Ένα απ’ τα καλύτερα ελληνικά stand up σόλο έρχεται στην οθόνη σου

Το «Δες το Θετικό» του Λάμπρου Φισφή, μετά από35.000 θεατές σε Ελλάδα και εξωτερικό, σκοράρει διαδικτυακά. Είδαμε την παράσταση και αναμεταδίδουμε.

Ένα απ’ τα καλύτερα ελληνικά stand up σόλο έρχεται στην οθόνη σου

Μπαμπάς του ελληνικού stand up θα μπορούσε, χωρίς υπερβολές, να χαρακτηριστεί ο Λάμπρος Φισφής κι αυτό όχι λόγω παλαιότητας ή πρωτιάς στο χρονολόγιο των εντός συνόρων παραστάσεων αλλά λόγω του γενικότερου mindset κωμωδίας που εισήγαγε ερχόμενος από τις σκηνές της Ολλανδίας, οργανώνοντας μαζί με την Βρανά τα πρώτα open mics το ’12 (απαρχή του λεγόμενου «δεύτερου κύματος»), παίζοντας ακατάπαυστα και καθαγιάζοντας το είδος απ’ τη ρετσινιά του προσβλητικού, τότε που ακόμη ήταν αδιευκρίνιστο το τι σημαίνει stand up.

Παραμένει, επίσης, ένας από τους τοπ αναγνωρίσιμους περφόρμερ στο ευρύ κοινό (σίγουρα η τηλεόραση έπαιξε το ρόλο της) αλλά κι ένας άνθρωπος που δουλεύει πάντοτε με αυστηρό μέτρημα κι επαγγελματισμό στα κείμενά του: Μετράει τα γέλια κάθε λεπτό, το ρυθμό και τις παύσεις, μετράει τη δομή και τη συνοχή, «μετράει» μέχρι και το κοινό κάθε παράστασης για να σκαρφιστεί inside jokes που λύνουν στα γέλια. Ενσαρκώνοντας πάντα τον goofy τύπο της διπλανής πόρτας που παρατηρεί τα μικρά παράλογα της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της (χρυσής) συνταγής είναι το «Δες το Θετικό», το δεύτερο κατά σειρά special στο βιογραφικό του Φισφή, το οποίο σημείωσε πάνω από 35.000 θεατές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ πλέον σκοράρει διαδικτυακά και on demand με την κινηματογραφική του εκδοχή από την (άψογη σε ήχο και εικόνα) μαγνητοσκόπηση στο κατάμεστο Θέατρο Βέμπο.

Ένα απ’ τα καλύτερα ελληνικά stand up σόλο έρχεται στην οθόνη σου - εικόνα 1
Ένα απ’ τα καλύτερα ελληνικά stand up σόλο έρχεται στην οθόνη σου - εικόνα 2

Είναι μια απ’ τις καλύτερες ελληνικές παραστάσεις και το λέω αυτό έχοντας δει όλα τα comedy specials που έχουν παιχτεί. Την συγκεκριμένη την είχα παρακολουθήσει από τα καθίσματα του Ακροπόλ κι επιστρέφοντας τώρα για δεύτερη φορά –κατά τι πιο ατημέλητος και άνετος από το σαλόνι του σπιτιού μου–, επιβεβαίωσα την αρχική μου εικόνα.

Σε κάθε bit, ο Φισφής φροντίζει μελετημένα τα σημεία του, πού θα κερδίσει γέλια και πώς θα τα αυξήσει κλιμακωτά, πώς θα χρησιμοποιήσει το σώμα του και το μικρόφωνο για να δώσει ζωή στα αστεία του, πότε θα κάνει callbacks και πότε crowdwork ώστε να κρατήσει την ένταση και να αυτοσχεδιάσει επί τόπου.

Σε αυτό τον μονόλογο, ο Λάμπρος μιλάει για τις φοβίες που έχει αναπτύξει μεγαλώνοντας αλλά και τις απολαύσεις που έχει αγκαλιάσει, πώς η διασκέδαση (κι η απελευθέρωση) μεταβολίζεται μόλις πατήσεις τα τριάντα κι απ’ τα κλαμπ μετακομίζει στις ταβέρνες, πόσο αλλάζει η αξία του βραδινού ύπνου και η επικινδυνότητα του μεσημεριανού, που πάντα ξεκινάει όλο αθωότητα με τη φράση «θα κλείσω λίγο τα μάτια μου» αλλά καταλήγεις να ξυπνάς τρεις ώρες μετά, αγνοώντας τι ημέρα είναι και ποιανού έτους.

Το ταλέντο του Φισφή έγκειται στο να δίνει ξεκαρδιστική αξία στα πιο τετριμμένα πράγματα. Τα αεροπλάνα της Ryanair, φερ’ ειπείν, γίνονται «ΚΤΕΛ με φτερά» αν σκεφτείς πως συναντάς ακριβώς τον ίδιο κόσμο –άτομα χυμένα σε καρέκλες να τρώνε κεφτεδάκια πριν την απογείωση–, η τεκίλα επίσης δεν γίνεται να νοείται ως σφηνάκι ή ποτό αλλά ως απόφαση που πρέπει να συνοδεύεται από το μότο «Καλή Τύχη», ενώ η ελληνική ταβέρνα είναι το μέρος που ανασύρονται τα ένστικτά μας, εκεί που παραγγέλνεις σε κιλά «λες και το έχει υπολογίσει πόσο βαρύτερος θες να φύγεις», μάχεσαι για μια μερίδα πατάτες κι ολοκληρώνεις βγάζοντας άναρθρες κραυγές στο σερβιτόρο («μια οαόλα!»).

Ένα απ’ τα καλύτερα ελληνικά stand up σόλο έρχεται στην οθόνη σου - εικόνα 3

Σε κάθε bit, ο Φισφής φροντίζει μελετημένα τα σημεία του, πού θα κερδίσει γέλια και πώς θα τα αυξήσει κλιμακωτά, πώς θα χρησιμοποιήσει το σώμα του και το μικρόφωνο για να δώσει ζωή στα αστεία του, πότε θα κάνει callbacks και πότε crowdwork ώστε να κρατήσει την ένταση του κοινού και να αυτοσχεδιάσει επί τόπου. Έτσι, από το κομμάτι με τα κλαμπ και τις χορευτικές κινήσεις στο dancefloor, όπου ένας θεατής περιέγραψε τη δική του φιγούρα, ο Λάμπρος έχτισε ένα πρωτότυπο act out υλικό που γκέλαρε πολλές φορές μέσα στο σόου.

Το «Δες το Θετικό» κρατάει για φινάλε το καλύτερο κομμάτι του, το οποίο αφιερώνεται στις διακοπές. Όπου ο Λάμπρος ανατρέχει στις εμπειρίες του από τα –πάντα το ίδιο άθλια– rooms to let των ελληνικών νησιών, για τα οποία μάλλον οι προδιαγραφές αδειοδότησης αναγράφουν ενωμένα κρεβάτια για διπλό (με κενό ανάμεσα), ντιβανοκασέλες με σκόρο, τηλεόραση έξι ιντσών που πιάνει καμπάνα μόνο Τουρκία και μπάνιο χωρίς μπανιέρα – τύπου «εσύ αποφασίζεις πού θα είναι το ντουζ». Και πρέπει μάλιστα να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο πλύσιμο, διότι το σαπούνι που δίνουν είναι τόσο μικρό που δεν φτάνει για όλα.

Αλλά το πιο αγχωτικό πράγμα των διακοπών είναι όταν ταξιδεύεις με πλοίο κι είσαι οδηγός. Εκεί, πέρα από τις τρομακτικές ανακοινώσεις του καπετάνιου στο «ξεμπαργκέισον πρόσες» και τις προειδοποιήσεις για συριγμούς, έχεις να αντιμετωπίσεις τον μαινόμενο παρκαδόρο στο αμπάρι κατά την αναχώρηση, ένα παιδί «του γράσου και της βενζίνης» που κουνάει πέρα-δώθε τα χέρια του και ουρλιάζει προς το μέρος σου τρεμάμενος, «Μάτια σε μένα!». Τόσο εκπληκτικό το περφόρμ που κερδίζει χειροκρότημα κι απ’ το σαλόνι.

Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ και δείτε την παράσταση. Προσοχή: Μετά την αγορά και την ενεργοποίηση του κωδικού, η παράσταση είναι διαθέσιμη για το επόμενο τρίωρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κλείνει τα 130 του χρόνια με σπουδαίο ρεπερτόριο

Χουβαρδάς, Καραθάνος, Δαδακαρίδης, εορταστικές εκδηλώσεις, "Όσα παίρνει ο άνεμος", "Merde" κι όλα όσα θα δούμε εντός και εκτός των τειχών του τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
10/09/2025

100 χρόνια Martha Graham Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής

Η θρυλική ομάδα που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό γιορτάζει έναν αιώνα δημιουργίας και έρχεται στην Αθήνα με την επετειακή παράσταση "The First and The Future" για έξι μαγικές βραδιές στο Μέγαρο.

Ένα έργο-πρόκληση για όλους τους ηθοποιούς έρχεται στο θέατρο Ζίνα

Μια νύχτα, δύο ζευγάρια, μυστικά και πάθη πρωταγωνιστούν σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ποιοι θα αντέξουν την αλήθεια που καραδοκεί πίσω από κάθε λέξη;

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στηρίζει τη 'Μεταμόρφωση' του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Μια πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους: Η μοναδική βραδιά "This That Keeps On" στο Ηρώδειο, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, δείχνει πώς κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί μπορούν να ενώσουν την τέχνη με την υποστήριξη θεσμών και την ενίσχυση πολιτιστικών υποδομών.

Ποιοι θα βρεθούν στο πιο αλλόκοτο οικογενειακό δείπνο της "Οικογένειας Άνταμς" στο Βέμπο;

Το μιούζικαλ-θρύλος "Η οικογένεια Άνταμς" επιστρέφει στο Βέμπο! Το πιο σκοτεινό –και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό– οικογενειακό δείπνο στήνεται ξανά, γεμάτο ανατροπές, έρωτες και εκπλήξεις που κάνουν το αφύσικο να μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό. Δείτε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές.

'Ο Άγνωστος Πρίγκιπας': Λίγος ακόμη Παύλος Σιδηρόπουλος στη σκηνή

Η παράσταση που σημείωσε συνεχόμενα sold out, επιστρέφει αυτή τη φορά στη Σκηνή Brecht-2510.

9 χρόνια Θέατρο Σταθμός: 16 παραστάσεις με το ελληνικό έργο στο επίκεντρο

Το πρόγραμμα της σεζόν 2025-26 παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης.