μαργαρίτα Τρίκκα και τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Βαρβαρέσος, Θανάσης Ζερίτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Θανάσης Δόβρης, Θεοδοσία Σαββάκη και Αλέξανδρος Τούντας. Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόσβαση» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα φαρσί και θα είναι καθολικά προσβάσιμη για όλους και όλες, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.